Ce este Abandonware și este ilegal să îl folosești?

Ce este Abandonware și este ilegal să îl folosești?
⌛ Reading Time: 3 minutes

Este posibil să fi auzit termenul „abandonware” plutind pe internet. Dar ce este și este legal să îl descărcați? Să explorăm abandonware-ul și legile din spatele acestuia.

Ce este Abandonware?

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu software-ul atunci când companiei care a realizat-o nu-i mai pasă de asta? Poate că software-ul este cu adevărat vechi, iar compania nu face niciun efort pentru a-l relansa sau remasteriza. Poate că compania care a realizat-o a trecut de mult și nu mai funcționează pe software.

Aceasta este abandonware. Abandonware este atunci când proprietarul inițial nu mai are grijă de un software. Acest lucru este important deoarece creează câteva gânduri interesante despre legalitate.

De exemplu, să presupunem că piratezi un joc dezvoltat și publicat de companii care nu mai există. Poți avea probleme? Dar despre descărcarea unui joc pe care un dezvoltator existent l-a lansat cu mult timp în urmă, dar pe care nu îl mai puteți cumpăra oficial?

Descărcarea Abandonware este legală?

Când vine vorba de descărcarea abandonware-ului, este un caz ciudat din punct de vedere moral. Există argumente pro și împotriva distribuției abandonware-ului, dar este legal în ochii legii?

În primul rând, doar pentru că software-ul nu mai este acceptat în mod activ nu înseamnă că își pierde brusc drepturile de autor. Este încă deținut de compania care a realizat-o în primul rând. Dacă nu mai rămâne nicio companie, aceasta devine o „operă orfană”: un produs protejat prin drepturi de autor, fără proprietar atribuibil.

Deci, din punct de vedere tehnic, descărcarea abandonware-ului este ilegală. Întrebarea este: cine te va urmări activ din cauza asta? Dacă dezvoltatorul original a dispărut de mult, nu există nimeni care să depună un dosar împotriva acțiunilor dvs. Între timp, dacă compania există, vă poate depune dosar împotriva dvs., dar poate alege să nu pună resurse în apărarea unui produs pe care l-au oprit să vândă cu ani în urmă.

Pe scurt, descărcarea abandonware-ului este ilegală, dar este rar ca o companie să te urmărească. În unele cazuri este chiar o crimă fără victime.

Argumente pentru și împotriva descărcării Abandonware

După cum am discutat mai sus, există o dezbatere cu privire la dacă este bine să descărcați abandonware. Să acoperim ambele părți, astfel încât să vă puteți hotărî singuri dacă descărcarea abandonware-ului este morală.

Dezbatere Abandonware

Argumente pentru distribuirea Abandonware

Există suporteri entuziaști pentru păstrarea software-ului vechi. Urăsc să vadă programele prin istorie uitate și să cadă în obscuritate. Ca atare, acestea acceptă orice metodă care menține memoria vie și permite utilizatorilor să vadă istoria computerului.

Distribuirea abandonware-ului este o modalitate de a realiza acest lucru. Dacă ați blocat persoanele care distribuie abandonware, riscați ca acel software să fie pierdut definitiv. Permițând oamenilor să-l descarce, îl ajutați să îl păstrați și să îl păstrați în jur de generații.

Argumente împotriva distribuirii programelor abandonate

Criticii descărcării abandonware-ului spun că permiterea acestuia se realizează dăunează potențialelor vânzări de produse viitoare. În scena jocurilor video, am văzut un val de lansări de jocuri mai vechi.

De exemplu, puteți achiziționa o consolă de tip NES care emulează jocuri, iar Nintendo Switch are jocuri NES și SNES pe care le puteți juca online. Unele companii, de asemenea, remasterizează jocurile vechi și le re-lansează, ceea ce sa întâmplat recent cu vechile jocuri Crash și Spyro.

Ca atare, criticii afirmă că abandonware-ul ar trebui să fie închis pentru a permite companiilor să relanseze sau să remasterizeze jocurile clasice. Dacă oamenii descarcă acele jocuri ca abandonware, este mai puțin probabil să achiziționeze o relansare, susțin criticii.

Zona gri a Abandonware

Abandonware este un subiect ciudat, întrucât oamenii au opinii dacă este sau nu moral să îl descarci. Deși este ilegal să piratezi abandonware-ul, este puțin probabil ca o companie să urmărească descărcătorii decât dacă intenționează să remasterizeze sau să relanseze jocul.

Crezi că descărcarea abandonware-ului este etică? Spuneți-ne mai jos.

Legate de:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.