Care sunt cele mai populare nume de domeniu de nivel superior și ce înseamnă acestea?

Care sunt cele mai populare nume de domeniu de nivel superior și ce înseamnă acestea?

⌛ Reading Time: 5 minutes

Pentru o lungă perioadă de timp, „.com” a fost conducătorul incontestabil al extensiilor de domeniu internet de nivel superior, dar Internetul crește rapid și există doar atâtea nume de site-uri web care se pot încadra sub o singură extensie. Acest lucru a determinat o explozie a numărului de nume de domenii disponibile și a făcut treptat mai acceptabilă extinderea puțin – dar nu prea departe.

A avea un site „.io” (Oceanul Indian) poate însemna că faceți parte din lumea startup-urilor tehnologice, dar dacă decideți să mergeți cu „.gq”, ar putea la fel de bine să adăugați un antet pe site-ul dvs. citind „Acest lucru este o înșelătorie! ” Ne pare rău, Guineea Ecuatorială.

Vechile standby-uri

Unele domenii există încă din primele zile ale internetului, dar asta nu le face egale. Unele sunt restricționate, ceea ce înseamnă că numai anumite entități le pot utiliza în mod legal, iar altele pot trimite un semnal despre tipul de site care este.

 • .com (comercial): chiar nu poți greși cu asta. Dacă numele site-ului dvs. este disponibil și nu este prea scump, o extensie „.com” este alegerea firească, deoarece este a doua natură ca oamenii să îl introducă după numele unui site web oricum.
 • .net (rețea): Creat cu rețeaua și companiile de tehnologie în minte, acesta a devenit un domeniu destul de generic pe care îl puteți atașa cu încredere la aproape orice, deși este cu siguranță un pariu bun pentru site-urile orientate către tehnologie.
 • .org (organizație): Din punct de vedere tehnic, este deschis pentru oricine și este foarte ușor de recunoscut, dar ar trebui să îl folosiți? Această extensie de domeniu a fost inițial destinată unor organizații non-profit, dar a devenit populară și printre site-urile comunității. În general, oamenii nu se așteaptă la un site personal sau comercial cu „.org” atașat.
 • .edu (educație), .gov (Guvernul SUA), .mil (armata SUA): Toate acestea sunt interzise, ​​cu excepția cazului în care sunteți o școală sau vă implicați în politica americană.

Uimitorii

tlds-noi-domenii

Aici lucrurile devin interesante. Acum sunt disponibile peste 1500 TLD-uri, începând cu codurile de țară din două litere care au apărut în scenă în anii 1980 și, cel mai recent, au adăugat pietre precum „.pizza”, „.unicorn” și „.ninja”. Doar câteva dintre acestea au reușit cu adevărat să devină extensii respectabile, utilizate pe scară largă, însă sunt în mare parte coduri de țară „generice” care nu sunt puternic asociate cu o anumită țară.

 • .co (Columbia): Acest domeniu de cod de țară, datorită faptului că este la doar o literă distanță de „.com”, a devenit destul de popular, deși asemănarea sa îl poate face și puțin confuz. Este deschis oricui și nu are o reputație înșelătoare.
 • .io (Oceanul Indian): Numărul de site-uri web de fapt situate în Oceanul Indian probabil nu este atât de mare, dar datorită sunetului său asemănător termenului de programare computer „I / O” sau „Input / Output”, a devenit extrem de popular ca startup tehnologic extensie.
 • .ly (Libia): Datorită faptului că o mulțime de adverbe englezești se termină cu „ly”, aceasta este o alegere foarte populară pentru hacks de domenii precum Bitly (bit.ly).
 • .me (Muntenegru): Întrucât acesta este în esență doar cuvântul în engleză „eu”, a câștigat o anumită tracțiune ca extensie, în special pentru site-urile personale.
 • .xyz (doar litere): Principalul lucru pe care îl urmărește acest domeniu este că compania mamă Google, Alphabet, a început să o folosească (abc.xyz), ceea ce a determinat o mulțime de alte companii legitime și persoane fizice să urce la bord. Încă nu este nici pe departe atât de recunoscut ca o mulțime de alte TLD-uri, dar nu va ridica prea multe sprâncene și ar putea chiar să-ți aducă un credit de stradă în lumea tehnologiei.

Locuri în care probabil nu ar trebui să mergi

tlds-bad-domains

Sincer, majoritatea noilor nume de domenii care intră acolo se încadrează în această categorie. Numele de domenii pot fi un semnal important al legitimității și misiunii unui site și doar câteva dintre ele au reușit să dobândească o bună reputație. Dacă vedeți un site care se termină cu un nume de domeniu ciudat, este totuși o idee bună să verificați acreditările sale. Acestea fiind spuse, iată câteva exemple remarcabile de nume pe care poate doriți să le evitați:

 • .info / .biz (informații / afaceri): Acestea sunt de fapt oarecum populare și pot găzdui conținut bun, dar, în general, au ajuns să reprezinte o categorie destul de scăzută de site-uri, deci nu sunt deseori recomandate.
 • .tk (Tokelau): Probabil că nu ați mai auzit de asta înainte, dar acest mic teritoriu din Noua Zeelandă din Pacificul de Sud are de fapt o mulțime de site-uri web care folosesc codul său de țară – la un moment dat a fost al treilea cel mai mare cod de țară TLD. Din păcate, acestea sunt practic toate escrocherii, așa că introducerea unui site legitim pe site este o idee proastă.
 • Orice lucru top zece Spamhaus: Acest site urmărește date despre e-mailurile spam și alte abuzuri pe internet și ține cont de cât de mult din traficul de e-mail al unui site web este spam. „.Gq”, „.tk”, „.cf”, „.ga”, „.ml”, „.men”, „.loan”, „.date”, „.click” și „.review” sunt primele zece din noiembrie 2018. Dacă doriți să știți unde se clasează un anumit domeniu, acestea păstrează o listă cuprinzătoare.

Dar vremurile se pot schimba

În viitor, pe măsură ce numele site-urilor devin din ce în ce mai rare și Internetul continuă să evolueze, vom vedea cu siguranță noi tendințe de nume de domeniu. „.Com” este probabil să rămână, dar în câteva decenii ar putea fi normal să aveți un nume de domeniu direct legat de industria dvs. Este oarecum logic ca o fabrică de bere să utilizeze o extensie „.beer” în timp ce un ziar folosește „.press”, un site pentru adulți folosește „.xxx”, iar un site de jocuri merge cu „.game”. Oamenii se simt mai confortabili cu numele de domenii neconvenționale și, dacă decideți să fiți un adoptator timpuriu, vă puteți regăsi cu monopolul tuturor bunelor nume „.rodeo”.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

[pt_view id="5aa2753we7"]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *