Ce este Gentoo Linux și cum se instalează

Gentoo Linux 00 Featured Image
⏱️ 21 min read

Gentoo este o distribuție Linux puternică și extensibilă. Este unul dintre puținele sisteme de operare care s-au lipit de gestionarea originală a pachetelor bazate pe sursă în Linux. În plus, managerul său de pachete, portage, este un utilitar puternic care vă permite să reglați și să modificați fiecare aspect al distribuției dvs.

Semnificația tatuajului Medusa Ru
Semnificația tatuajului Medusa Ru

De ce să folosiți o distribuție bazată pe sursă?

În zilele noastre, majoritatea distribuțiilor Linux oferă pachete precompilate. Aceasta înseamnă că distribuția construiește pachetele în mașina dezvoltatorului.

Gentoo Linux 03 Diagram Binary

Deși compilarea pachetelor nu este neapărat o problemă în lumea de astăzi cu lățime de bandă mare, există o serie de probleme care ar trebui luate în considerare în acel model de distribuție:

 • Binarele compilate înseamnă că nu aveți control asupra modului în care programul este compilat și asupra caracteristicilor incluse în program.
 • Bazându-te pe binare înseamnă că oferiți deplină încredere dezvoltatorilor distribuției că nu vor include cod rău intenționat în depozitele lor.

De ce să folosiți Gentoo?

Motivul este simplu: Gentoo este o distribuție Linux puternică. Vă oferă acces aproape nerestricționat și libertate de a schimba și modifica întregul sistem.

Portage, inima lui Gentoo

Portage este componenta principală care gestionează un sistem Gentoo Linux. Instalează, gestionează și modifică pachete de la terți. Mai mult, portage gestionează și configurațiile de bază ale sistemului.

Gentoo Linux 07 Portage Man

Principala diferență pe care o oferă Portage este că vă permite să vă instalați pachetele din sursa sa. Deși acest lucru este posibil în alte distribuții, Portage face un pas mai departe și îl face ca mijloc implicit de obținere a pachetelor.

Obținerea Gentoo

Puteți obține o copie a Gentoo de la site-ul său. Acolo, puteți alege programul de instalare dintr-o serie de platforme diferite. Gentoo acceptă atât amd64, cât și arm64.

Cu fișierul ISO descărcat, puteți utiliza apoi un program de scriere USB precum balenaEtcher pentru a vă crea unitatea flash bootabilă.

Instalarea Gentoo Linux

Înainte de a continua instalarea Gentoo, este important să rețineți că acest proces este în întregime manual, ceea ce înseamnă că o mulțime de comenzi vor fi executate pe parcurs. Ca atare, este recomandat nu numai să consultați acest ghid, ci și să verificați Manualul oficial al lui Gentoo pentru îndrumări suplimentare în timpul instalării.

Gentoo Linux 10 Manual Gentoo

Introduceți unitatea flash în computer și porniți-o. Vă va porni în ecranul Gentoo Installer.

Configurarea conexiunii la rețea

Pentru a instala Gentoo, trebuie să fii conectat la Internet. Instalatorul se va conecta automat la o conexiune prin cablu. De acolo, rulați următoarea comandă pentru a verifica dacă sunteți online:

ping -c 5 maketecheasier.com
Gentoo Linux 11 Ping Network

Dacă trebuie să vă conectați la o rețea fără fir, trebuie să configurați wpa_supplicant, care vă va conecta la punctul de acces fără fir.

wpa_passphrase 'Your_SSID_Here' 'Your_Password_Here' >> /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Odată terminat, trebuie să reîncărcați dhcpcd daemon pentru a începe conexiunea la rețea rulând această comandă:

rc-service dhcpcd restart

Partiționarea hard diskului

Apoi, trebuie să formatați discul pe care doriți să instalați Gentoo. Faceți asta cu ușurință folosind fdisk comanda.

Gentoo Linux 13 Fdisk Introducere

Fdisk este un instrument simplu de partiționare a discurilor din linia de comandă. Vă permite să partiționați hard diskul și să setați cantitatea de stocare pe care o doriți pentru sistemul dvs. Inițializați-l tastând:

fdisk /your/disklabel

Dacă nu sunteți sigur de structura existentă a partiției de disc, verificați-o cu ajutorul -l steag:

fdisk -l

Folosind fdisk pentru a partiționa hard diskul

Odată ajuns în fdisk, mai întâi trebuie să ștergeți discul pentru orice partiții existente. Faceți asta apăsând G în prompt.

Gentoo Linux 14 Wipe Partition

După aceasta, trebuie să creați noi partiții pe disc:

 1. presa N pentru a spune fdisk că doriți să creați o nouă partiție. Fdisk vă va cere numărul de partiție pe care doriți să o utilizați. presa introduce pentru a utiliza implicit.
Gentoo Linux 15 16 Efi Partition
 1. Fdisk vă va cere primul și ultimul sector al partiției. presa introduce pentru primul sector și specificați dimensiunea pentru ultimul sector. Sintaxa generală pentru aceasta este relativ simplă:
+size(G|M|K)
 • Semnul + îi spune lui fdisk că doriți ca dimensiunea să fie relativă la primul sector pe care l-ați selectat.
 • Mărimea este un număr pe care îl specificați singur.
 • Ultima opțiune îi spune lui fdisk dacă dimensiunea este în GB, MB sau KB.

Partiționare pentru un sistem UEFI Gentoo

După ce ați terminat, continuați să partiționați discul. Acest proces va depinde în mare măsură dacă utilizați un sistem BIOS sau UEFI.

Dacă utilizați un computer modern cu hardware relativ recent, sunt șanse să utilizați un sistem UEFI.

Pentru a crea un disc compatibil cu UEFI, trebuie să creați mai întâi o partiție „EFI System”. Aceasta ar trebui să fie prima partiție de pe disc și o dimensiune de aproximativ 100-256 MB.

Gentoo Linux 17 18 Efi Partition 2

După ce ați terminat, setați tipul acelei partiții la „EFI System” apăsând T. Acest lucru va spune fdisk că doriți să schimbați tipul partiției pe care tocmai ați creat-o. De acolo, va întreba pe ce tip doriți să setați partiția. Tip 1.

Partiționarea restului discului

Următoarea partiție pe care trebuie să o faci este partiția „/boot” unde vor fi salvate nucleul Linux și bootloader-ul.

În mod ideal, această partiție ar trebui să fie în jur de 500M-1G. În cazul meu, setez această partiție la 1G.

Partiția de pornire Gentoo Linux 20

De acolo, creați partiția SWAP: o parte a hard disk-ului pe care memoria RAM o poate accesa pentru a-și schimba în mod dinamic memoria ori de câte ori rămâne fără spațiu.

Regula generală pentru dimensiunea SWAP este de 1/2 până la 2 ori cantitatea de memorie pe care o aveți în sistemul dumneavoastră. Laptopul meu are în prezent 8 GB de memorie instalată, așa că am setat dimensiunea SWAP la 16 GB.

Gentoo Linux 21 22 Schimbați partiția

În plus, pentru a seta corect această partiție ca SWAP, setați tipul acesteia la „19”.

În cele din urmă, creați partiția rădăcină unde va fi instalat restul sistemului. Pentru a aloca restul discului, trebuie doar să apăsați introduce în opțiunea Ultimul sector la crearea unei noi partiții.

Cu asta gata, apăsați P pentru a verifica tabelul de partiții care tocmai a fost creat.

Gentoo Linux 23 Tabel de imprimare

presa W pentru a salva modificările pe disc.

Formatarea discurilor în Gentoo

Următorul pas este formatarea hard diskului. Mai întâi, formatați partiția EFI System ca FAT utilizând următoarea comandă:

mkfs.vfat /dev/sda1
Gentoo Linux 24 Mkfs Vfat

Acest lucru va crea sistemul de fișiere FAT de care sistemul EFI necesită pentru a porni. De acolo, creați sistemul de fișiere pentru partiția „/boot” folosind sistemul de fișiere ext2 mai simplu.

mkfs.ext2 /dev/sda2
Gentoo Linux 25 Mkfs Ext2

Apoi, creați și activați partiția SWAP pentru a spune lui Gentoo că această partiție poate fi folosită pentru schimbarea cu memoria live. Pentru a face asta, rulați următoarele:

mkswap /dev/sda3
swapon /dev/sda3
Gentoo Linux 26 Mkswap

În cele din urmă, creați un sistem de fișiere ext4 pentru partiția rădăcină rulând următoarea comandă:

mkfs.ext4 /dev/sda4
Gentoo Linux 27 Mkfs Ext4

Descărcarea Tarball-ului Gentoo Stage 3

De acolo, montați partiția rădăcină pe care tocmai ați creat-o în directorul „/mnt/gentoo”, deoarece instalarea se va face acum pe hard diskul mașinii dumneavoastră.

mount /dev/sda4 /mnt/gentoo && cd /mnt/gentoo

După ce ați terminat, descărcați tarballul Etapa 3 de pe site-ul web gentoo.org utilizând wget:

wget https://bouncer.gentoo.org/fetch/root/all/releases/amd64/autobuilds/20220227T170528Z/stage3-amd64-desktop-openrc-20220227T170528Z.tar.xz
Gentoo Linux 42 Descărcare Etapa 3

Acest tarball conține toate programele de care aveți nevoie pentru a avea o instalare Linux minimă. Despachetați-l folosind gudron:

tar xpvf ./stage3-amd64-desktop-openrc-20220227T170528Z.tar.xz --xattrs-include='*.*' --numeric-owner
Gentoo Linux 28 Extract Etapa 3

Selectarea unei oglinzi de descărcare și copierea informațiilor DNS

Indicați unde doriți să descărcați pachetele pentru acest sistem rulând comanda mirrorselect:

mirrorselect -i -o >> /mnt/gentoo/etc/portage/make.conf

Aceasta va deschide un program TUI unde puteți selecta cea mai apropiată locație de server de dvs.

Gentoo Linux 29 Mirrorselect

De acolo, copiați fișierul de depozit pentru Gentoo în folderul „/etc/portage”, care este un fișier de configurare care conține link-urile către modul în care Gentoo își va descărca pachetele:

mkdir -p /mnt/gentoo/etc/portage/repos.conf && \
   cp /mnt/gentoo/usr/share/portage/config/repos.conf \
     /mnt/gentoo/etc/portage/repos.conf/gentoo.conf

În cele din urmă, copiați informațiile de rezolvare din programul de instalare USB în directorul „/mnt/gentoo” pentru a vă asigura că, odată ce schimbați directorul rădăcină pe hard disk, rețeaua va funcționa în continuare. Pentru a face asta, rulați această comandă:

cp --dereference /etc/resolv.conf /mnt/gentoo/etc/

Montarea fișierelor dispozitivului și Chrootarea

Începeți să montați directoarele speciale din programul de instalare USB pe hard disk pentru a vă asigura că odată ce ați rulat chroot, perifericele pe care le utilizați încă funcționează.

mount --types proc /proc /mnt/gentoo/proc
mount --rbind /sys /mnt/gentoo/sys
mount --make-rslave /mnt/gentoo/sys
mount --rbind /dev /mnt/gentoo/dev
mount --make-rslave /mnt/gentoo/dev
mount --bind /run /mnt/gentoo/run
mount --make-slave /mnt/gentoo/run
Gentoo Linux 43 Mount Folders

Ultimul lucru de făcut în programul de instalare USB este să rulați comanda chroot pentru a muta directorul rădăcină de bază de pe USB pe hard disk:

chroot /mnt/gentoo /bin/bash
source /etc/profile
export PS1="[chroot] ${PS1}"

Montarea partiției /boot și actualizarea Gentoo

Montați partiția „/boot” pe computerul dvs. Gentoo pentru a vă asigura că atunci când instalați nucleul mai târziu, acesta va fi salvat în locul corect:

mount /dev/sda2 /boot
mkdir /boot/efi
mount /dev/sda1 /boot/efi

După ce ați terminat, actualizați depozitele Gentoo pentru a vă asigura că obțineți cele mai recente pachete când efectuați prima actualizare a sistemului:

emerge-webrsync

De aici, emerge-webrsync se va conecta la oglinzile pe care le-ați selectat și va descărca cele mai recente EBUILDS disponibile pentru Gentoo.

Gentoo Linux 31 Emerge Rsync

Prima actualizare a sistemului Gentoo

Acum vă puteți actualiza sistemul pentru a se potrivi cu cele mai recente EBUILDS rulând această comandă emerge:

emerge --ask --verbose --update --deep --newuse @world

Acest lucru va cere emerge să verifice pachetele dvs. din Etapa 3 la cele care se află în prezent în depozitul Gentoo. Emerge va actualiza pachetele care consideră că au o versiune mai recentă.

Ca atare, acest proces va dura ceva timp, deoarece Emerge va prelua și va compila fiecare pachet pe care trebuie să îl actualizeze.

Actualizare de sistem Gentoo Linux 32

Fus orar și localități

Apoi, trebuie să configurați informații specifice regiunii, care includ atât fusul orar, cât și localitatea sistemului. Pentru a seta fusul orar în zona dvs., găsiți cea mai apropiată locație de dvs., listată în folderul „/usr/share/zoneinfo”.

De acolo, scrieți-l în fișierul „/etc/timezone”. De exemplu, cea mai apropiată locație de mine este „Asia/Manila”:

echo "Asia/Manila" > /etc/timezone
emerge --config sys-libs/timezone-data
Gentoo Linux 33 fus orar

Acum setați localitatea pentru Gentoo va determina limba implicită de sistem pentru computer. Pentru a face acest lucru, editați fișierul „/etc/locale.gen”:

nano -w /etc/locale.gen

De acolo, adăugați localitatea pe care doriți să o folosească Gentoo. Puteți vedea lista completă a localurilor disponibile verificând fișierul „/usr/share/i18n/SUPPORTED”. În cazul meu, vreau ca sistemul să utilizeze o localitate în limba engleză americană:

en_US ISO-8859-1
en_US.UTF-8 UTF-8
Gentoo Linux 34 Locale Gen

Apoi rulați locale-gen pentru a recrea localitatea sistemului.

Instalarea kernelului Linux

Există mai multe moduri de a instala Kernel-ul Linux în Gentoo. Fie configurați manual toate caracteristicile sale, fie utilizați una pre-construită de la dezvoltatorii Gentoo. Pentru scopurile noastre, optăm pentru cea din urmă.

Pentru a instala nucleul Linux pre-construit, instalați două lucruri – pachetul installkernel și nucleul în sine – rulând următoarea comandă:

emerge --ask sys-kernel/installkernel-gentoo sys-kernel/gentoo-kernel-bin
Gentoo Linux 35 Instalați Kernel

Configurarea fstab

Cu nucleul instalat, populați fișierul fstab: fișierul care îi spune Gentoo la pornire ce partiții să monteze și unde. Rulați această comandă pentru a o edita:

nano -w /etc/fstab

Indicați toate partițiile pe care le-ați creat în fdisk. De exemplu, într-un sistem UEFI, fișierul fstab ar putea arăta cam așa:

[...]
 
/dev/sda1  /boot/efi  vfat  defaults  0  2
/dev/sda2  /boot  ext2  defaults,noatime  0  2
/dev/sda3  none  swap  sw  0  0
/dev/sda4  /  ext4  noatime  0  1
Gentoo Linux 36 Fstab Sample

Configurarea parolei de rădăcină

De acolo, doriți să setați parola rădăcină pentru sistem, deoarece în mod implicit, tarball-ul Etapa 3 setează o parolă aleatorie pentru contul rădăcină.

Dacă nu adăugați o parolă aici, ar fi imposibil să o accesați odată ce reporniți. Pentru a schimba parola de root, rulați următoarele:

passwd
Gentoo Linux 37 Root Passwd

Instalarea instrumentelor suplimentare

După ce ați terminat, instalați instrumente terțe suplimentare de care aveți nevoie pentru sistemul dvs. Gentoo. De exemplu, dacă doriți atât conectivitate Ethernet, cât și wireless, instalați următoarele:

emerge --ask net-misc/dhcpcd net-wireless/iw net-wireless/wpa_supplicant
rc-update add dhcpcd default
Gentoo Linux 38 Instrumente de rețea

În plus, puteți instala un logger de sistem dacă doriți să monitorizați comportamentul sistemului dvs.:

emerge --ask app-admin/sysklogd
rc-update add sysklogd default
Gentoo Linux 39 Instrumente de jurnal

De asemenea, puteți instala utilitarele sistemului de fișiere pentru cele mai comune sisteme de fișiere cu care ați putea interacționa:

emerge --ask sys-fs/dosfstools sys-fs/ntfs3g
Instrumente Gentoo Linux 40 Fs

Instalarea Bootloader-ului

De acolo, pasul final în instalarea Gentoo este bootloader-ul, un program simplu care se află între BIOS și kernel-ul Linux. Funcția sa este de a instrui BIOS-ul să încarce nucleul, care apoi pornește sistemul de operare.

Pentru a instala GRUB Bootloader, rulați următoarea comandă:

emerge --ask sys-boot/grub
Gentoo Linux 41 Grub Install

Odată instalat, rulați următoarele comenzi pentru a inițializa și configura corect GRUB:

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

După aceea, tot ce rămâne de făcut este să demontați programul de instalare USB și să reporniți sistemul rulând următoarele:

exit
cd
umount -l /mnt/gentoo/dev{/shm,/pts,}
umount -R /mnt/gentoo

Odată ce sistemul repornește, veți fi întâmpinat de sistemul dvs. Gentoo Linux nou instalat. De acolo, începeți să instalați software și pachete de bază pentru a vă crea propria distribuție Linux personalizată.

Cu toate acestea, dacă încă nu sunteți sigur ce mediu desktop să instalați, consultați articolul nostru despre ceea ce credem că sunt cele mai bune medii desktop pe Linux.

întrebări frecvente

1. Există vreo modalitate de a accelera timpul de compilare în Gentoo?

Da! Puteți accelera masiv timpii de compilare în Gentoo adăugând câteva valori în fișierul „/etc/portage/make.conf”. De exemplu, setați această valoare pentru a permite computerului să utilizeze majoritatea nucleelor ​​sale în timpul compilării programului:

MAKEOPTS="-j4" # You should change this number based on the
        # amount of CPU cores in your system.

2. Sistemul meu nu a pornit! A arătat GRUB, dar după pornire, este pur și simplu gol.

Acest lucru se poate datora mai multor lucruri. Unul dintre cele mai comune motive este că fișierul fstab nu a fost configurat corect. Remediați acest lucru conectând programul de instalare USB și urmând pașii pe care i-am urmat pentru a efectua chroot pe hard disk.

3. Xorg nu afișează fonturi; e ceva in neregula?

Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că Xft nu a fost instalat corect. Când instalați programe, trebuie să adăugați indicatorul USE „Xft” în make.conf, astfel încât programele pe care le compilați vor folosi fonturi compatibile cu X. Pentru a face asta, adăugați următoarea linie în /etc/portage/make.conf:

USE="xft"

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x