Ce ar face o caracteristică „Unsend” din Messenger pe Facebook?

Ce ar face o caracteristică „Unsend” din Messenger pe Facebook?
⏱️ 4 min read

Ați trimis vreodată un mesaj în căldura momentului pe care doriți să îl luați înapoi înainte ca persoana de la celălalt capăt să aibă șansa să îl deschidă? Deși acest lucru nu este posibil în prezent, Facebook ar putea include de fapt această caracteristică în Messenger, permițând oamenilor să „nu trimită” mesaje, probabil în anumite condiții. Oferă utilizatorilor un mod unic de a avea putere asupra prezenței lor pe platformă, dar vine, de asemenea, cu o mulțime de implicații care ar putea duce chiar la probleme juridice.

De ce Facebook a decis brusc să facă acest lucru?

Motivul din spatele acestei mișcări pentru a permite utilizatorilor să pună mâna pe o caracteristică atât de puternică vine dintr-un scandal care a avut loc pe 6 aprilie 2018, când TechCrunch dezvăluit că Mark Zuckerberg – CEO-ul Facebook – avea acces exclusiv la o funcție care îi va redacta mesajele. Cel puțin trei persoane anonime de profil înalt au dezvăluit că mesajele pe care le-a trimis Zuckerberg au fost șterse din căsuțele de e-mail în timp ce răspunsurile lor la ceea ce pare acum a fi absolut nimic nu rămân.

Pentru a evita orice indignare, câteva ore mai târziu, compania a anunțat-o promisiuni roz să nu permită directorilor să aibă acces la această funcție până când toți utilizatorii platformei nu își pot trimite mesaje.

Această mișcare s-ar putea să fi venit ca urmare a faptului că Zuckerberg a apărut ca și cum ar fi testat beta caracteristica. Oficial, Facebook consideră că și-a șters mesajele CEO-ului din motive de securitate legate de încălcarea masivă a Sony Pictures suferită în 2014. Iată o declarație a companiei în acest sens:

După ce e-mailurile Sony Pictures au fost sparte în 2014, am făcut o serie de modificări pentru a proteja comunicațiile directorilor noștri. Acestea includ limitarea perioadei de păstrare a mesajelor lui Mark în Messenger. Am făcut acest lucru respectând pe deplin obligațiile noastre legale de conservare a mesajelor.

Este puțin probabil ca mesajele lui Zuckerberg să fie ceva neapărat incriminatoriu, deoarece cineva ar fi scurs puțin ce ar putea găsi în transcriere pentru a rupe o poveste despre aceasta. Cu toate acestea, implicațiile și lipsa de transparență ar fi putut fi tulburătoare dacă nu ar fi fost faptul că compania depune eforturi pentru a avea o astfel de caracteristică disponibilă pentru toți utilizatorii „în următoarele câteva luni” după ce a izbucnit acest scandal.

Implicațiile unei caracteristici „Unsend”

messengerunsend-telefoane

Prin trimiterea unui mesaj, nu doar îl ștergeți din propria căsuță de e-mail, ci și manipulați căsuța de e-mail a destinatarului. Acest lucru poate duce la unele probleme care complică procedurile judiciare care se bazează pe corespondența electronică, cum ar fi mesajele Facebook, ca dovadă. În comunitatea de securitate cibernetică, există ceva numit „consistența transcrierii”, care este prețios atunci când se prezintă probe unei instanțe. Dacă aveți un flux de mesaje de pe o platformă care are consistență, este mai probabil să fie admis în dovezi.

Dacă este posibil să „nu se trimită” pe Facebook Messenger, platforma își pierde consistența transcrierii, ducând la situații juridice în care nu se poate determina cauza și efectul anumitor reacții. De unde știm, de exemplu, că o persoană nu vorbește doar cu ea însăși, mimând pe cineva care răspunde la mesajele șterse?

Într-o altă notă, oricine ar putea beneficia teoretic de o caracteristică de „trimitere” atâta timp cât este disponibilă numai înainte ca persoana de la celălalt capăt să-și deschidă primul mesaj. Din nou, acest lucru elimină stimulentele pentru oameni să se gândească la mesajele lor înainte de a le trimite.

Funcții ca acestea nu sunt noi. Serviciul de e-mail AOL a revenit odată cu această funcție când era furnizor de servicii de internet la sfârșitul anilor ’90. Cu toate acestea, ați putea „anula” mesajele de e-mail trimise altor utilizatori AOL. Această implementare primitivă nu a stârnit neapărat o mulțime de controverse. Și pentru a fi corect, Gmail are și această caracteristică (Setări -> Anulare trimitere), dar vă permite să „anulați” mesajele trimise numai într-o scurtă fereastră de timp. Vă ascunde mesajul în liniște în timpul acelei ferestre și le trimite numai dacă nu ați întreprins nicio acțiune pentru a „anula” mesajul.

Poate că Facebook poate implementa „unsend” în acest fel.

Tu ce crezi? Cum ar trebui să funcționeze funcția de „trimitere” a Facebook, astfel încât toată lumea să fie mulțumită? Spune-ne despre asta într-un comentariu!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x