Ce este DOCSIS și cum face ca internetul prin cablu Gigabit Speed ​​să devină o realitate?

Ce este DOCSIS și cum face ca internetul prin cablu Gigabit Speed ​​să devină o realitate?

Aceasta este epoca internetului cu viteză gigabit, dar cu peste 90% din SUA conectate în prezent pentru internet coaxial și doar 25% cu acces potențial la fibră, nu se pare că suntem cu toții acolo. Cu toate acestea, de la sfârșitul anului 2015, unele conexiuni de cablu existente au fost îmbunătățite serios de viteză (mai mulți gigabiți pe secundă!), Doar schimbând câteva componente hardware – nu este necesară o nouă conexiune. Acest standard, DOCSIS 3.1, există încă din 2013, dar cu mai mulți furnizori de servicii Internet care își actualizează echipamentele, este posibil ca în câțiva ani mai mulți utilizatori să nu fie nevoiți să aștepte ca fibrele reale să obțină viteze ale fibrelor.

Ce este DOCSIS?

docsis-cum-funcționează

Specificația interfeței serviciului de date prin cablu (DOCSIS) este o cale lungă de a spune „cum funcționează internetul prin cablu”. DOCSIS 1.0 a fost dezvoltat de Laboratoare de cablu în 1997 și de atunci a fost în curs de dezvoltare, devenind mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic cu fiecare încarnare.

Fără a intra prea mult în fizica acestuia, standardul DOCSIS funcționează astfel: o cutie de cablu primește semnale de la rețeaua de fibră optică a unui ISP, le transformă în semnale pe care le pot transporta cablurile coaxiale și transmite acele semnale pe „ultima milă” a cablu coaxial pentru utilizatori. Aceste semnale ajung în modemul prin cablu al utilizatorului, de la care utilizatorul poate trimite datele înapoi în casetă pentru a fi retraduse. În cadrul cablului în sine, standardul DOCSIS guvernează ce frecvențe sunt utilizate pentru a trimite date în amonte și în aval.

docsis-docsis

Gândiți-vă la totul ca la o autostradă (cablul) cu benzi (intervale de frecvență) care circulă în două direcții. DOCSIS este setul de reguli care guvernează câte benzi merg în fiecare direcție (stratul de frecvență fizică) și modul în care circulă traficul spre ele (controlul accesului media sau stratul software). Cu fiecare nouă versiune, autostrada se organizează mai eficient, iar vehiculele de pe ea pot încadra mai mulți pasageri (date). Deoarece autostrada este întotdeauna amplasată în același spațiu fizic (cablul coaxial), trebuie doar să actualizați câteva puncte cheie, mai ales la rampele de intrare și ieșire, pentru a schimba modelele de trafic (fluxul de biți) în bine.

DOCSIS 3.1 vs DOCSIS 3.0

docsis-autostrada

Desigur, principalul punct al acestor noi standarde este obținerea unor viteze mai mari, așa cum a ajuns DOCSIS mai rapid în ultimele generații?

VersiuneViteza de descărcareViteza de uploadAn
140 Mbit / s10 Mbit / s1997
240 Mbit / s30 Mbit / s2002
31,2 Gbit / s200 Mbit / s2006
3.110 Gbit / s1-2 Gbit / s2013
3.1 Duplex complet10 Gbit / s10 Gbit / s2017

După lansarea sa în 2013, DOCSIS a durat câțiva ani înainte de a începe lansarea pentru utilizatori la sfârșitul anului 2015. Începând cu 2018, totuși, este încă în stadii foarte timpurii la nivel mondial. Cu toate acestea, reprezintă un salt potențial uriaș în ceea ce privește performanța, datorită mai multor îmbunătățiri cheie. În termeni non-tehnici, 3.1 poate atrage mai mulți pasageri pe autostrăzi simultan și poate adăuga mai multe benzi pe autostradă. În termeni puțin mai tehnici, folosește frecvențe mai mari cu mai mult spațiu pe ele, împarte fluxurile de date în fluxuri multiple, astfel încât să poată utiliza mai mult din fiecare bandă de frecvență și îmbunătățește coada de pachete, ceea ce înseamnă că datele nu trebuie să aștepte atât de mult înainte intrarea în cablu, ceea ce reduce latența. Pur și simplu, DOCSIS 3.1 și versiunile ulterioare pot încadra mai multe date în aceeași cantitate de spațiu, oferindu-vă viteze mai mari în sus și în aval.

Ca bonus, DOCSIS 3.1 este compatibil cu versiunile anterioare, ceea ce înseamnă că trecerea de la 3.0 la 3.1 poate fi un proces gradual. Puteți schimba echipamentul ISP la 3.1, lăsând echipamentul utilizatorului pe standardul 3.0 până când dorește să facă upgrade.

DOCSIS Full Duplex și DOCSIS 4.0

docsis-autostrada-2

Chiar dacă DOCSIS 3.1 nu a intrat într-adevăr în mainstream, Cable Labs deja finalizează DOCSIS 3.1 Duplex complet standard, care ar putea fi lansat până în 2019. Au existat și unele zgomote legate de DOCSIS 4.0, deși acest lucru este departe.

După cum sugerează și numele, Full Duplex permite amontului și avalului să folosească ambele întreaga gamă de frecvențe disponibile. Un telefon este un bun exemplu de comunicare duplex: două persoane pot vorbi în același timp și se pot auzi la ambele capete ale telefonului, mai degrabă decât o singură persoană care poate transmite la un moment dat, ca un walkie-talkie. Acest lucru înseamnă în esență că, mai degrabă decât împărțirea cablului coaxial în canale în amonte și în aval, orice canal va putea transporta date în orice direcție, făcând posibil ca viteza de încărcare să se potrivească cu viteza de descărcare, cu maximum (foarte) teoretice de zece Gbps în ambele sensuri .

Uitați de fibră! Unde este Internetul meu prin cablu ridicol de rapid?

docsis-cablu-fibra

Din păcate, DOCSIS 3.1 este încă în faza incipientă, deoarece mulți furnizori de servicii Internet fac tranziție lentă și solicită prețuri ridicate. Unde este disponibil, puteți obține descărcare de 1-2 Gbps, cu încărcare de până la 1 Gbps, făcându-l un adevărat concurent pentru fibră. Cu toate acestea, viteza nu este ieftină: companiile de cablu încearcă să își maximizeze rentabilitatea cât pot, astfel încât taxele sunt în prezent egale sau mai mari decât fibrele în majoritatea zonelor. Având în vedere că hardware-ul prin cablu există deja pentru mulți utilizatori, este probabil ca DOCSIS 3.1 să deservească în cele din urmă mai mulți utilizatori decât fibra, iar prețurile ar putea scădea pe măsură ce viteza mai mare va deveni o normă.

Concluzie: este un moment bun pentru a fi online

Indiferent de cât de curând lumea primește DOCSIS 3.1, trăirea în DOCSIS 3.0 / era timpurie a fibrelor este plăcută. Majoritatea locurilor care au bandă largă nu se pot plânge prea mult de viteza de descărcare, iar încărcarea mai rapidă este pe cale. Ca și în cazul oricărei evoluții tehnologice, poate dura ceva timp pentru a se uni, dar între fibră, DOCSIS 3.1 și Internetul prin satelit pe orbită terestră joasă, viitorul conectivității arată destul de bine.

Credit de imagine: BANDĂ LARGĂ

Scroll to Top