Cât de importante sunt Protectoarele de supratensiune pentru PC-uri?

Cât de importante sunt Protectoarele de supratensiune pentru PC-uri?
⏱️ 6 min read

Când achiziționați un computer nou, ce tipuri de accesorii cumpărați împreună cu acesta? Dacă este doar un turn, veți avea nevoie de un ecran pentru a merge cu el. Poate că va trebui să obțineți și mouse și tastatură. Chiar și cu toate elementele esențiale, există încă puține achiziții pe care le puteți face, cum ar fi difuzoare, adaptoare WiFi și căști. Te-ai gândit vreodată, totuși, la posibilitatea unui protector de supratensiune?

Este o piesă hardware deseori uitată, dar merită luată în considerare. La urma urmei, într-o zi ar putea însemna diferența dintre viața și moartea mașinii dvs.!

Cum afectează PC-urile Power Spikes?

Când conectați un dispozitiv la rețea, acesta ar trebui să primească un flux constant de energie electrică în conformitate cu limitele sale inferioare și superioare. Problemele apar totuși atunci când puterea fie scade sub limitele normale, fie crește deasupra acesteia.

Când un computer are o creștere a tensiunii, electronica din interiorul computerului este expusă unui potop. Componentele, cum ar fi procesoarele, sunt construite pentru a funcționa la o anumită tensiune și, dacă primește o încărcare peste limita stabilită, poate deteriora hardware-ul ca urmare. Dacă vârful de putere este mic, poate provoca daune neobservabile, dar în cele din urmă poate duce la un PC mort, în cazul în care vârfurile de putere persistă în timp. Un vârf de putere mare are capacitatea de a prăji componentele instantaneu.

Prin urmare, cheia este să puneți o „pernă” între computer și rețea, care absoarbe toată puterea în exces pe care o aduce un vârf și o redirecționează departe de computer pentru a-l păstra în siguranță împotriva rănilor. Așa fac protectoarele de supratensiune.

Ce ar trebui să caut într-un protector de supratensiune?

În primul rând, dacă doriți să vă protejați hardware-ul, veți dori să decideți dacă trebuie să acoperiți un singur aparat atașat sau mai multe într-o bandă. Puteți cumpăra dispozitive de protecție la supratensiune care protejează o singură priză ca cea din imaginea următoare.

Dacă sunteți strâns pentru spațiu și aveți nevoie de mai multe prize într-o singură priză, puteți obține și o bandă acoperită de un protector de supratensiune.

bandă de protecție la supratensiune

Bineînțeles, nu toți dispozitivele de protecție la supratensiune sunt la fel! Când cumpărați un dispozitiv de protecție la supratensiune, rețineți cantitatea de jouli pe care îi promovează dispozitivul de supratensiune. Aceasta este cantitatea de protecție pe care dispozitivul de protecție la supratensiune o poate oferi electronice. Cu toate acestea, fii atent: protecția pe care o promovează este o protecție acumulativă care se uzează în timp, mai degrabă decât o barieră solidă ca o piatră care te menține protejat pe viață.

De exemplu, uitați-vă la câte jouli afirmă acest protector de care vă protejează dispozitivele.

protectori-supratensiune-jouli

Reclamă poate dura 650 jouli de protecție. Acest lucru înseamnă că acest protector de supratensiune poate opri un vârf de 650 de jouli sau treisprezece vârfuri de 50 de jouli sau șaizeci și cinci de vârfuri de 10 joule, înainte de a se consuma. După aceasta, va trebui să achiziționați unul nou pentru a reîmprospăta protecția. Din fericire, unele dispozitive de protecție la supratensiune au o lumină pe ele care se stinge atunci când s-a uzat, așa că asigurați-vă că ați cumpărat una care vă va anunța când nu mai aveți protecție.

Este posibil să vedeți și protecții împotriva supratensiunii care promovează o „tensiune de prindere”. Acesta este pur și simplu cât de mult este nevoie de un vârf pentru a declanșa protecția împotriva supratensiunii. Cu cât este mai mică această tensiune, cu atât protectorul va prinde mai multe vârfuri de putere, dar durata de viață va fi mult mai scurtă cu cât cota sa de jouli este consumată.

Protectoarele de supratensiune ale benzilor de alimentare nu sunt prea mari?

Uneori! Există o concepție greșită că o bandă de prize pe care o conectați la o priză se numește un protector de supratensiune. Deși nu toate benzile de alimentare sunt protecții la supratensiuni, unele vin cu capacitatea de a se proteja de vârfurile de putere. Uneori vă puteți da seama dacă are protecție la supratensiune dacă prezintă lumina pe care am discutat-o ​​mai devreme, astfel:

protectie-supratensiune-lumina

Dacă aveți dubii, verificați numele modelului benzii dvs. de alimentare pentru a vedea dacă are protecție la supratensiune.

Protectoarele de supratensiune opresc supratensiunile de fulgere?

Cel mai probabil nu! Utilizatorii au raportat că dispozitivele de protecție la supratensiune și-au ajutat să își protejeze dispozitivele electronice de efectele unei furtuni îndepărtate. Cu toate acestea, atunci când fulgerul provoacă o supratensiune din apropiere, un singur protector de supratensiune va eșua asupra ta.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că fulgerul vă va bate puterea și vă va prăji aparatele electronice, cel mai bun pariu este să opriți totul și să le deconectați complet de la rețea. Nu puneți încredere într-un protector cumpărat din magazin pentru a rezista singur la efectele unui fulger!

Cât de importante sunt Protectoarele de supratensiune pentru PC-uri?

Acum, pentru întrebarea: protecțiile la supratensiune sunt ceva ce ar trebui să obțineți întotdeauna pentru computerul dvs.?

Nu se garantează întotdeauna o creștere urâtă a puterii și este în întregime posibil ca cineva să poată atașa un computer scump la o priză goală și să nu experimenteze niciodată daune fatale cauzate de supratensiuni. Totuși, de ce să ne asumăm riscul? Dacă PC-ul dvs. are o valoare totală în sute, sau chiar în mii mici, ce cheltuiești mai mulți bani pentru a menține hardware-ul în siguranță? Cine știe, într-o zi s-ar putea să vă salveze PC-ul de o moarte care poate fi prevenită!

Am puterea

Creșterile de putere pot provoca daune în interiorul computerului dvs., care pot cauza apoi căderea întregii unități. Cu ceva la fel de ieftin ca un protector de supratensiune, vă puteți salva hardware-ul de la moarte din cauza unei supratensiuni.

Jurați de protecții împotriva supratensiunii pentru a vă proteja dispozitivele electronice? Spuneți-ne mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x