CDMA vs GSM: Cum se diferențiază?

CDMA vs GSM: Cum se diferențiază?
⏱️ 3 min read

Când cumpărați pentru noul dvs. smartphone, există șanse mari să întâlniți acronimele GSM sau CDMA. Poate că le-ai citit de câteva ori, dar probabil că nu știai niciodată cu adevărat ce reprezintă sau cum te-au afectat acronimele atunci când ai vrut să îți alegi smartphone-ul de vis.

CDMA înseamnă „Code Division Multiple Access”, iar GSM înseamnă „Global System for Mobiles”. Cu rețelele GSM, informațiile dvs. se află pe o cartelă SIM detașabilă și, dacă doriți să utilizați un alt telefon GSM, nu trebuie decât să schimbați cardul. Lucrurile nu sunt la fel de ușoare atunci când utilizați CDMA.

Operatorii care utilizează CDMA se bazează pe lista albă bazată pe rețea pentru a-și detecta abonații. Cu această rețea, nu veți avea libertatea pe care ați avea-o dacă ați fi pe GSM, deoarece puteți utiliza un alt telefon numai cu aprobarea operatorului.

Dacă sunteți pe Verizon sau Sprint, utilizați o rețea CDMA și asta înseamnă că, dacă ați dori să utilizați un telefon de la AT&T, nu ați putea, din cauza problemelor de incompatibilitate. Operatorul dvs. ar putea să-l accepte; pur și simplu aleg să nu.

Telefonul dvs. Sprint sau Verizon are o cartelă SIM? Înainte de a vă gândi fericit că puteți utiliza o cartelă GSM pe telefonul dvs., trebuie să știți ceva. Unele telefoane Verizon și Sprint au o cartelă SIM, chiar dacă utilizează rețele CDMA, deoarece sunt necesare pentru rețeaua 4G LTE. Standardele LTE folosesc și cartele SIM.

Problema rețelelor 3G CDMA este că nu pot transmite date și nu pot efectua apeluri vocale în același timp, dar toate 3G GSM pot face acest lucru. Este pentru că este necesar ca parte a specificațiilor. S-ar putea să vă întrebați de ce operatorii au decis să meargă cu CDMA. Motivul este unul simplu. În anii 90, când companiile treceau de la analog la digital, CDMA era cea mai bună tehnologie din jur, iar GSM rămânea în urmă. În timp, GSM a ajuns din urmă, dar transportatorii își făcuseră deja alegerea.

GSM_VS_CDMA_SIM

Deci, care este mai bun? Ambele sunt bune, deoarece calitatea apelurilor are legătură cu rețeaua în sine, nu cu metoda utilizată. Aveți mai multă libertate cu GSM, deoarece puteți utiliza un telefon GSM în altă țară, atâta timp cât puteți conta pe o rețea GSM compatibilă; puteți cumpăra telefoane terțe făcute pentru rețele GSM și puteți face jailbreak și transfera telefoane GSM către o altă rețea.

Înainte de a ieși afară pentru a cumpăra un telefon GSM, ar trebui să știți, de asemenea, că telefoanele CDMA au o capacitate de comunicare mai mare decât telefoanele GSM. LTE (Long Term Evolution) se apropie încet de aceste două rețele. Puteți spune că LTE este o versiune evoluată a GSM și oferă utilizatorilor săi o calitate vocală îmbunătățită și este baza pentru date de mare viteză 4G. Dacă sunteți în căutarea unei tehnologii care are avantajul, atunci LTE este ceea ce căutați. Nu sunteți sigur la ce transportator ar trebui să mergeți? Aș recomanda doar să mergeți cu cel care vă satisface cel mai bine bugetul, gusturile și nevoile.

Concluzie

După cum puteți vedea, aceste două rețele au impact asupra tipului de telefon pe care dorim să îl primim, dar sperăm că telefonul pe care îl dorim este în rețeaua care ne place cel mai mult. Pe ce rețea este dispozitivul dvs.? Spuneți-ne în comentarii.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x