Care este diferența dintre Java și JavaScript?

Care este diferența dintre Java și JavaScript?
⏱️ 8 min read

Ca dezvoltator web A spus Jeremy Keith în 2009, „Java este în JavaScript, precum șunca este în hamster.” Exactitatea exactă a acestei analogii este discutabilă, dar spiritul din spatele ei este solid: Java și JavaScript, în ciuda faptului că au o rădăcină lingvistică comună, sunt două limbaje de programare foarte diferite. De-a lungul anilor, au ajuns să se suprapună un pic mai mult, dar JavaScript rămâne limbajul dominant care face site-urile interactive, în timp ce Java continuă să fie popular pentru server și programarea aplicațiilor. Dacă încercați să angajați un dezvoltator, să aflați cum să codificați sau să creați un site / aplicație, este important să cunoașteți diferența dintre Java și Javascript.

Istorii diferite

TLDR: Java a venit pe primul loc. JavaScript, care era similar, dar nu afiliat tehnic cu Java, a apărut apoi pentru a satisface o altă nevoie.

Java a fost dezvoltat pe parcursul a patru ani de către James Gosling și o echipă de cercetători de la Sun Microsystems, începând din 1991 și lansând în 1995. Au dezvoltat un limbaj orientat obiect care ar putea rula pe mai multe sisteme de operare. De atunci, a fost folosit pe o gamă largă de dispozitive, de la telefoane la rover-urile NASA și a fost, de asemenea, o tehnologie web multimedia (așa cum a fost Flash și JavaScript este încă) prin Java Applets până în 2016, când Java a primit oficial suportul.

Java Vs Javascript Javascript Logo

JavaScript a fost lansat și în 1995, dar a fost creat peste 10 zile de Brendan Eich la Netscape ca o modalitate de a face paginile web interactive după ce browserul le-a încărcat. Acesta a fost numit inițial Mocha în mai 1995, dar a fost livrat cu Netscape Navigator ca LiveScript în septembrie și a fost schimbat în JavaScript până în decembrie 1995. Având în vedere că limbajul a fost creat pentru a fi similar cu Java ca un omolog de scripting ușor, numele îl face de fapt sens – și a fost și o piesă de marketing destul de bună. De atunci, a devenit una dintre cele trei componente majore ale internetului modern, alături de HTML și CSS.

Diferențe tehnice

Atât Java cât și JavaScript sunt limbaje de programare orientate obiect, ceea ce înseamnă că programatorii pot face lucrurile să funcționeze creând bucăți de informații și conectându-le la alte bucăți de informații. Un obiect „pisică”, de exemplu, ar putea include informații despre numele, culoarea și vârsta unei pisici, precum și o listă de lucruri pe care pisica le poate face, cum ar fi miaună, mâncare și somn. Informațiile din acel obiect sunt apoi disponibile pentru programator, care poate imprima informații despre pisică sau o poate face să facă ceva.

Aceasta este cea mai mare asemănare. Totuși, diferențele se acumulează de acolo.

1. Java este compilat, JavaScript este interpretat

Java Vs Javascript Mașină virtuală Java

Java are un sistem „scrie o dată, rulează oriunde”. Funcționează așa:

 1. Scrieți codul în Java.
 2. Compilați codul în cod bytec lizibil de computer.
 3. Rulați codul pe mașina virtuală Java, care este un computer virtual care rulează codul secundar Java pe dispozitive.

Aceasta înseamnă că ori de câte ori doriți să schimbați programul, trebuie să efectuați modificarea codului Java și să traduceți din nou întregul program în bytecode.

Java Vs Javascript Javascript interpretat

Cu toate acestea, JavaScript poate fi citit de browserele web exact așa cum este scris. Browserul doar verifică fiecare linie și o rulează. Acest lucru îl face mai flexibil și mai ușor de schimbat, deși rămâne în urma codului compilat în ceea ce privește performanța, deoarece nu rulează direct într-un limbaj citibil de mașină.

2. Tastarea statică (Java) vs. tastarea dinamică (JavaScript)

O mare parte a limbajelor de programare stochează valori în variabile. Java este tipat static, ceea ce înseamnă că trebuie să spuneți ce fel de valoare conține fiecare variabilă și apoi este fixată. De exemplu:

„Int” trebuie să fie un număr și „char” trebuie să fie o literă.

Java Vs Javascript Tastare static

Cu toate acestea, JavaScript este tastat dinamic, astfel încât orice variabilă poate conține orice tip de date și se poate schimba fără probleme. Codul de mai jos funcționează foarte bine:

Java Vs Javascript Typing Dynamic

Java are aici un avantaj de viteză și depanare: declararea tipurilor de variabile face ca găsirea problemelor să fie mai rapidă și, de asemenea, codul să ruleze mai repede. Cu toate acestea, JavaScript este mai rapid pentru majoritatea dezvoltatorilor.

3. Concurenta

Java Vs Javascript Java Threads

Java poate rula mai multe fire diferite în același timp, ceea ce înseamnă că poate face mai multe lucruri simultan.

Edp a explicat pur și simplu

JavaScript folosește în schimb o buclă de eveniment, funcționând în esență printr-o grămadă de lucruri de făcut până când ajunge la final. Din nou, Java are aici un avantaj de performanță.

4. Java are clase, JavaScript are prototipuri

Java Vs Javascript Oop Moștenire

Nu uitați, Java și JavaScript folosesc obiecte pentru a stoca informații. De asemenea, ambii folosesc „moștenire”, care permite obiectelor să-și obțină proprietățile de altundeva. În Java, primesc proprietăți din clase, care sunt în esență planuri cu instrucțiuni despre cum să construiască obiectul. În JavaScript, obiectele noi sunt realizate folosind prototipuri sau obiecte care pot fi copiate pentru a crea un obiect nou.

Practic, asta înseamnă că orice obiect din JavaScript poate deveni un prototip, în timp ce Java necesită să creați o clasă care poate face obiectele. Pentru a face referire la un exemplu anterior, Java oferă instrucțiuni despre cum să construiești o pisică, în timp ce JavaScript doar o clonează.

De care am nevoie?

Programul Java Vs Javascript

Dacă detaliile tehnice îți făceau ochii să strălucească, poți începe să fii atent din nou acum! Dacă încercați să decideți între Java și JavaScript, nu este prea dificil.

În general, veți dori JavaScript pentru:

 • Site-uri web, aplicații web și alte interfețe front-end
 • Servere web simple / sarcini back-end (cu Node.js)
 • Crearea de jocuri și animații bazate pe browser
 • Aplicații / jocuri / programe construite pe Electron sau un alt cadru multiplataforma

Cu toate acestea, probabil că veți dori să utilizați Java pentru:

 • Aplicații Android
 • Aplicații desktop
 • Aplicații de pe server
 • Scrierea codului pentru telefoane, dispozitive IoT și alte componente hardware

Dacă doriți să alegeți o limbă de învățat, depinde de obiectivele dvs. Dacă doriți să construiți o carieră în programare și să obțineți o înțelegere solidă a fundamentelor de programare sau dacă doriți să lucrați cu aplicații non-web, Java este considerat limbajul mai riguros din punct de vedere tehnic. Este, de asemenea, cel mai utilizat în lume.

Cu toate acestea, dacă doriți să începeți dezvoltarea web sau intenționați să lucrați pe site-uri web și aplicații web, JavaScript este probabil o abilitate „obligatorie”. Pe termen lung, nu poate strica să înveți amândouă, deoarece ambele cuprind concepte care te pot face un programator mai bun (și mai comercializabil!).

Dacă doriți să începeți dezvoltarea jocului, aceste limbaje de programare vă vor fi mai potrivite.

Credite de imagine: Sigla limbaj de programare Java, JavaScript-Logo, Java-jvm, Programare bazată pe evenimente explicată simplu, Clase OOP

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x