Ce este H.265 și de ce este mai bun decât H.264?

Ce este H.265 și de ce este mai bun decât H.264?
⏱️ 5 min read

Cunoscut și sub numele de codificare video de înaltă eficiență (HVEC) și MPEG-H partea 2, H.265 este un standard de compresie video conceput pentru cele mai noi generații de videoclipuri de înaltă rezoluție. Este un succesor al codecului H.264 utilizat pe scară largă (denumit și AVC sau MPEG-4 Part 10) și oferă câteva îmbunătățiri majore față de schema de compresie care îmbătrânește acum. H.265 a fost dezvoltat de echipa comună de colaborare în codificare video (JCT-VC), un grup de experți în codificare video care a început să lucreze la standardul de compresie încă din 2010.

De ce este H.265 mai bun decât H.264?

Codecul H.265 oferă unele îmbunătățiri majore față de codecul H.264, care a fost dezvoltat pentru prima dată în zilele neclare din 2003. Există mult mai multe îmbunătățiri pe care le putem acoperi aici, dar acestea sunt punctele culminante pentru consumatori.

Compresie mai bună

H.265 oferă o compresie îmbunătățită masiv față de H.264. Codecul mai nou poate realiza aproape dublul compresiei predecesorului său. Cu H.265, un videoclip cu aceeași calitate vizuală aparentă ar ocupa doar jumătate din spațiu. Alternativ, un videoclip cu aceeași dimensiune a fișierului și rata de biți ar putea fi mult mai aspectuos. O parte din această îmbunătățire provine dintr-o dimensiune crescută a macroblocului. H.264 permite doar macroblocuri de 16 x 16 pixeli, care sunt prea mici pentru a fi cu adevărat eficiente în videoclipurile cu rezoluție mai mare. H.265 prevede macroblocuri de 64 x 64 pixeli (denumite acum unități de copac de codare sau CTU), permițând o eficiență mai mare de codificare la toate rezoluțiile.

Predicția îmbunătățită a mișcării intra-cadru

Compresia video se bazează pe prezicerea mișcării între cadre. Atunci când nu există nicio modificare într-un pixel, un codec video poate economisi spațiu referindu-l, mai degrabă decât reproducându-l. Deci, predicția îmbunătățită a mișcării înseamnă o dimensiune îmbunătățită a fișierului și o calitate a compresiei. Pe lângă standardele îmbunătățite de compresie din H.265, găsim și îmbunătățiri majore în predicția mișcării și compensarea.

Predicție îmbunătățită intra-cadru

Compresia video beneficiază, de asemenea, de analiza „mișcării” în cadrul individual, permițând comprimarea mai eficientă a cadrelor video individuale. Acest lucru poate fi realizat prin descrierea în esență a pixelilor cu o funcție matematică mai degrabă decât a valorilor reale ale pixelilor. Funcția ocupă mai puțin spațiu decât datele pixelilor, micșorând dimensiunea fișierului. Cu toate acestea, codecul trebuie să accepte o funcție matematică suficient de avansată pentru ca această tehnică să fie cu adevărat utilă. Funcția de predicție intra-cadru a lui H.265 este mult mai detaliată decât cea a lui H.264, permițând 33 de direcții de mișcare peste cele nouă direcții ale lui H.264.

Procesare paralelă

H.265 folosește plăci și felii care pot fi decodate independent de restul unui cadru. Aceasta înseamnă că procesul de decodare poate fi împărțit pe mai multe fire de proces paralele, profitând de oportunități de decodificare mai eficiente pe procesoarele multi-core standardizate acum. Odată cu rezoluțiile video crescând, este necesară o astfel de eficiență îmbunătățită pentru a decoda videoclipurile într-un ritm vizionabil pe hardware-ul inferior.

Dimensiune maximă a cadrului mai mare

Lumea devine mai înaltă, iar H.265 acceptă acest lucru. Cu H.265, videoclipul poate fi codat până la 8K UHD sau 8192 pixeli × 4320 pixeli. În prezent, doar o mână de camere pot produce chiar și videoclipuri de 8K și foarte puține monitoare pot afișa acest tip de rezoluție. Dar, așa cum HD este standardul de astăzi, ne putem aștepta ca 4K și, în cele din urmă, 8K să crească la o importanță similară în cele din urmă.

Suport hardware

h-265-vh-264-difference-heroa

Codecul H.265 este susținut în mod specific de generația actuală de procesoare Intel. Linia de procesoare Kaby Lake conține seturi de instrucțiuni speciale pentru codificarea și decodarea videoclipului H.265, la fel ca generațiile viitoare. Acest lucru oferă codecului un avantaj major de viteză și consistență în comparație cu alte codecuri video de înaltă rezoluție. Având în vedere popularitatea și superioritatea tehnică a codecului H.264, nu este surprinzător faptul că Intel ar alege să își arunce hardware-ul în spatele succesorului său.

Desigur, acest lucru nu limitează utilizarea H.265 la procesoarele Kaby Lake, dar înseamnă că computerele care folosesc cipuri Kaby Lake vor reda video H.265 mai fluid. Și având în vedere că cheltuielile de calcul necesare pentru codificarea și decodarea videoclipurilor H.265 de înaltă rezoluție sunt semnificative, acest lucru ar putea însemna o diferență majoră între implementările H.265 suportate de hardware și software.

Concluzie: Unde se găsește H.265?

H.265 este încă mai puțin obișnuit decât H.264, dar câștigă rapid cote de piață. Noul sistem de operare Apple iPhone și iPad, iOS 11, va stoca toate fișierele video în H.265. Cea mai nouă generație de MacBook Pro include suportul hardware alimentat de Kaby Lake pentru decodarea codecului. Formatul video va fi, de asemenea, utilizat în browserul web tvOS și Safari al Apple pentru streaming video.

Chiar luna trecută, Microsoft a lansat o extensie gratuită pentru Windows 10 care adaugă suport pentru decodarea video H.265. Conținutul 4K Netflix este transmis în flux cu codecul H.265 pe hardware-ul acceptat. YouTube, pe de altă parte, nu folosește H.265, optând în schimb pentru schema lor de compresie VP9 concurentă.

Dar cu o eficiență mai mare a lui H.265, este probabil să vedem că codecii domină piața în anii următori.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x