Camera foto cu obiective multiple realizează fotografii mai bune?

Camera foto cu obiective multiple realizează fotografii mai bune?
⏱️ 5 min read

Până în 2011, ideea de a avea mai multe obiective pe camera unui telefon a fost o prostie. Părea pur și simplu redundant să adăugați o bucată de hardware de două ori la un dispozitiv al cărui factor de formă era deja foarte limitat în spațiu. După lansarea LG Optimus 3D și HTC Evo 3D, telefoanele cu două lentile au găsit o nișă ciudată în realizarea fotografiilor stereoscopice „3D”. La trei ani după ce acest mic experiment a eșuat, HTC One M8 a fost lansat cu două lentile, de data aceasta cu un scop diferit.

Din 2014, se pare că producătorii de telefoane se concentrează mai puțin pe ambalarea mai multor megapixeli în senzori, mai multe dintre aceste dispozitive apar cu aceste setări cu lentile duale. De ce asta?

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

De ce două lentile?

Tehnologia are un mod amuzant de a imita natura pe măsură ce progresează. Majoritatea oamenilor care citesc acest lucru se pot uita într-o oglindă chiar acum și pot vedea că au doi ochi. Acest lucru ne-a ajutat în mod semnificativ traiectoria evoluționistă, făcându-ne vânători eficienți. Dacă încercați să conduceți o mașină (de preferință într-o parcare goală) cu un ochi acoperit, ați observa cât de handicapată ar fi percepția dvs. de adâncime fără ca un al doilea elev să vă trimită date de imagine în creier.

Ideea din spatele telefoanelor cu două lentile este similară aici. Un al doilea senzor oferă posibilitatea de a mapa harta adâncime dintr-o anumită zonă din fața dispozitivului, permițându-i să se concentreze asupra unor lucruri specifice, în loc să absoarbă cât mai mult din peisaj posibil.

Cu un telefon cu două lentile – în funcție de software-ul și firmware-ul care rulează în spatele acestuia – puteți face fotografii mai impresionante care se concentrează pe subiectul dvs. și să estompeze fundalul (cunoscut sub numele de „efect Bokeh”). De asemenea, puteți mări mai rapid. Toate aceste lucruri sunt menite să aducă camerele telefonice la un standard similar cu cel al camerelor DSLR dedicate mai profesionale.

Există, de asemenea, posibilitatea de a include un teleobiectiv ca parte a configurării. Acest lucru a fost făcut cu iPhone 7 Plus, care a fost capabil să prezinte zoom-uri optice de până la 2x. În mod normal, telefoanele ar integra doar zoomul digital redat de software pentru a imita efectul zoomului.

Și, bineînțeles, să nu uităm că al doilea obiectiv ar putea avea și un unghi larg, permițând oamenilor să surprindă mai multe fotografii panoramice.

Deci, de ce să nu punem toate acestea într-un singur obiectiv? Pentru că, dragă cititoare, este imposibil din punct de vedere fizic.

Chiar și în camerele DSLR, dacă doriți să utilizați un obiectiv cu unghi larg, puneți un obiectiv cu unghi larg. Dacă doriți o fotografie normală, clară, puneți un obiectiv normal. Vrei ceva neclar? Atașați ceva cu o deschidere mai mare. Nu puteți (accesibil) să le aveți pe toate într-un singur pachet. Sticla nu se poate transforma doar prin apăsarea unui buton!

Ce este cu lipsa de megapixeli?

phonecamera-cmos

În departamentul camerelor DSLR, vedem că modelele ajung uneori la înălțimi nebunești de 120 megapixeli. Cu toate acestea, chiar și telefoanele de ultimă generație nu au făcut prea multă presiune dincolo de 12. De ce, cu toate progresele înregistrate în dimensiunile tranzistorului și tehnologia senzorilor, producătorii de telefoane nu mai sunt interesați să se depășească reciproc în cursa de înghesuit cât mai mulți megapixeli în camerele lor?

Răspunsul simplu la acest lucru este „pentru că este mai economic”. Desigur, lucrurile sunt puțin mai nuanțate decât atât.

Cu ceva timp în urmă, producătorii de telefoane și-au dat seama că este cam inutil să încorporezi mai mult de 12 megapixeli în senzorii CMOS. Nu este ca și cum utilizatorul dvs. mediu de smartphone va intra în fotografia profesională cu dispozitivul său. La urma urmei, există aceste lucruri mici numite „camere dedicate” pe care fotografii profesioniști le folosesc deja pentru a-și face fotografiile.

Acum, motivul pentru care au nevoie de o cantitate enormă de megapixeli este că uneori decupează bucăți dintr-o imagine pentru a se concentra asupra unui anumit detaliu din fotografiile lor. Cu cât imaginea dvs. are mai mulți megapixeli, cu atât puteți să o măriți și să o decupați și să rămâneți cu o imagine 1080p sau 4k din acel mic fragment.

Dar majoritatea oamenilor care fac fotografii pe smartphone-uri vor doar să le distribuie pe social media. Dacă faceți un selfie de 50 de megapixeli, nu contează dacă îl încărcați pe Facebook, Instagram, Twitter sau (lol) Google Plus. Această imagine va fi redimensionată automat într-un format care nu ocupă o cantitate enormă de spațiu pe serverele site-ului, care este de aproximativ 8 megapixeli în cel mai bun caz.

În concluzie, producătorii de telefoane nu s-au mai preocupat de numărul de pixeli pe care îl pot împacheta în senzorii lor. Este o cheltuială inutilă! În schimb, se concentrează asupra a ceea ce puteți face cu senzorul pe care îl aveți. Cu un hardware bun în spatele obiectivului și un stâlp excelent de software care îl înconjoară, puteți adăuga efecte vizuale uimitoare imaginilor dvs., adăugând experiența dvs. de utilizator. În cele din urmă, modul în care funcționează camera dvs. a câștigat războiul împotriva modului în care este îmbunătățit cipul său.

Ce fel de caracteristici preferați pe camera telefonului? Credeți că producătorii de telefoane ar trebui să crească volumul pe megapixeli? Adăugați gândurile în secțiunea de comentarii!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x