Ce este DeFi și cum funcționează

What Is Defi And Defi Services Featured Image
⏱️ 18 min read

Finanța descentralizată, sau DeFi, este o nouă tehnologie bancară care își propune să elimine controlul pe care băncile și instituțiile financiare îl au asupra banilor. Vă permite să vă păstrați banii într-un portofel digital securizat în loc să-i păstrați într-o bancă. Vă puteți accesa și transfera fondurile oriunde cu conexiuni la internet și puteți face instantaneu în siguranță. De asemenea, nu trebuie să plătiți niciun fel de taxe de tranzacție în DeFi, așa cum ați face la o bancă.

Ce este DeFi

Finanțe descentralizate sau DeFi este un termen care descrie un nou ecosistem financiar care oferă oamenilor servicii bancare. Diferența aici este că, în loc să depindă de metodele învechite ale manualelor pe care le folosesc băncile tradiționale, DeFi se bazează pe tehnologia blockchain. Termenul DeFi a fost inventat pentru prima dată în 2018 într-un chat de telegramă, iar această industrie în devenire a cunoscut o creștere enormă de atunci.

Acum trebuie să vă întrebați, ce înseamnă toate acestea pentru tine și cum îți afectează DeFi viața? Pentru a înțelege mai bine, să aruncăm o privire asupra unora dintre dezavantajele sistemelor bancare tradiționale.

Imagine că aveți 10.000 USD în contul dvs. bancar. Dacă banca dă faliment, vei fi asigurat doar 25% din banii tăi.

Activele Defi
Sursa imaginii: Piqsels

Și chiar dacă banii sunt ai tăi, nici nu poți încasa liber oricând vrei, din cauza unei limite de retragere. Alternativ, ați putea chiar să fiți penalizat dacă soldul dvs. este scăzut. În cele din urmă, băncile îți iau banii și îi investesc strategic pentru a obține randamente de aproximativ 10% și împart doar 0,1% cu tine.

Avantajele DeFi

Aici se naște nevoia unui nou sistem bancar, unul care să fie în beneficiul publicului. Astăzi, există multe servicii DeFi care vă oferă dobânzi mult mai mari decât băncile și au termeni și condiții mult mai bune.

Iată câteva avantaje majore ale DeFi care explică creșterea sa de neoprit.

Avantajul Crypto
Sursa imaginii: Piqsels

Fara Permisiuni

DeFi elimină necesitatea de a depinde de corporații pentru activități bancare, oferindu-vă libertatea de a efectua tranzacții într-un Fara Permisiuni cale. Finanțarea descentralizată ușurează sarcina de a se baza pe instituții pentru monitorizare, stocare de date, spațiu pe server și alte aspecte.

Asigurându-se că istoriile tranzacțiilor individuale pot fi partajate cu ușurință cu utilizatorul, rețelele blockchain au succes în atingerea tuturor acestor calități.

Imun la erorile umane

Atunci când activitățile bancare sunt procesate de persoane care lucrează într-o bancă, există întotdeauna probabilitatea unor erori umane și operaționale. DeFi se bazează pe contracte inteligente care se execută automat.

Contractele inteligente sunt programe care rulează pe blockchain. Practic, este o bucată de cod care rulează și se execută automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Aceste condiții pot fi orice, de la rezultatul unui meci de fotbal până la un pariu pe vremea de mâine. Cel mai bun lucru la ei este că sunt imuabile și nu pot fi modificate.

Cazurile de utilizare pentru contractele inteligente sunt largi și variate. Acestea pot fi folosite pentru a stoca informații precum un acord între două părți sau drepturi de proprietate, tranzacții financiare sau chiar ca certificat de căsătorie digital, fără a fi nevoie ca o terță parte, cum ar fi o agenție guvernamentală, să medieze sau să pună în aplicare contractul.

Utilizarea contactelor inteligente elimină probabilitatea erorii umane, deoarece toate tranzacțiile sunt executate pe un blockchain. Cu excepția cazului în care, desigur, contractele inteligente în sine conțin eroarea.

Transparenţă

Deoarece DeFi se bazează pe blockchain, oricine are o conexiune la internet poate vedea înregistrarea fiecărei tranzacții efectuate vreodată către și de la serviciile financiare în care sunteți investit. Este transparent pentru toată lumea, deoarece toate datele sunt procesate prin contracte inteligente care sunt disponibilă în mod deschis publicului. Puteți vedea și urmări toate mișcările fiecărui fond. Cu toate acestea, este atât de sigur încât nimeni nu poate pirata acest sistem și îl poate modifica.

Contra DeFi

Dezavantajele Crypto Mining
Sursa imaginii: Marco Verch

Scalabilitate

Platformele DeFi sunt cu siguranță un instrument excelent pentru a oferi tuturor acces la servicii bancare. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la limitările de încărcare pe care o poate lua o rețea blockchain la un moment dat.

Compania de carduri de credit Visa poate gestiona 65.000 de tranzacții pe secundă. Pe de altă parte, blockchain-urile precum Etherium pot gestiona doar 14 până la 15 tranzacții pe secundă. Deși există și alte blockchain-uri care își propun să rezolve această problemă, este încă o lucrare în desfășurare.

Preocupări de lichiditate

Începând cu ultimul trimestru al anului 2021, capitalizarea de piață a industriei bancare la nivel mondial a fost estimată la aproximativ 8,23 trilioane de dolari. Comparativ, DeFi este încă o piață relativ mică.

La momentul redactării acestui articol, valoarea totală blocată în protocoalele DeFi este în jur 74,6 miliarde USD și a atins recent un maxim istoric de puțin peste 110 miliarde USD în noiembrie 2021. Așa că poate fi, de asemenea, greu să vă puneți încrederea într-un sector care este mult mai mic decât băncile obișnuite.

Responsabilitate

Să presupunem că transferați bani într-un cont greșit. În DeFi, nu aveți nicio șansă să vă recuperați banii, deoarece nu există niciun organ de conducere care să treacă cu vederea tranzacția. Pe scurt, este puțin loc pentru greșeli.

Tipuri de platforme DeFi

În lumea Finanțelor Descentralizate, serviciile sau companiile sunt numite protocoale deoarece sunt doar octeți de cod care se execută automat. Odată cu creșterea cererii pentru servicii DeFi, sunt lansate o mulțime de noi platforme în fiecare zi. Cele mai multe dintre ele sunt împărțite în patru mari categorii – împrumuturi și împrumuturi, miza, asigurări și schimburi descentralizate. Să aruncăm o privire mai profundă asupra lor.

Future Of Defi Imagine de stoc
Sursa imaginii: Pexeli

Împrumut și împrumut

O problemă evidentă care vine în minte cu DeFi este că cum va putea un sistem bancar descentralizat să acorde împrumuturi? A lua un împrumut de la un serviciu DeFi este la fel ca și a lua un împrumut de la o bancă tradițională. Cu servicii ca MakerDAO, Compusși AAVEoricine poate contracta un împrumut fără a-și dezvălui identitatea reală în câteva minute.

Cu toate acestea, există o mică diferență aici. Deoarece nu există nicio modalitate de a verifica venitul anual pe care băncile îl folosesc pentru a calcula capacitatea de rambursare a împrumutatului, responsabilitatea de a determina valoarea împrumutului se reduce la mărimea garanției.

Pentru a lua un împrumut de la un serviciu DeFi, împrumutatul va trebui să ofere o garanție de valoare mai mare decât suma pe care intenționează să o împrumute. De exemplu, dacă doriți să luați un împrumut de 1.000 USD de la un protocol DeFi, cum ar fi MakerDAO, va trebui să garantați Etherium în valoare de 150 USD. Această supracolateralizare previne o scădere bruscă a prețului garanției.

În calitate de creditor, DeFi permite oricui să-și împrumute activele cripto altor persoane și să câștige dobândă pentru ele. Până la DeFi, un astfel de lux era exclusiv bancar. Cu toate acestea, din moment ce aceste împrumuturi sunt acordate prin contracte inteligente, care se execută singure fără a fi nevoie de un organism intermediar, acum oricine poate avea o mușcătură din afacerea de creditare și împrumut.

Miza

În termeni simpli, securizarea sau stocarea criptomonedelor într-o rețea se numește miza. Când mizați cripto-ul dvs., în calitate de staker, câștigați recompense sub forma monedei pe care ați mizat-o. Dar aceste recompense există cu un motiv. Activele pariate ajută blockchain-urile bazate pe proof-of-stake (PoS) să își îmbunătățească viteza și securitatea.

Staking nu implică multă muncă de la sfârșitul utilizatorului după ce ați trecut prin procesul de staking, va funcționa foarte bine ca sursă de venit pasiv. Randamentul investiției dvs. ar varia undeva între 5-20% pe an, în funcție de piața cripto și de prețul monedei tale mizate.

Asigurare

Este logic să credem că un sistem financiar care există în întregime pe internet este foarte susceptibil la atacuri cibernetice sau la defecțiuni ale sistemului, care vă pot pune activele în pericol. Pentru a preveni acest lucru, companiile au început să asigure activele DeFi pentru clienții lor împotriva hackerilor, eșecurilor contractelor inteligente, prăbușirii prețului monedelor stabile sau altele.

Vă puteți asigura bunurile plătind o primă în funcție de mărimea activelor pe care le asigurați. De exemplu, asigurarea 1 ETH împotriva hackurilor Binance timp de un an vă va costa în jur de 0,0259 ETH.

De asemenea, puteți deveni furnizor de acoperire și puteți câștiga dobândă pe activele pe care le-ați împrumutat companiei pentru a fi folosite ca garanție în cazul în care trebuie plătită o daună. În mod evident, există un risc aici, deoarece activele dvs. ar putea fi utilizate pentru a asigura o pierdere, dar acesta este motivul pentru care dobânda pe care o câștigați în calitate de furnizor de acoperire este, de asemenea, mai mare decât împrumuturile DeFi.

Schimburi descentralizate

Schimburile descentralizate, numite și DEX-uri, sunt piețe peer-to-peer care facilitează tranzacționarea criptomonedelor fără a vă preda banii unui organism de conducere terță parte. Aceste schimburi folosesc contracte inteligente pentru a permite comercianților să execute ordine fără a fi nevoie de un intermediar. În schimb, schimburile centralizate sunt conduse de o instituție centralizată care deține controlul complet asupra bursei și își poate modifica oricând termenii și condițiile.

Servicii DeFi pe care le puteți utiliza astăzi

1. Ancoră

Protocolul de ancorare este un serviciu de creditare care își propune să ofere o rentabilitate de 20% a monedelor stabile. Creditorii fac o rentabilitate din banii pe care îi furnizează debitorilor. Împrumutații, la rândul lor, trebuie să ofere garanții sub formă de LUNA sau ETH. Acest lucru se face pentru a dovedi capacitatea lor financiară de a lua un împrumut.

Protocolul de ancorare

Când împrumutații pun aceste active în protocol, Anchor le pune în miză automat, permițându-le să câștige stimulente de miză. Împrumutații primesc UST, moneda stabilă a ecosistemului Terra, în schimbul banilor lor. Fondurile provin de la creditori care depun UST în protocolul Anchor.

Pentru a evita lichidarea, activele pe care debitorii le depun trebuie să fie bine garantate. Împrumutații vor fi, de asemenea, responsabili pentru dobânda aferentă acestui împrumut, care se va reflecta în nivelurile lor de garanție.

Ratele dobânzilor sunt, de asemenea, determinate de suma creditorilor UST pe protocolul Anchor care au depus. Această dobândă, plus randamentul din activele „obligaționate” mizate, este ceea ce plătește creditorilor rata fixă ​​a dobânzii de 20%.

2. Aave

Cu o dimensiune a pieței în creștere rapidă, Aave ar putea deveni una dintre cele mai utilizate platforme de creditare DeFi din lume. Aave a simplificat și accelerat procesul de împrumut și câștig de dobândă pentru activele digitale. Acest lucru permite unui utilizator Aave să împrumute fonduri de la un alt utilizator Aave în doar câteva minute.

Aave Banner

Suma maximă a unor astfel de împrumuturi este de obicei menținută la un nivel scăzut, deoarece nu sunt garantate și sunt supuse costurilor. Unul dintre avantajele de a avea o scară atât de largă de operare și utilizare este că ratele dobânzilor pentru anumite active sunt constante. Un alt avantaj cu Aave este că acceptă peste 15 criptomonede, ceea ce face întregul proces de împrumut și împrumut și mai ușor.

3. Terra (Luna)

Dacă ați tranzacționat vreodată cu cripto, șansele sunt ca la un moment dat, să fi avut niște jetoane USDT în portofel. Ei bine, chiar dacă un segment major al ideii de criptomonede se bazează pe sprijinirea descentralizării, jetoanele USDT sunt centralizate.

Banner Terra Luna

Fiecare token USDT bătut vreodată este susținut de dolari americani reali păstrați ca garanție pentru a echilibra valoarea USDT față de dolarul american în lumea reală. Implicarea acestor autorități centrale a provocat numeroase ciocniri. A dus la apariția înșelătoriilor Tether care au potențialul de a perturba întreaga piață cripto.

Terra este aici pentru a rezolva această problemă. Terra sau jetonul UST este o monedă stabilă care reprezintă adevărata valoare a unui dolar. Cu toate acestea, în loc să fie susținută de moneda fiat, valoarea sa este egalată cu dolarul american folosind algoritmi avansați care controlează prețul UST prin gestionarea ofertei și cererii acestor jetoane.

Aceste jetoane sunt găzduite pe propriul blockchain Terra, care încearcă să abordeze o varietate de preocupări și provocări care afectează chiar și cele mai populare monede stabile de pe piață. Cu infrastructura sa financiară descentralizată, se străduiește să depășească centralizarea și să elimine ranchiunile tehnice față de monedele stabile.

Terra oferă mai multe opțiuni de stablecoin, cum ar fi TerraUSD (UST), legate direct de USD. De asemenea, oferă TerraSDR (SDT), legat direct de DST al FMI, TerraKRW (KRT) legat de moneda din Coreea de Sud (Won) și TerraMNT legat direct de tugrik mongol.

4. Uniswap

Uniswap este unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede descentralizate din lume. Vă permite să schimbați cu ușurință jetoane criptomonede fără a fi nevoie să vă împărtășiți informațiile cu vreun broker terță parte.

Protocolul Uniswap

De asemenea, puteți participa la fondurile de lichiditate ale Uniswap pentru a obține venituri pasive din cripto activele prin miza. În afară de asta, puteți tranzacționa rapid active digitale construite pe blockchain-ul Etherium.

Un alt avantaj cu Uniswap este că nici măcar nu trebuie să creați un cont pentru a tranzacționa pe Uniswap. Pur și simplu conectați-vă portofelul cu criptomonede și sunteți gata să tranzacționați. Cu toate acestea, deoarece Uniswap se bazează pe Ethereum, iar taxa de gaz Ethereum este foarte volatilă, uneori duce și la comisioane mari de tranzacție.

5. Avax

Avalanșă (AVAX) este o platformă descentralizată foarte ușor de utilizat, care permite oricui să-și lanseze propriile contracte inteligente pe blockchain. Este conceput în primul rând pentru a ajuta oamenii să creeze dApp-uri rapide, accesibile, care sunt compatibile cu Solidity.

Pagina de pornire Avax

AVAX permite interoperabilitatea la costuri reduse între jetoane terțe. Acest lucru ajută la îmbunătățirea mediului DeFi cu un cadru fără permisiune care permite utilizatorilor să stabilească blockchain-uri personalizate private sau publice.

De asemenea, servește ca piață pentru utilizatorii DeFi, permițându-le să tranzacționeze, să schimbe și să-și depoziteze activele și produsele. În plus, utilizatorii Avalanche pot personaliza tehnologia fundamentală care stă la baza blockchain-urilor lor, inclusiv validatorii.

În spațiul DeFi, Avalanche utilizează un sistem de plată peer-to-peer care s-a dovedit a fi o rețea rapidă, sigură și scalabilă. Și cu foaia de parcurs promițătoare în față, este pe cale să ajute dezvoltatorii să creeze cu ușurință aplicații descentralizate precum jocuri și platforme de social media și să le lanseze pe propriul blockchain personalizat, toate folosind o singură platformă.

Viitorul DeFi

DeFi se schimbă și se extinde rapid pentru a reproduce ecosistemul tradițional al serviciilor financiare prin schimburi descentralizate, împrumuturi și împrumuturi de diferite tipuri de active sau produse de asigurare.

Doar analizând creșterea, putem presupune că DeFi poate avea în cele din urmă un impact asupra viitorului companiilor financiare centralizate. DeFi este considerată o alternativă mai ieftină, mai rapidă și mai relevantă.

Cu toate acestea, este încă în stadiile de început ale evoluției sale, ceea ce înseamnă că ecosistemul este încă plin de lacune infrastructurale. Deci, înainte ca DeFi să câștige titlul de „soluție mai bună”, există o mulțime de probleme care trebuie rezolvate.

Dacă DeFi reușește, băncile și companiile vor găsi aproape sigur o modalitate de a intra în sistem, dacă nu de a controla modul în care vă accesați banii, atunci cel puțin pentru a profita de pe urma acestora. Și poate că a început deja. Nume mari ale lumii financiare, cum ar fi PayPal, care odinioară pledau împotriva DeFi, acum nu doar îl susțin și îl promovează, dar și ei încearcă să facă parte din ea.

întrebări frecvente

1. Este sigur să păstrați bani în platformele DeFi și nu în bănci?

Chiar dacă platformele DeFi sunt destul de sigure datorită algoritmilor lor solidi, pot apărea erori. Se datorează faptului că uneori durează ani pentru a descoperi o eroare în contractele inteligente care le rulează pe care cineva o poate exploata ulterior. Cu toate acestea, nicio formă de depozit de valoare nu poate fi considerată sigură, nici băncile, nici DeFi. Deci totul depinde de ce risc ești dispus să îți asumi.

2. Ce este TVL în DeFi?

În industria DeFi, TVL înseamnă Total Value Locked. Se referă la suma totală de bani investită de oameni într-un protocol. De exemplu, Anchor are un TVL de 15 miliarde USD. Aceasta înseamnă că suma totală de bani mizată cu ei este de 15 miliarde USD.

3. Cum să găsiți proiecte DeFi bune în care să investiți?

Pentru a găsi monede DeFi bune în care să investiți, puteți utiliza criptoscreenere precum Coinmarketcap sau CoinGeko care listează toate monedele DeFi într-un index separat. Mai mult decât atât, oferă, de asemenea, informații de bază despre proiectele DeFi, inclusiv detalii precum capitalizarea lor de piață, oferta în circulație și, cel mai important, un rezumat al proiectului.

Credite imagine: Pexeli

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x