Anul acesta, aplicațiile mobile au continuat să devină din ce în ce mai populare. Din fericire, există multe instrumente de programare disponibile dezvoltatorilor care doresc să le creeze. Printre aceste instrumente se numără Flutter, care s-a remarcat în ultima vreme.

Ce este Flutter?

Flutter este un cadru de interfață mobilă gratuit și open-source creat de Google și lansat în mai 2017. În câteva cuvinte, vă permite să creați o aplicație mobilă nativă cu o singură bază de cod. Aceasta înseamnă că puteți utiliza un limbaj de programare și o bază de cod pentru a crea două aplicații diferite (pentru iOS și Android).

Flutterul constă din două părți importante:

 • Un SDK (Software Development Kit): o colecție de instrumente care vă vor ajuta să vă dezvoltați aplicațiile. Aceasta include instrumente pentru a compila codul dvs. în codul mașinii native (cod pentru iOS și Android).
 • Un cadru (Biblioteca UI bazată pe widgeturi): o colecție de elemente UI reutilizabile (butoane, intrări de text, glisante și așa mai departe) pe care le puteți personaliza pentru propriile nevoi.

Pentru a vă dezvolta cu Flutter, veți folosi un limbaj de programare numit Dart. Limba a fost creată de Google în octombrie 2011, dar s-a îmbunătățit mult în ultimii ani.

Dart se concentrează pe dezvoltarea front-end și îl puteți folosi pentru a crea aplicații mobile și web.

Dacă știți puțin programare, Dart este un limbaj de programare tip. Puteți compara sintaxa Dart cu JavaScript.

„Flutter este setul de instrumente UI Google pentru a crea aplicații frumoase, compilate nativ pentru mobil, web și desktop dintr-o singură bază de cod.” – Google, flutter.dev

De ce ar trebui să înveți Flutter?

Am selectat câteva dintre motivele pentru care îmi place Flutter și de ce vreau să-l folosesc anul viitor. Vă voi oferi detalii și feedback-ul meu mai jos.

Ce este Flutter si de ce ar trebui sa il
Companiile care utilizează Flutter

Simplu de învățat și de utilizat

Flutter este un cadru modern și îl poți simți! Este mult mai simplu să creați aplicații mobile cu acesta. Dacă ați folosit Java, Swift sau React Native, veți observa diferența dintre Flutter.

Personal, nu mi-a plăcut niciodată dezvoltarea aplicațiilor mobile înainte de a începe să folosesc Flutter.

Ceea ce îmi place la Flutter este că puteți crea o aplicație nativă reală fără o grămadă de cod.

Compilare rapidă: productivitate maximă

Mulțumită lui Flutter, vă puteți schimba codul și puteți vedea rezultatele în timp real. Se numește Hot-Reload. Pentru a actualiza aplicația în sine, este nevoie de o perioadă scurtă de timp după salvare.

Modificări semnificative vă obligă să reîncărcați aplicația. Dar dacă funcționați ca designul, de exemplu, și modificați dimensiunea unui element, este în timp real!

Ideal pentru MVP-uri de pornire

Dacă doriți să vă arătați produsul investitorilor cât mai curând posibil, Flutter este o alegere bună.

Iată primele 4 motive pentru care îl folosesc pentru MVP:

 • Este mai ieftin să dezvolți o aplicație mobilă cu Flutter, deoarece nu este nevoie să creezi și să întreții două aplicații mobile (una pentru iOS și una pentru Android).
 • Un singur dezvoltator este tot ce aveți nevoie pentru a vă crea MVP.
 • Este performant – nu veți observa diferența dintre o aplicație nativă și o aplicație Flutter.
 • Este frumos – puteți utiliza cu ușurință widget-urile furnizate de Flutter și le puteți personaliza pentru a crea o interfață de utilizare valoroasă pentru clienții dvs. (puteți găsi exemple de aplicații realizate cu Flutter mai jos).
Ce este Flutter si de ce ar trebui sa il
Exemplu de aplicație Flutter – Listă de activități

Documentație bună

Este important ca noile tehnologii să aibă o documentație bună. Dar nu este întotdeauna adevărat că o are!

Puteți învăța multe din documentația Flutter și totul este foarte detaliat, cu exemple ușoare pentru cazuri de utilizare de bază. De fiecare dată când am avut o problemă cu unul dintre widgeturile mele din cod, am putut verifica documentația și răspunsul a fost acolo.

1611772385 487 Ce este Flutter si de ce ar trebui sa il
Flutter Documentation Architecture

O comunitate în creștere

Flutter are o comunitate robustă și este doar începutul!

După cum știți, îmi place să vă împărtășesc cunoștințele și conținutul util despre programare pe site-ul meu. Trebuie să știu că lucrez la o tehnologie plină de potențial, cu o mulțime de susținători.

Când am început să folosesc Flutter, primul lucru pe care l-am făcut a fost să caut comunități și, spre surprinderea mea … există un număr considerabil de locuri de schimb de informații despre Flutter.

Vă voi da câteva exemple de locuri pe care îmi place să le verific zilnic. Simțiți-vă liber să stermină-mi un mesaj pe Twitter cu sugestiile tale.

 • Flutter Awesome: O listă minunată care organizează cele mai bune biblioteci și instrumente Flutter. Acest site web publică conținut zilnic cu o mulțime de exemple, șabloane de aplicații, sfaturi și așa mai departe.
 • Flutter minunat: Un depozit GitHub (legat de Flutter Awesome) cu o listă de articole, videoclipuri, componente, utilitare etc.
 • Toate sunt widget-uri !: O listă deschisă de aplicații create cu Flutter.
 • Comunitatea Flutter: O publicație Medium, unde puteți găsi articole, tutoriale și multe altele.

Suportat de Android Studio și VS Code

Flutter este disponibil pe diferite IDE. Cei doi editori principali de coduri pentru dezvoltarea cu această tehnologie sunt Android Studio (IntelliJ) și VS Code.

Android Studio este un software complet cu totul deja integrat. Pentru a începe, trebuie să descărcați pluginurile Flutter și Dart.

VS Code este un instrument ușor și totul este configurabil prin intermediul pluginurilor de pe piață.

Folosesc Android Studio pentru că nu trebuie să configurez o mulțime de lucruri pentru a funcționa.

Sunteți liber să alegeți IDE-ul preferat!

Primă

Independent

Dacă doriți să începeți să lucrați independent, ar trebui să vă gândiți să utilizați Flutter.

În 2020, cred că această tehnologie va exploda. Și asta înseamnă că o mulțime de oameni vor căuta dezvoltatori care știu cum să-l folosească.

Cea mai mare platformă pentru freelanceri din Franța, numită Malt, a publicat recent tendințele tehnologice din acest an. Flutter a crescut cu + 303% pe această platformă între 2018 și 2019.

1611772385 878 Ce este Flutter si de ce ar trebui sa il
Flutter statistics – Malt

Concluzie

Ei bine, ce crezi despre Flutter? Vei începe să-l înveți anul viitor?

Sper că această introducere te-a interesat și motivat. Simțiți-vă liber să distribuiți acest articol dacă v-a plăcut.

Nu ratați conținutul urmărindu-mă Stare de nervozitate și Instagram.

Puteți găsi alte articole de genul acesta pe site-ul meu: herewecode.io.

Vreau mai mult?

 • În fiecare săptămână primiți o ofertă motivațională cu câteva sfaturi, un scurt tutorial în câteva diapozitive și o imagine a dezvoltatorului Instagram.
 • Înscrieți-vă la buletinul informativ și primiți cele mai recente articole, cursuri, tutoriale, sfaturi, cărți, motivație și alt conținut exclusiv.