Care este mai bine: închiderea computerului sau oprirea acestuia?

Care este mai bine: închiderea computerului sau oprirea acestuia?
⏱️ 5 min read

Închiderea PC-ului față de adormirea acestuia a fost un subiect îndelung dezbătut. Unii susțin că pornirea și oprirea computerului de prea multe ori vor deteriora componentele, ceea ce scade durata totală de viață. Alții spun că adormirea unui computer este o risipă de energie electrică, mai ales dacă este lăsată neutilizată pentru o perioadă lungă de timp.

Deci cine are dreptate în această chestiune?

În acest articol vom explora avantajele și dezavantajele acestor opțiuni pentru a decide care este mai bine pentru computerul dvs.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce se întâmplă în timpul unei opriri?

O oprire este ca un comutator oprit la componentele software și hardware. Toate programele deschise primesc o notificare temporizată de la sistemul de operare pentru a opri citirea și scrierea fișierelor înainte de a se produce o oprire forțată.

Semnalele de oprire sunt apoi trimise către dispozitivele și driverele rămase, tăind încet încet puterea.

Cu toate acestea, dacă forțați computerul să se închidă ținând apăsat butonul de pornire, veți risca corupția fișierului și potențialele daune ale hard diskului.

Ce se întâmplă în modul Sleep?

Gândiți-vă la modul de repaus ca la o modalitate prin care computerul dvs. poate face un pui de somn.

Toate fișierele deschise sunt stocate în RAM (memorie cu acces aleatoriu) care rulează într-o stare de consum redus.

Majoritatea celorlalte componente software și hardware sunt, de asemenea, dezactivate în acest timp, dar pot fi „trezite” rapid atingând mouse-ul sau tastatura.

Avantajele opririi computerului

Stresul asupra componentelor hardware

Acesta este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari factori din dezbaterea Oprire versus Mod somn.

În trecut, componentele computerului erau puțin mai susceptibile la posibilele daune cauzate de pornirea și oprirea constantă a computerului, în special cu hard diskul și ventilatoarele.

powermode-hardware

În zilele noastre, aceste piese sunt fabricate mai bine, deci sunt capabile să reziste la un anumit grad de acest tip de stres (atât din modul de repaus, cât și din starea de oprire).

Cu excepția cazului în care porniți și opriți computerul în mod constant ca o jucărie, uzura de la o oprire zilnică este foarte minim și nu va provoca daune vizibile.

Consum de energie

Modul de repaus alimentează memoria RAM pentru a stoca fișierele și programele deschise. Aceasta înseamnă o creștere a consumului de energie electrică, pe care unii o consideră o resursă irosită, deoarece computerul nu este utilizat în acest timp.

În timp ce un PC consumă încă un pic de energie la oprire (cu excepția cazului în care este deconectat de la sursa de alimentare), rămâne în continuare o opțiune mai bună de economisire a energiei.

Reporniți curat

Gândiți-vă la aceasta ca la o modalitate prin care sistemul de operare se poate curăța.

powermode-reboot

Opririle elimină problemele minore de sistem, cum ar fi erori, memorie scursă și conexiuni de rețea neutilizate. De asemenea, Windows își execută actualizarea în fundal și unele dintre aceste actualizări necesită o repornire.

Dacă nu opriți (sau nu reporniți) computerul, toate aceste probleme provoacă bulgări de zăpadă și pot cauza o scădere a performanței și a timpilor de încărcare.

Creșteri de putere

Deși este rar, creșteri și creșteri aleatorii ale puterii vă pot deteriora computerul atunci când este pornit sau în modul de repaus.

Daunele majore includ corupția fișierelor, un hard disk zgâriat și pierderea datelor, care pot duce la un computer care nu poate fi pornit.

O oprire reduce riscul ca acest tip de deteriorare să apară componentelor.

Avantajele adormirii computerului

Confort

Dacă computerul dvs. este în modul de repaus, acesta poate fi rapid trezit cu o simplă atingere a mouse-ului sau a tastaturii.

comoditate powermode

Pornirea unui computer dintr-o stare de oprire necesită timp suplimentar în așteptarea acestuia pentru a porni și încărca toate fișierele necesare (deși acest lucru poate fi accelerat cu un card SSD). Acest lucru poate fi văzut ca un inconvenient pentru cei care folosesc frecvent un computer pe tot parcursul zilei, deoarece se pierde mult timp în așteptarea pornirii computerului.

Programe de întreținere de fundal

Computerul dvs. rulează programe de întreținere importante în fundal, cum ar fi scanări de viruși, curățarea discurilor și backupuri de sistem, în special în timpul serii (în timp ce computerul este în modul de repaus).

Cu excepția cazului în care programați aceste sarcini pentru a fi efectuate în timpul zilei, oprirea computerului dvs. poate interfera cu aceste programe necesare, ceea ce vă poate lăsa computerul mai susceptibil la malware.

Care este cea mai bună opțiune?

Având în vedere factorii de mai sus, este mai bine să opriți computerul pe o perioadă extinsă de timp (cum ar fi peste noapte) și să îl puneți în modul de repaus în perioade mai scurte de timp (cum ar fi pe tot parcursul zilei).

Cu alte cuvinte, utilizarea unei combinații a ambelor este ideală pentru longevitatea computerului. Veți obține beneficiile zilnice ale unei reporniri curate cu un consum mai mic de energie atunci când utilizați computerul numai atunci când aveți nevoie de el. Riscul unei supratensiuni de energie este, de asemenea, redus, iar programele de întreținere în fundal pot rula în mod normal pe tot parcursul zilei, cu o oprire pe timp de noapte. Mai important, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la deteriorarea potențială a hardware-ului, mai ales că piesele computerului sunt fabricate mai bine (pur și simplu nu porniți și opriți computerul în mod constant ca o jucărie).

Credit de imagine: Derek Σωκράτης Finch, John Mitchell, Ryan Franklin, Eric Norris, Steven Lilley

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x