Ce este Devuan Linux și cum se instalează

Devuan Linux 00 Featured Image
⏱️ 19 min read

Devuan este o distribuție Linux care își propune să ofere o alternativă mai simplă la Debian. Din 2014, dezvoltatorii Debian au început să se îndrepte către cadre din ce în ce mai mari pentru a gestiona sistemul de operare. Adoptarea de către Debian a sistemului de inițializare SystemD (sistem de inițializare) a creat un efect de unda în rândul comunității sale, care a determinat crearea de Devuan.

Ce este un sistem Init?

Sistemul init este o parte integrantă a unei distribuții Linux. Este primul program pe care nucleul îl rulează după pornire. În afară de asta, sistemul init gestionează și toate celelalte programe care vor rula după el.

Procesul de pornire Devuan Linux 02
Sursa imaginii: app.diagrams.net

Modul în care un sistem init face acest lucru este prin acționarea ca un proces „părinte” și prin imbricarea tuturor celorlalte procese de sub el. Acest lucru permite unui sistem init să vă ofere control asupra programelor pe care doriți să le executați și asupra modului în care doriți să ruleze.

De ce să folosiți Devuan Linux?

Unul dintre principalele puncte de vânzare ale Devuan este că menține o versiune de Debian fără sistemul de inițializare SystemD. Deși aceasta ar putea părea o schimbare minoră, SystemD a devenit o suită de software care are propriile sale implementări de vârf pentru serviciile de sistem.

De exemplu, dacă utilizați SystemD pentru a vă gestiona procesele sistemului, veți folosi inevitabil demonul său de rețea, NetworkD.

Devuan Linux 03 Programe Systemd
Sursa imaginii: app.diagrams.net

Această abordare poate fi o problemă pentru unii, deoarece, în esență, includeți instrumente de sistem într-un proiect mare de ultimă oră. Aceasta înseamnă că utilizați un sistem init care nu a fost încă auditat corespunzător.

Nu numai atât, folosiți și instrumente instabile care sunt în dezvoltare rapidă. Acesta este un risc inutil și periculos pentru o parte importantă a unei distribuții Linux, cum ar fi sistemul init.

Ca atare, decizia lui Devuan de a oferi alternative la SystemD îl face o opțiune atractivă pentru cineva care dorește să întrețină o mașină care este atât stabilă, cât și sigură.

Cum să obțineți Devuan

Puteți obține o copie a Devuan de la acesta arhivele oficiale de lansare sau una dintre oglinzile sale de dezvoltare.

Acolo, veți găsi o serie de versiuni de Devuan pe care le puteți descărca. În prezent, există trei versiuni care sunt acceptate activ:

 • ASCII este versiunea originală Devuan. În prezent, este o versiune de asistență pe termen lung. Aceasta înseamnă că această versiune va primi probabil doar actualizări critice de securitate pentru sistemul de bază și pachetele acestuia.
 • Beowulf este a doua versiune Devuan. Similar cu ASCII, este, de asemenea, o versiune de asistență pe termen lung. Cu toate acestea, spre deosebire de ASCII, Beowulf primește încă o cantitate sănătoasă de actualizări. Acest lucru permite utilizatorilor să își actualizeze fără probleme sistemul la cea mai recentă versiune.
 • himeră este cea mai recentă versiune a lui Devuan. Aceasta este ramura stabilă actuală. Ca atare, este cel care primește cea mai mare atenție și actualizări.

În scopul acestui articol, voi instala cea mai recentă versiune stabilă a Devuan Linux, Chimaera. Pentru a începe, am selectat linkul „devuan_chimaera” și apoi „installer-iso” în arhivele Devuan.

Devuan Linux 25 Link de descărcare

Alegerea versiunii de instalare

De acolo, puteți alege între două arhitecturi și o serie de versiuni de instalare. Pentru arhitectură, Devuan acceptă doar amd64 și i386.

O regulă bună este că dacă utilizați un computer care a fost construit după 2008, probabil că rulați un sistem amd64. Cu toate acestea, dacă computerul dvs. a fost construit înainte de 2008, există șanse mari ca acesta să fie un i386.

Pe de altă parte, Devuan acceptă și trei versiuni de instalare din care puteți alege: desktop, server și netinstall.

 • Versiunea desktop – este un program de instalare predefinit care va instala un mediu desktop complet pentru sistemul dumneavoastră Devuan. Acest lucru este util dacă implementați Devuan pe o grămadă de mașini care trebuie să fie identice unele cu altele.
 • Versiunea serverului – între timp, este, de asemenea, un program de instalare predefinit care include toate software-urile de bază ale serverului fără suport pentru grafica desktop. Acest lucru este util dacă încercați să instalați Devuan ca server și nu doriți să se conecteze la internetul mai larg.
 • Versiunea netinstall – este un program de instalare Devuan minim. Acest lucru vă permite cea mai mare flexibilitate în timpul instalării. Cu toate acestea, această versiune necesită să aveți o conexiune la internet, deoarece Devuan va descărca online toate pachetele în timpul instalării.

În cazul meu, am făcut instalarea pe o mașină modernă și am vrut să am cea mai mare flexibilitate pentru sistemul meu Devuan. Ca atare, am descărcat versiunea „amd64_netinstall” a Devuan.

Devuan Linux 26 Netinstall Descărcare

De acolo, următorul lucru de făcut este să scrieți fișierul imagine pe un disc de instalare. O modalitate prin care puteți face acest lucru este folosind un program de redactare a imaginilor, cum ar fi balenaEtcher.

Instalarea Devuan

Odată terminat, acum puteți folosi USB-ul pentru a porni în programul de instalare Devuan Linux. Similar cu Debian, procesul de instalare pentru Devuan netinstall poate fi împărțit în două părți:

 • Programul de instalare va instala și configura mai întâi opțiunile UNIX de bază pentru mașina dvs. Acestea includ limba sistemului, localitatea și conturile de utilizator și root.
 • După aceea, Devuan vă va cere opțiuni suplimentare pe care doriți să le adăugați peste instalarea de bază UNIX. Acestea includ opțiuni pentru a instala un mediu desktop și instrumente de dezvoltare.

Configurați limba sistemului și fusul orar

 1. Devuan vă va întâmpina cu un meniu de boot. Aici puteți alege programul de instalare pe care doriți să îl utilizați pentru restul procesului. În cazul meu, am vrut să folosesc programul obișnuit de instalare, așa că am selectat „Instalare”.
Meniul de pornire Devuan Linux 04
 1. Acest lucru va porni sistemul cu un asistent simplu de instalare TUI. După ce ați terminat, puteți alege limba pe care doriți să o utilizați în sistemul dvs. În cazul meu, am selectat engleza ca limbă de sistem.
Devuan Linux 05 Selectarea limbii
 1. De acolo, Devuan vă va cere locația generală. Va folosi aceste informații pentru a stabili atât ora sistemului, cât și localitatea sistemului. Instalam Devuan în Filipine, așa că am ales-o ca locație.
Setarea locației Devuan Linux 06
 1. După ce ați terminat, Devuan vă va cere aspectul tastaturii. Dacă utilizați un aspect specific pentru limbă, cum ar fi AZERTY și QWERTZ, îl puteți alege aici.
Harta tastaturii Devuan Linux 07

Selectați adaptorul de rețea

 1. După ce s-a terminat, programul de instalare va cere acum adaptorul de rețea pe care doriți să-l utilizați în timpul instalării. Un lucru important de reținut este că acest adaptor trebuie să aibă o conexiune activă la internet. Acest lucru se datorează faptului că programul de instalare Devuan se va conecta la internet în timpul instalării pentru a obține pachetele sale.
Devuan Linux 08 Network Detect
 1. În cazul meu, foloseam o conexiune Ethernet, așa că voi alege „eth0” pentru adaptorul meu de rețea. Apoi, programul de instalare Devuan mi-a configurat și a început automat conexiunea la internet.
 2. Dacă utilizați wireless pentru a instala Devuan, totuși, trebuie să configurați aparatul pentru a vă conecta la punctul de acces. Puteți face acest lucru selectând adaptorul wireless în timpul acestui pas. De acolo, Devuan vă va solicita imediat informațiile despre punctul dvs. de acces.

Configurați numele dvs. de gazdă și numele domeniului

 1. Acum, programul de instalare vă va cere numele de gazdă a sistemului. Acesta va servi drept nume pentru aparat atunci când este expus într-o rețea. Mi-am numit mașina „devuan”.
Nume de gazdă Devuan Linux 10
 1. După aceea, va trebui să introduceți numele de domeniu al mașinii dvs. Acest lucru este important dacă instalați Devuan pe o mașină pe care o veți expune la internet. În acest caz, trebuie să furnizați un „nume de domeniu complet calificat” pentru acea mașină.
 2. Pe de altă parte, puteți seta orice aici dacă instalați Devuan doar pe o mașină locală. În cazul meu, de când am instalat Devuan local, mi-am setat numele de domeniu la „devuan.local.arpa”.
Nume de domeniu Devuan Linux 11

Configurați parola de rădăcină și contul de utilizator

 1. În continuare, va trebui să creați o parolă pentru contul root. Aici, trebuie să vă asigurați că aceasta va fi o parolă unică pentru acest cont. În plus, ar trebui să păstrați această parolă undeva în siguranță.
Parola de rădăcină Devuan Linux 12
 1. Programul de instalare Devuan vă va solicita apoi să creați un nume și o parolă pentru acel cont de utilizator.
Nume de utilizator Devuan Linux 13
Parola de utilizator Devuan Linux 14

Selectați un aspect de partiție

Programul de instalare Devuan vă va solicita acum să partiționați discul pentru el. Există o serie de opțiuni din care puteți alege:

 • Manual compartimentare vă va permite să aveți cea mai mare flexibilitate cu dimensiunea de partiționare și aspectul hard disk-ului.
 • LVM criptat ghidat vă permite să creați un volum criptat pentru Devuan. Face acest lucru prin crearea unui volum de software criptat. În plus, utilizarea acestei opțiuni înseamnă, de asemenea, că va trebui să introduceți parola de fiecare dată când porniți mașina.
 • LVM ghidat este similar cu omologul său criptat prin faptul că vă permite să utilizați un volum de software pentru Devuan. Acest lucru este util în special pentru utilizatorii care folosesc mai multe unități și doresc ca acele unități să comunice fără probleme între ele.
 • Întregul disc ghidat este o presetare a aspectului partiției care șterge tabelul de partiții anterior și utilizează întregul disc pentru Devuan. Acest lucru este util pentru persoanele care sunt interesate doar să ruleze Devuan pe mașina lor.

În acest caz, am folosit opțiunea Guided Entire Disk pentru a aloca întregul disc lui Devuan.

Partiționare Devuan Linux 15

Partiționați discul

 1. Acum, selectați discul pe care doriți să îl partiționați. Alegeți opțiunea care vă arată hard diskul și apăsați introduce. Pentru mine, este dispozitivul din „/dev/sda”.
Alegerea dispozitivului Devuan Linux 16
 1. Programul de instalare va cere apoi schema de partiție pe care doriți să o utilizați pentru acest hard disk. Puteți selecta dacă doriți să aveți o partiție separată pentru folderele rădăcină sau nu.
 2. În cea mai mare parte, însă, punerea tuturor folderelor într-o singură partiție va fi suficientă pentru utilizarea zilnică. Ca atare, am selectat această opțiune în acest pas.
Stilul de partiționare Devuan Linux 17
 1. În cele din urmă, programul de instalare Devuan va afișa toate opțiunile pe care le-ați selectat pentru partiționarea discului. De aici, puteți modifica în continuare orice opțiune anterioară pe care ați selectat-o.
 2. Odată ce ești mulțumit, totuși, poți apăsa introduce pe „Terminați partiționarea și scrieți modificările pe disc”. Aceasta va confirma toate setările pe care le-ați setat pe disc.
 3. De acolo, Devuan își va descărca și instala automat sistemul de bază după aceea.
Devuan Linux 24 Finalizare partiții

Descărcați arhivele de pachete de la terți

Cu sistemul de bază instalat, următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să descărcați toate pachetele terțe pentru sistemul dvs.

 1. În pasul următor, programul de instalare Devuan vă va cere oglinda principală pe care doriți să o utilizați pentru a descărca pachete terțe. În majoritatea cazurilor, totuși, oglinda implicită „deb.devuan.org” ar trebui să fie suficientă.
Devuan Linux 18 Mirrorselect
 1. Acum trebuie să selectați dacă doriți să setați un proxy atunci când descărcați pachete terțe. Deoarece nu folosesc niciun proxy, am lăsat necompletat și am apăsat introduce.
Devuan Linux 19 Proxy

Selectați Pachete

 1. Programul de instalare Devuan vă va prezenta acum o mică selecție de software pe care le puteți descărca și încărca pentru sistemul dvs. Acestea includ majoritatea mediilor desktop și utilitare obișnuite de la terți pentru sarcini de lucru specifice.
Selectarea pachetului Devuan Linux 20
 1. În cazul meu, am vrut să am un desktop XFCE, așa că l-am selectat folosind Spaţiu și am apăsat introduce să îl descarc și să îl instalez pentru sistemul meu.

Selectați un sistem Init

După cum sa discutat mai sus, unul dintre principalele puncte de vânzare ale Devuan este că vă oferă libertatea de a instala un sistem alternativ de init. În acest sens, vă oferă trei opțiuni:

 • Sysvinit este sistemul tradițional de init pentru Linux. Este simplu și ar trebui să fie suficient pentru un sistem desktop de bază care nu are nevoie de niciun comportament complex pentru gestionarea programelor.
 • OpenRC este o versiune îmbunătățită a sistemului tradițional sysvinit. Este mai modern și mai puternic în comparație cu predecesorul său. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă și că are o curbă de învățare mai abruptă.
 • Rulați-l este o abordare mai simplă și mai curată a sistemelor init. Este, de asemenea, cea mai recentă sumă pentru cele trei opțiuni. Aceasta înseamnă că runit nu a fost testat și auditat la fel de mult ca sysvinit și OpenRC. În ciuda acestui fapt, runit este încă util dacă căutați un sistem init care este ușor de întreținut și de înțeles.
Devuan Linux 21 Init System

Configurați Bootloader-ul

După toate acestea, ultimul pas în instalarea Devuan este configurarea bootloader-ului GRUB.

 1. Programul de instalare Devuan vă va întreba dacă doriți să instalați GRUB pe hard diskul principal. Selectați „Da”.
Instalare Devuan Linux 22 Grub
 1. Selectați unde doriți să instalați GRUB. Alegeți hard diskul și apăsați introduce. Aceasta va descărca, instala și configura GRUB pentru mașina dvs.
Devuan Linux 23 Grub Mkconfig
 1. Odată terminat, acum aveți o mașină Devuan proaspăt instalată. Singurul lucru rămas de făcut este să reporniți mașina pentru a se încărca în noua distribuție Linux.
Instalarea Devuan Linux 27 s-a terminat

Acum ați instalat cu succes Devuan Linux. Mai mult, acum aveți o înțelegere de bază a modului în care funcționează sistemele init și de ce este necesar să puteți alege unul pentru securitatea și stabilitatea dumneavoastră.

Devuan Linux 28 Sample Desktop

întrebări frecvente

1. Există un echivalent cu ramura Sid (Instabilă) din Devuan?

Da! Ramura instabilă din Devuan se numește Ceres. Puteți migra la acesta adăugând următoarea linie în fișierul „/etc/apt/sources.list”:

deb http://deb.devuan.org/merged ceres     main

Odată terminat, puteți aplica configurația apt rulând următoarea comandă:

sudo apt update

2. Pe lângă faptul că am un disc criptat, ce altceva pot face pentru a-mi securiza sistemul Devuan?

Una dintre cele mai comune moduri de a vă securiza sistemul este instalarea bootloader-ului într-o unitate separată. Puteți face acest lucru selectând un alt disc atunci când instalați bootloader-ul.

Cu toate acestea, un lucru important de reținut este că, făcând acest lucru, mutați o parte critică a procesului de pornire pe un alt disc. Aceasta înseamnă că acum trebuie să introduceți acel disc de fiecare dată când porniți computerul.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x