Formatul AV1 Image sau AVIF este cel mai recent codec de imagine de pe pământ. AVIF este un format de imagine optimizat care a fost creat pentru a micșora imaginile, păstrând în același timp aceeași calitate (fără pierderi). Extensia de fișier pentru AVIF este .avif.

În acest articol, vreau să vorbesc despre caracteristicile și avantajele sale și de ce ar trebui să începeți să utilizați AVIF. De asemenea, vă voi arăta modalitatea sigură de a include imagini AVIF pe site-ul dvs. web.

Ce este AVIF și cum funcționează?

AVIF este o extracție din cadrele cheie ale formatului video acum popular AV1 dezvoltat de Alianța pentru Open Media (AOM).

AOM a dezvoltat AVIF cu scopul de a oferi imagini fără redevențe, cu o eficiență mai bună de compresie și mai multă compatibilitate cu funcțiile în comparație cu formatele de imagine existente.

AVIF are acum susținători de la companii mari precum Google, Netflix și Apple.

De ce este mai bun AVIF?

În urma predecesorilor săi (WebP, JPEG-XR, JPEG2000, și PNG, GIF) AVIF este compatibil cu imagini cu raze dinamice ridicate. Suportă 10- și 12 biți culoare la rezoluție maximă, rezultând imagini de până la 10 ori mai mici decât alte formate cunoscute.

AVIF este o alegere bună pentru dezvoltatorii web, deoarece:

 • Este fără drepturi de autor, deci îl puteți folosi gratuit fără să vă faceți griji cu privire la licențiere.
 • În prezent, este susținut de mulți jucători mari în tehnologie, cum ar fi Google, Amazon, Netflix, Microsoft și multe altele.
 • Are compresia cea mai optimă.
 • Are caracteristici mai moderne, precum transparența, HDR, gama largă de culori și multe altele.

Cum să începeți să utilizați imagini AVIF

Acum ajungem la secțiunea distractivă a acestui tutorial. Există două moduri majore prin care puteți începe să utilizați imagini AVIF:

 1. Una este convertirea imaginilor vechi în AVIF.
 2. Celălalt este prin crearea de imagini AVIF utilizând editoare de imagini acceptate de AVIF.

Cum să vă convertiți imaginile vechi în AVIF

Deoarece AVIF este încă la început, cel mai simplu mod de a crea imagini în format AVIF este să vă convertiți formatele vechi.

Acest lucru se poate face pur și simplu online, deoarece există multe convertoare de imagini AVIF online. Convertor online AVIF este alegerea mea, deoarece este mai simplu și pare a fi cel mai rapid convertor online disponibil.

Urmați acești pași pentru a vă converti imaginile în AVIF:

 1. Vizita site-ul.
 2. Încărcați imaginile vechi (poate fi PNG, JPEG, ** GIF ** și altele).
 3. Așteptați până când site-ul web procesează conversia.
 4. Salvați noile fișiere AVIF.

Cum să creați imagini AVIF utilizând editoare de imagini acceptate de AVIF

Editorii de imagini adaugă suport pentru crearea de imagini AVIF. Acești editori acceptă acum pe deplin imaginile AVIF:

Cum să utilizați AVIF pe site-ul dvs. web

AVIF este încă o tehnologie relativ nouă. Dar majoritatea browserelor moderne acceptă acum formatul, ceea ce înseamnă că îl puteți utiliza direct în <img> etichetă. Rețineți că nu toate browserele acceptă încă pe deplin formatul.

Cel mai bun mod de a folosi AVIF este cu negocierea conținutului. Vom folosi HTML 5 <picture> si <source> care sprijină negocierea conținutului.

Group-9how-to-use-avif-html - 1-

Vă puteți juca cu exemplul live aici.

Ce browsere acceptă AVIF

 • Primul browser care acceptă pe deplin AVIF este Chrome 85.
 • Microsoft Windows 10 a adăugat, de asemenea, suport în actualizările „19H1”.
 • Mozilla încă lucrează la suportul pentru formatul de imagine din Firefox.[155].

Încheierea

AVIF este un schimbător de jocuri care va deveni în curând formatul de imagine defacto din lume. Datorită caracteristicilor sale potențiale, este probabil ca în curând să câștige suport complet pe toate platformele.

Spre deosebire de Google WebP imagine, care a luat Apple un întreg de 10 ani pentru a sprijini, AVIF a atras rapid interesul Apple în măsura în care acestea contribuie acum la proiect.

Sunteți gata să începeți să utilizați AVIF pe site-urile dvs. web?