Cât contează sănătatea bateriei?

Cât contează sănătatea bateriei?
⏱️ 4 min read

Utilizatorii forumurilor de asistență tehnică pentru smartphone-uri se îngrijorează în mod constant de starea de sănătate a bateriei. Nu este neobișnuit să vezi postări îngrijorătoare pentru măsurători precum 95% sau mai mare. Și acest lucru este firesc și de înțeles: starea de sănătate a bateriei pare să fie un indicator curat și fiabil al funcționării bateriei și, fără o baterie bună, telefonul dvs. este doar o hârtie. Dar starea bateriei este abia relevantă pentru starea dispozitivului dvs. și oricum aproape întotdeauna greșită.

Ce este sănătatea bateriei?

Bateriile sunt mai greu de măsurat decât v-ați putea aștepta. Chiar și ceva de rutină – măsurarea încărcării actuale a bateriei – produce semnificativ erori și inexactități. Sănătatea bateriei este, în cel mai bun caz, o aproximare aproximativă. Telefoanele pot măsura capacitatea bateriei doar exact până la un punct.

Mai rău, machiajul chimic organic al bateriei introduce erori organice care nu pot fi depășite. Capacitatea bateriei dvs. poate varia cu câteva puncte procentuale de fiecare dată când o încărcați, uneori până la 10%. Deci, orice măsurare a stării de viață a bateriei pe care o vedeți ar putea pierde nota cu până la 10%.

Luați în considerare un exemplu concret. Imaginați-vă că bateria dvs. are o capacitate nouă de 3000 mAh. Astăzi, bateria dvs. deține 2880 mAh. Telefonul dvs. raportează acest lucru ca fiind „96% sănătatea bateriei”, deoarece acum bateria dvs. poate deține doar 96% din capacitatea inițială. Se presupune că acest număr aproximează degradarea bateriei și, prin urmare, starea bateriei.

Contează sănătatea bateriei?

bateria-sănătății-contează-bateria-mortă

Toate bateriile se degradează. Componentele chimice se descompun, reacțiile sunt lente, catalizatorii sclipesc. Pe o cronologie suficient de lungă, fiecare baterie va pierde în cele din urmă suficientă capacitate pentru a se defecta. Nimic nu poate scăpa de ravagiile entropiei. Ca rezultat, starea de sănătate a bateriei va scădea treptat, indiferent de cât de mult îl veți face. Este atât așteptat, cât și lipsit de importanță.

Din fericire pentru noi, bateriile litiu-ion de astăzi durează veacuri înainte de a degrada o cantitate semnificativă. Pentru majoritatea oamenilor, bateria telefonului dvs. durează mai mult decât durata de viață utilă a dispozitivului. Sănătatea bateriei va scădea treptat în timp, pe măsură ce bateria se descompune, dar acest lucru este atât așteptat, cât și normal. Nu este neobișnuit să vindeți sau să reciclați un telefon cu o durată de viață a bateriei de 90% după ani de utilizare.

Deci, avem o măsurare inexactă care nu ne spune la ce pretinde, încurajând în același timp îngrijorarea cu privire la o problemă. Sănătatea bateriei nu este complet irelevantă, dar dacă sănătatea și irelevanța bateriei ar fi la o petrecere împreună, starea bateriei ar fi stând inconfortabil aproape.

În majoritatea cazurilor, starea de sănătate a bateriei vă spune la fel de multe despre rata de defecțiune a bateriei, precum media industrială a Dow Jone vă spune despre economia națiunii. După cum vă va spune orice agent de bursă, Dow are doar o relație întâmplătoare cu realitatea.

Practic, puteți ignora în siguranță orice măsurare a stării de sănătate a bateriei peste 80%. Orice lucru peste 90% este o funcționalitate perfectă. Doar atunci când starea de sănătate a bateriei scade și rămâne scăzută în mod constant, ar trebui să vă îngrijorați. Orice lucru constant sub aproximativ 80% merită să fie examinat.

Atunci la ce ar trebui să ne uităm?

Dacă nu putem folosi sănătatea bateriei pentru a măsura durata bateriei, ce putem folosi?

Cel mai fiabil indicator al stării de sănătate a bateriei va fi întotdeauna experiența utilizatorului. Dacă sunteți îngrijorat de baterie, țineți cont de unele semne clasice de defectare a bateriei. Telefonul dvs. moare brusc cu o încărcare de 30% rămasă? Operațiile de bază durează brusc de două ori mai mult? Aceste simptome indică probleme de baterie în mod fiabil și precis. În mod ironic, telefonul dvs. ar putea chiar indica o stare bună de sănătate a bateriei în mijlocul acestor probleme. Și numai asta vă spune tot ce trebuie să știți despre acuratețea sănătății bateriei.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x