Captchas: De ce avem nevoie de ele, cum evoluează și cum le puteți rezolva mai ușor

Captchas: De ce avem nevoie de ele, cum evoluează și cum le puteți rezolva mai ușor
⏱️ 5 min read

Ca oameni care trăiesc în lumea modernă, trebuie să pretindem că nu suntem roboți destul de des și nici măcar nu trăim într-o distopie futuristă de ficțiune științifico-fantastică. Indiferent dacă verificați o casetă „Eu nu sunt un robot”, predarea unui AI ceea ce constituie un „semn” (Sugestie: răspunsul „corect” este ceea ce majoritatea celorlalți utilizatori au ales; încercați să gândiți ca mulțimea) sau rezolvarea problemelor de matematică, scopul este întotdeauna același: opriți roboții să încurce site-urile web și poate folosi oamenii rezolvând captcha-urile pentru a digitaliza unele cărți, instrui un software de recunoaștere a imaginilor sau genera venituri din publicitate. Însă captcha-urile sunt mai mult decât pare, și sunt departe de a fi infailibile.

Casa dintre meri este gata! Ep. #6
Casa dintre meri este gata! Ep. #6

De ce avem nevoie de captchas?

CAPTCHA înseamnă „Test de Turing public complet automatizat pentru a spune computerelor și oamenilor în afară, ”Care, în afară de a fi un acronim cu adevărat elegant, îți spune majoritatea a ceea ce trebuie să știi. Ideea este, așa cum afirmă motto-ul reCAPTCHA de la Google, să creăm o sarcină „ușoară pentru oameni, dificilă pentru roboți”.

„Bot” se referă, în general, la orice program care este setat să finalizeze automat un proces, indiferent dacă este să posteze știri pe Twitter sau să lase spam în secțiunile de comentarii ale site-ului web. Folosite corect, aceste programe sunt destul de utile, dar pot fi folosite și pentru a genera conținut inutil / publicitar / rău intenționat, pentru a copleși un site cu înscrieri, pentru a rezolva rezultatele sondajelor online, pentru a răci adresa de e-mail sau pentru a face orice alte lucruri neplăcute. Cel mai bine este să nu le lăsați să intre.

Ce este exact un captcha?

text captcha-distorsionat

Dacă ați fost pe internet de ceva vreme, vă veți aminti că, în cea mai mare parte a anilor 2000, cel mai comun tip de captcha era o bandă de text distorsionat, cu un șir de caractere alfanumerice. Aceasta nu mai este o formă foarte sigură de captcha, dar când Google a achiziționat reCAPTCHA în 2009, era încă suficient de bun pentru a obține majoritatea roboților. De atunci, Google a trecut la casetele mai sigure „Eu nu sunt un robot” (care monitorizează de fapt comportamentul cum ar fi mișcarea mouse-ului și informațiile browserului pentru a verifica dacă sunteți un robot) și provocările de recunoaștere a imaginilor. Totuși, captcha-urile audio sunt în jur și sunt surprinzător de ușor de rupt cu software-ul de recunoaștere a vorbirii.

captcha-image-id

Captcha-urile de recunoaștere a imaginii au avut propriul set de probleme, deoarece pot fi puțin ambigue pentru respondenții umani. Așa cum am menționat mai sus, totuși, nu există un răspuns corect – deoarece computerul nu știe ce imagini sunt vitrine și care sunt schnauzere – acceptă doar opinia umană majoritară ca fiind corectă. Dacă 75/100 de oameni decid să eticheteze o imagine neclară a unui mop ca schnauzer, computerul va presupune că mopul este un schnauzer și vă va marca greșit dacă nu îl etichetați ca atare.

Dar există și o mulțime de alte opțiuni captcha și pot deveni destul de creative. Acestea sunt doar câteva dintre ideile care au ajuns pe diverse site-uri web.

captcha slide-lock:

captcha-slidelock

Captcha problema matematică:

captcha-math

Captcha glisare și plasare:

captcha-puzzle

captcha orientare imagine:

captcha-orientare

logică / gramatică captcha:

captcha-egglue

Există, de asemenea, niște captcha-uri pe care nu le vedeți niciodată, cum ar fi captcha-ul cu miere, care implică adăugarea unui câmp invizibil la o pagină web, așteptarea unui robot care să-l completeze (oamenii nu vor, deoarece nu o pot vedea) și ulterior lovind botul. Apoi, este „captcha invizibil”, De multe ori asociat cu caseta lor, care urmărește modul în care răsfoiți în jurul unei pagini web (mișcări ale mouse-ului, derulare, clic, comportament general) pentru a vedea dacă ar trebui să vă ofere o captcha de recunoaștere a imaginii ca verificare dublă.

Captchas: transformarea lumii într-un loc mai bun

S-ar putea să nu știți, dar orele cumulate pe care le-ați petrecut dovedind că nu sunteți un robot ar fi putut efectiv să facă diferența. reCAPTCHA, acum serviciul Google de captcha, a fost inițial conceput de Luis von Ahn (acum mai bine cunoscut ca fondatorul Duolingo), ca o modalitate de a folosi puterea creierului irosit pentru a digitaliza cărțile. Prezentând utilizatorilor un cuvânt scanat dintr-o carte sau ziar, acest sistem ar putea confirma atât identitatea utilizatorului, cât și un fel de sondaj de opinie cu privire la ceea ce era cuvântul. Dacă suficientă lume ar fi de acord asupra cuvântului, sistemul de digitalizare ar accepta răspunsul în versiunea de carte electronică.

După implementarea acestui sistem, a fost nevoie de doar doi ani pentru a digitaliza întreaga bibliotecă Google Books și toată arhiva New York Times. Până în 2012, au trecut la folosirea oamenilor pentru introducerea numerelor de casă extrase din Google Street View.

captcha-digitalizare

În 2014, lucrurile au luat o întorsătură ironică către robot: captchas de recunoaștere a imaginii. Acestea funcționează pe principiul că mașinile nu sunt foarte bune în a afla ce este într-o imagine, dar, așa cum este descris mai sus, au fost destul de eficiente la instruirea AI pentru a face exact acest lucru. Deoarece acest captcha va ieși în cele din urmă dintr-un loc de muncă, acesta este eliminat treptat în favoarea celor mai puțin vizibile orientate spre comportament / urmărire.

În concluzie: sunt un robot?

Pe măsură ce inteligența artificială, învățarea profundă și o serie de alte progrese vor coborî în țeavă în următoarele câteva decenii, captcha-urile vor trebui să evolueze și ele. Majoritatea captcha-urilor existente au fost deja sparte și devine din ce în ce mai ușor. Instruirea unei mașini pentru a citi captcha-uri cu text distorsionat acum durează aproximativ cincisprezece minute. Poate că singurul lucru rămas în viitor va fi captchas biometrice (sper că vă plac scanările de recunoaștere facială!), sau poate ne vom trezi și vom descoperi asta singularitatea a fost deja atins și am fost roboții tot timpul.

Credit de imagine: Chippee via numerele de casă Google Recaptcha proaste

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x