Care este diferența dintre un modem și un router?

Care este diferența dintre un modem și un router?
⏱️ 3 min read

Care este diferența dintre un router și un modem? Dacă nu sunteți sigur, nu vă faceți griji, deoarece acestea pot fi puțin confuze. Vestea bună este că diferența dintre ele nu este prea greu de înțeles.

Sarcina pe care o are fiecare dispozitiv este simplă și, chiar dacă nu sunteți foarte priceput la tehnologie, îl puteți înțelege destul de ușor.

Ce este un modem?

Ceea ce face un modem este să vă conectați la furnizorul dvs. de servicii de internet. Aceasta poate fi fie printr-un serviciu de internet DSL, fie prin cablu. Este ca o punte între Internet și rețeaua dvs. locală.

Modul în care un modem se conectează la rețeaua dvs. va depinde de tipul de conexiune pe care îl aveți. De exemplu, modemul poate fi conectat fie la fibră, telefon, satelit sau cablu pe care l-ați putea avea.

Modemul dvs. va avea o ieșire prin cablu Ethernet care poate fi conectată la un router. (Acesta este dispozitivul care te conectează online.) Nu poți folosi doar orice tip de modem; veți avea nevoie de unul care să funcționeze cu cadrul furnizorului dvs. de servicii de internet.

Ce este un router?

Un router este un dispozitiv care vă conectează la Internet. Se poate alătura mai multor rețele (de obicei LAN sau WAN) împreună printr-o conexiune wireless sau prin cablu și servește drept gateway. Când spui că dispozitivele tale sunt conectate la rețeaua WiFi, spui că dispozitivele tale sunt conectate la router prin conexiune WiFi.

Dacă aveți un router în bandă largă, acesta poate fi folosit și ca conexiune telefonică. Un router redirecționează pachetele de date și folosește tabele și anteturi de redirecționare, astfel încât să poată găsi cea mai bună cale atunci când redirecționează acele pachete.

Modem și router într-un singur dispozitiv

Doar pentru că un modem și un router fac două lucruri diferite, nu înseamnă că trebuie să aveți două dispozitive separate. Aceste tipuri de modemuri / routere dispun de software și hardware necesare pentru a oferi caracteristica 2-în-1.

A avea acest tip de dispozitiv nu este întotdeauna o idee bună, deoarece nu vă oferă atât de multă flexibilitate. A avea două dispozitive separate vă oferă mai multe avantaje atunci când vine vorba de ceea ce puteți face cu rețeaua.

diferență-router-modem

Nu trebuie să împingeți vechiul dvs. router într-un sertar, deoarece îl puteți conecta în continuare la unul dintre porturile Ethernet ale dispozitivului 2-în-1. Făcând acest lucru, veți obține lucruri precum setările de control parental și, de asemenea, funcționează mai bine.

Acest lucru este posibil dacă routerul pe care îl aveți este mai avansat în comparație cu routerul / modemul de la furnizorul dvs. de servicii de internet.

Cum diferă un router și un modem

În timp ce un router se poate conecta la diferite dispozitive, un modem se poate conecta doar la unul. Puteți conecta un modem la computer sau la un router, dar nu la ambele. Când un modem primește informații, le va trece fără a le filtra.

Ruterul, pe de altă parte, are firewall-uri care vor analiza pachetele de date pe care le primește. Un modem poate avea, de asemenea, două porturi care pot fi utilizate pentru a vă conecta la computer și la Internet, astfel încât poate fi ușor utilizat pentru a vă conecta online fără a utiliza un router.

Concluzie

Când vă faceți temele cu privire la diferența dintre un router și un modem, puteți vedea cât de diferite sunt acestea. De asemenea, puteți vedea că nu este deloc greu să înțelegeți cum funcționează. Cum ați explica diferența dintre cele două? Lasă un comentariu și anunță-ne.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x