Ce este Framerate și cum vă afectează

all-you-need-to-know-about-framerates-fps
⏱️ 5 min read

Framerate este o specificație media de multe ori neînțeleasă, dar este de fapt destul de importantă. Framerate-ul unui conținut determină o serie de factori cu privire la modul în care este creat conținutul și cum este consumat, așa că vom lua timp să vă explicăm acest lucru.

Ce este framerate?

Framerate, cunoscut și sub numele de FPS (cadre pe secundă), este un termen folosit pentru a descrie numărul de „cadre” (imagini individuale) pe care un film, videoclip sau joc le afișează pe ecran în spațiul unei singure secunde. Înțelepciunea tradițională este că, cu cât cadrele sunt mai ridicate, cu atât animația va fi mai netedă și, deși acest lucru este adevărat, există încă o serie de standarde de framerate diferite în joc.

De fapt, câteva dintre ele ar putea fi chiar considerate destul de scăzute, mai ales în comparație cu standardele de jocuri pentru cadrele framerate. Să descompunem diferențele dintre standardele framerate și de ce sunt așa cum sunt.

Animație (12 FPS)

tot ce trebuie să știți despre cadrele cheie

Animația are cel mai mic număr de cadre, deoarece fiecare cadru este desenat individual, mai ales în cazul animației din vechea școală.

Cadrele din animație sunt denumite „cadre cheie”, iar semnul distinctiv al animației bune face ca animația să pară netedă, în ciuda cantității reduse de cadre. Dacă propria viziune ar fi limitată la 12 FPS, reflexele dvs. ar cădea sever și urmărirea obiectelor în mișcare ar fi incredibil de dificilă. Faptul că animația poate arăta la fel de neted este o dovadă a talentului oamenilor din această industrie.

Film (24 FPS, uneori adoptând 48 FPS)

Filmul începe de la această frecvență, deoarece a fost standardul pentru filmul cu proiector fizic real.

Cu toate acestea, oricine a încercat să joace un joc la 24 FPS vă poate spune că acest framerate este foarte ciudat, așa că de ce este făcut așa?

Simplu spus: funcționează. Filmul are acces la o mare varietate de tehnici care au ajuns la jocuri doar recent, cum ar fi neclaritatea de mișcare de înaltă calitate care permite creierului spectatorului să umple golurile. Percepția, în acest caz, înseamnă că filmul pare rar rar pentru un spectator.

Notă: Trebuie să vizionați videoclipul de mai sus la cel puțin 720p pentru a vedea diferența dintre cele două părți.

Recent, însă, realizatori precum Peter Jackson și Ang Lee au căutat să sporească standardele de realism ale cinematografiei filmând în 48 FPS. Recepția a fost oarecum mixtă, dar, în teorie, 48 FPS efectuate corect ar trebui doar să crească imersiunea, nu să le diminueze.

Televiziune (24 FPS în majoritatea cazurilor, 60 FPS în unele)

În timp ce televizorul este de obicei asociat cu framerate-ul filmului, un anumit conținut este filmat și filmat în 60 FPS. Acest lucru este adesea numit „efect de telenovelă” (deoarece televizorul cu buget redus filmează direct din videoclip și nu funcționează cu camere de film reale) și are o recepție mixtă în lumea televizorului. Deoarece oamenii sunt obișnuiți să aibă o frecvență redusă a conținutului video, plasarea acestuia la 60 FPS se poate simți „prea netedă” sau „nefirească” pentru ei.

Jocuri (30+ FPS, 60+ Preferat)

Framerate în jocuri este un subiect de multe controverse. În vremurile de demult, 60 FPS era standardul acceptat. Nu numai că s-a potrivit cu rata maximă de reîmprospătare a televizoarelor din casă, dar 60 FPS este, de asemenea, cel mai mic punct în care mintea noastră percepe imaginea ca fiind netedă și fără „cârlige”.

Cu toate acestea, lungimea generației anterioare de consolă și scăderea standardelor dezvoltatorilor au dus la unele probleme. Și anume, pentru a elimina mai multe performanțe grafice de pe mașini precum PS3 și 360, standardele de framerate au scăzut încet, dar constant, la 30 FPS pe console.

Acest lucru este problematic deoarece jocurile necesită un timp de reacție ridicat și percepția unei mișcări netede. Jocurile, spre deosebire de film, sunt interactive, iar tehnicile cum ar fi motion blur nu pot fi realizate la aproape nivelul de sofisticare, așa cum se vede pe ecranul de argint și sunt, fără îndoială, dăunătoare experienței.

În timp ce direcționarea cadrelor inferioare le-a permis dezvoltatorilor să scoată mai multe bomboane de ochi din mașini, aceasta dăunează, de asemenea, jocabilității jocurilor, în special titlurilor cu ritm rapid, orientate spre acțiune. În cercul PC-ului, frecvența redusă este considerată mult mai puțin acceptabilă, mai ales dacă un joc este „limitat” la frecvența respectivă, ceea ce înseamnă că sistemul dvs. nu poate scoate mai multă performanță, indiferent de cât de ușor rulează.

Pentru a vedea cât de multe rate de cadre pot afecta experiența dvs. de joc, vă recomand să vizionați videoclipul de mai sus de la Super Bunnyhop.

Pentru a experimenta cu dvs. în browserul dvs., încercați această pagină și încercați să urmăriți OZN-urile cu ochii.

Realitate virtuală (peste 90 FPS)

Nu în ultimul rând, framerate-ul standard VR începe în prezent la 90. Acest lucru se datorează faptului că ceva mai mic decât acesta va avea ca rezultat boală de mișcare, un efect secundar nefericit a tehnologiei VR limitate în prezent.

Cu toate acestea, liderii din industrie în VR și jocuri cred deopotrivă că cadrele încă mai mari pot și ar trebui să fie vizate. În prezent, cel mai adoptat standard HFR (framerate ridicat) în jocuri este de 144 HZ, dar beneficiile teoretice depășesc cu mult acest lucru.

Gânduri de închidere

Acestea sunt standardele de framerate dominante ale zilei. Sper că acest articol v-a completat de ce lucrurile sunt așa cum sunt în industria divertismentului și cum ar putea avansa în VR și jocuri în viitor!

Credit de imagine: Framerate, Cadre cheie

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x