Cromul … sună ca ceva pe tabelul periodic (este) sau ceva ce ar folosi supereroii pentru a-și învinge dușmanii.

Fapt amuzant: este, de asemenea, un browser care seamănă mult cu Chrome-ul Google. Și destul de amuzant, cele două sunt destul de strâns legate în anumite moduri.

Deci, să învățăm ceva mai multe despre Chromium – ce este și cum este diferit de Chrome.

Ce este cromul?

Chromium este un browser web open source administrat de proiectul Chromium, lansat pentru prima dată în 2008. Orice dezvoltator poate modifica sau actualiza codul sursă (dar doar un număr mic de dezvoltatori Chromium își pot adăuga propriul cod).

Și Chromium are o comunitate destul de activă de colaboratori care îl susțin. Din acest motiv, browserul este actualizat des, ceea ce este minunat. Părțile sale diferite sunt înregistrate sub diferite licențe, cum ar fi Licență BSD (pentru părțile scrise de Google – mai multe despre cele de mai jos) și MIT, LGPL, și altele pentru restul.

Dacă doriți să verificați, descărcați-l aici.

Ce este Chrome?

Chrome este browserul web Google. Dezvoltatorii de la Google îl dezvoltă, îl întrețin și îl lansează. Dar iată un fapt interesant: Chrome este construit deasupra codului open source Chromium.

Deci, cum funcționează acest lucru? Ei bine, dezvoltatorii Google iau acel cod Chromium și își construiesc propriile caracteristici proprii. Ceea ce ne oferă Chrome. Deci, Chrome are câteva funcții suplimentare, cum ar fi actualizarea automată, urmărirea datelor browserului și asistență nativă pentru Flash.

Unele dintre aceste funcții sunt utile, iar altele (cum ar fi urmărirea datelor) îi fac pe dezvoltatori să fie nervoși.

Dacă sunteți fan, îl puteți descărca aici.

Cum sunt similare

Întrucât Chrome-ul Google este de fapt construit deasupra codului sursă al Chromium, aceștia împart aceleași oase, așa cum am stabilit deja.

Logourile lor sunt, de asemenea, destul de similare. Chrome este multicolor pe temă Google, iar Chromium are câteva nuanțe de albastru.

Dar probabil că sunteți mult mai preocupat de diferențe, așa că să le aruncăm o privire.

Cele mai mari diferențe între Chromium și Chrome

Se ocupă diferit de actualizări

Chromium se actualizează tot timpul, deoarece dezvoltatorii modifică în mod constant codul sursă. Problema (sau interesant?) Este că trebuie să actualizați manual browserul, deoarece acesta nu se va actualiza singur.

Chrome, pe de altă parte, se actualizează automat din când în când. Deci, nu trebuie să vă amintiți să vă actualizați browserul. Dar nu se actualizează aproape la fel de des ca Chromium.

Deci, dacă doriți să vedeți cel mai recent și cel mai mare cod sursă din Chromium Project chiar când acesta este terminat, atunci cel mai bine este să utilizați browserul Chromium.

Preocupări privind confidențialitatea

Sigur, Chrome este foarte ușor de utilizat. Dar dacă Chrome este browserul dvs. preferat, Google va fi urmărirea informațiilor dvs.. Chromium nu face asta.

Dacă acest lucru vă face să vă simțiți inconfortabil, dar totuși vă place Chrome ca browser, poate Chromium este o opțiune mai bună pentru dvs. Confidențialitatea dvs. va fi mai protejată, dar veți beneficia de experiența bazată pe codul sursă Chromium.

Suport pentru Adobe Flash

Google Chrome are suport încorporat pentru playerul Flash Adobe. Dar, deoarece codul Flash nu este open source, proiectul Chromium nu îl va folosi. Deci, dacă utilizați Chromium și doriți să activați Flash, trebuie să faceți acest lucru sări printre niște cercuri.

Rețineți, totuși, că, din moment ce Flash este eliminat din 2020 în favoarea HTML5, acest lucru nu ar trebui să fie o afacere uriașă în viitorul apropiat.

Regatul meu pentru un codec

Ce este un codec, ați putea întreba? A codec (combo de cod și decodare) este un program de computer care convertește între sunet analogic și digital în timp ce comprimă și micșorează formate de fișiere mari.

Deoarece fișierele video și muzicale sunt uriașe, codecurile au fost create pentru a codifica (sau micșora) acele fișiere și apoi a le decoda când sunt gata pentru vizualizare sau editare.

Deci, de ce avem nevoie de acestea? Dacă ați avut o săptămână lungă și doriți doar să Netflix și să vă răciți în această seară, veți avea nevoie de acele codecuri pentru a permite redarea conținutului respectiv.

În timp ce Chrome vine cu codecuri media încorporate (cum ar fi AAC, H.264 și MP3), Chromium nu. Prin urmare, dacă doriți să transmiteți în flux / să vizionați câteva emisiuni, va trebui fie să utilizați Chrome, fie să instalați aceste codecuri manual în Chromium.

Magazin Google Play vs extensii externe

Dacă doriți să descărcați o extensie în Chrome, puteți face acest lucru numai din Magazin Google Play (pe Mac și Windows). Dacă doriți să puneți mâna pe unele extensii externe, trebuie să le activați modul dezvoltator.

Pe de altă parte, dacă utilizați Chromium, nu ezitați să preluați orice extensii doriți.

Mod sandbox de securitate

Când utilizați pluginuri în Chrome, browserul le limitează funcționalitatea, astfel încât să poată îndeplini doar funcția pentru care le-ați descărcat. Adică sunt „îngrădite” sau constrânse doar în acest scop. Chrome restricționează automat aceste pluginuri pentru dvs.

Acesta este de obicei un lucru bun din motive de securitate. Dar Chromium nu are întotdeauna modul sandbox activat chiar de pe bat. Puteți afla mai multe despre asta aici.

Ce browser este potrivit pentru dvs.?

În cele din urmă, depinde ce doriți din experiența dvs. de navigare.

Dacă doriți un browser simplu care nu necesită multă atenție, Chrome ar putea fi pentru dvs.

Dar dacă aveți probleme de confidențialitate și nu vă deranjează să căutați și să faceți ceva de lucru, Chromium ar putea oferi o experiență plină de satisfacții.

Navigare fericită!