Cât de sigure sunt alegerile Blockchain?

Cât de sigure sunt alegerile Blockchain?
⏱️ 4 min read

La 7 martie 2018, alegătorii din Sierra Leone au participat la primele alegeri naționale bazate pe blockchain pentru a stabili cine îl va înlocui pe Ernest Bai Koroma în funcția de președinte al țării. Mai mult de două treimi din centrele de vot au folosit tehnologia nouă, devenind alegerile care au cunoscut cea mai răspândită utilizare a blockchain-ului din istorie. Evangheliștii tehnologiei din întreaga lume au lăudat măsura, spunând că a introdus mai multă transparență și securitate procesului, iar mișcarea a fost sărbătorită ca una dintre cele mai avansate de pe continentul Africii.

Cu toate acestea, trebuie să ne punem o singură întrebare: simpla utilizare a unui blockchain pentru a alimenta procesul de vot oferă într-adevăr un mediu atât de sigur sau totul va duce de fapt la „satisfacția comodității” care a reușit până acum să otrăvească o mare parte a industriei tehnologice?

Privind alte cazuri de utilizare

Aruncând o privire asupra tehnologiei blockchain, putem vedea deja exemple anterioare ale acesteia folosite. Vom analiza două exemple: criptomonede și registratori funciari.

În lumea criptomonedelor vedem chiar nașterea blockchain-ului, un principiu care guvernează în mare măsură ecosistemele tuturor depozitelor alternative de valoare create de la apariția Bitcoin pentru prima dată în 2009. Se presupunea că este un miracol „imposibil” al tehnologiei care nu putea Nu pot fi modificate, indiferent de cât de mult au încercat hackerii. Corupția unui blockchain ar necesita teoretic o cantitate de putere de calcul și resurse pe care niciun grup de hackeri nu le-ar putea atinge în mod realist.

De când au debutat, au popularizat ideea că blockchain-urile sunt modalități sigure de stocare a informațiilor într-o manieră descentralizată și imuabilă. Din păcate, aplicațiile din jurul blockchain-urilor nu au fost la fel de sigure.

Muntele. Incidentul Gox din 2014 a dus la un furt masiv de Bitcoin. Și tocmai când toată lumea a crezut că s-a terminat cel mai rău, Coincheck – un alt schimb japonez – a suferit un atac de o magnitudine similară în 2017, pierzând aproximativ jumătate de miliard de dolari în Bitcoin.

Hackerii au chiar subvertizat portofelele persoanelor fizice, furându-le banii cu impunitate. Teoretic, blockchain-ul Bitcoin în sine poate să nu fi fost niciodată piratat, dar asta nu înseamnă că ecosistemul Bitcoin a fost lipsit de manipulări.

Privind registratorii de terenuri, putem vedea exemple bune de blockchain-uri utilizate în Ucraina, India și Emiratele Arabe Unite.

În toate aceste cazuri, registratorii funciari au fost mutați în blockchain pentru a combate corupția inerentă utilizării sistemelor pe hârtie. În acest caz particular, toate sistemele care rulează blockchain sunt deținute de stat.

Statul se bazează pe faptul că registratorii funciari din jurul Ucrainei nu vor fi brusc interesați să schimbe înregistrarea unei proprietăți din Lviv. Chiar dacă sistemul ar avea imperfecțiuni și vulnerabilități, funcționează mai bine decât sistemul de hârtie anterior.

Votul este o bestie complet diferită

blockchainmașini de votare-alegere

Deși am văzut că unele aplicații blockchain orientate către stat ar putea îmbunătăți cu siguranță calitatea serviciilor pe care le oferă agențiile guvernamentale, nu este un fapt faptul că tehnologia poate fi implementată în procesul electoral cu același nivel de succes. Principalul motiv din spatele acestui fapt este că există prea mult în joc.

Partidele politice ar putea exercita mai multă influență în anumite districte decât altele, făcându-i pe oameni să închidă ochii asupra corupției, indiferent de barierele tehnologice care le sunt puse.

Gândiți-vă astfel: în timp ce un blockchain în sine este imuabil (cu excepția cazului în care, desigur, îl faceți mutabil amestecându-vă în consens, ceea ce este ușor de făcut atunci când mai mult de jumătate din sisteme sunt ale dvs.), mașinile care trimit voturi către blockchain sunt încă coruptibile.

Aceasta nu înseamnă că tehnologia blockchain nu este un instrument util în prevenirea corupției electorale; nu ar trebui să fie singura soluție pe care se bazează comisiile electorale pentru a face acest lucru.

Deși oferă transparență și anonimat într-o oarecare măsură, un blockchain în sine nu controlează ce se întâmplă cu mașinile de vot.

Poate că numele unui anumit candidat ar fi afișat cu caractere aldine. Poate că aparatul ar vota „în mod eronat” în locul dvs. Aceleași probleme care au afectat sistemele de vot electronic ar putea afecta în continuare votul blockchain. În cele din urmă, contează întotdeauna cel mai mult cine (sau ce) contează voturile, nu tehnologia din interiorul sistemului.

Credeți că votul bazat pe blockchain ar fi benefic în fața alegerilor actuale electronice și pe suport de hârtie? Spune-ne ce crezi într-un comentariu!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x