Ce este HDMI eARC?

Ce este HDMI eARC?
⏱️ 9 min read

HDMI este cea mai favorizată metodă de conectare a dispozitivelor audio și video ale consumatorilor din întreaga lume. Poate arăta ca un cablu obișnuit, dar este una dintre puținele interfețe universale de acest gen care este proiectată pentru a transporta totul, de la audio, video, Ethernet și semnale digitale suplimentare în același timp.

HDMI eARC este versiunea îmbunătățită a protocolului ARC (Audio Return Channel) care a existat deja în standardul HDMI. Cu toate acestea, această caracteristică inteligentă implementată în cadrul standardului HDMI este esențială în simplificarea în continuare a configurărilor de home theater prin evitarea nevoii de cabluri suplimentare. Pentru a înțelege ce separă eARC de ARC, este vital să cunoaștem semnificația HDMI și ce rol joacă ARC în ecosistemul home theater.

HDMI: Decluttering Your Entertainment Room

În zorii erei digitale din spațiul de divertisment la domiciliu, diferitele mărci au introdus propriile formate proprii, fiecare cu propriile cabluri, interconectări și standarde digitale de comunicare între dispozitive. Nu a durat mult până când panoul I / O din spate al unui receptor AV din configurația medie de home theater a avut aproape la fel de mult spaghete de cablu ca un centru de date slab întreținut. Cei mai mulți jucători de home theater au realizat în curând că ar fi imposibil să-și facă produsele să atragă consumatorii fără să ucidă monstrul de spaghete prin cablu pe care standardele lor de conectivitate le-au creat.

Răspunsul lor a fost încă un alt standard propriu de conectivitate numit HDMI. Specificația HDMI este rodul a șapte companii fondatoare care și-au unit forțele și au implicat un forum format din 83 de părți interesate din domeniul electronicii pentru a crea un singur cablu care este cu adevărat capabil să declanșeze și să simplifice ecosistemul home theater.

Această nouă interfață are suficientă lățime de bandă pentru a transporta video de înaltă rezoluție, audio multi-canal necomprimat, Ethernet și date digitale suplimentare (inclusiv date de strângere de mână digitale referitoare la măsurile anti-piraterie) atât în ​​amonte, cât și în aval. HDMI servește în primul rând ca un singur cablu care se interfață cu practic fiecare echipament din configurația home theater, eliminând în același timp necesitatea mai multor interconectări diferite.

Ce este HDMI ARC?

Deși HDMI a apărut în casele consumatorilor în 2004, protocolul Audio Return Channel (ARC) nu a fost introdus până în 2009 cu versiunea 1.4 a specificației HDMI. Un cablu HDMI conectat la un televizor primește de obicei semnale video și audio de la o sursă, cum ar fi o consolă de jocuri video, un player Blu-ray, un receptor AV sau un set-top box. Protocolul ARC permite televizorului să trimită date audio „în amonte” către dispozitivul sursă prin cablul HDMI.

Ce este Hdmi Earc 04a

Am nevoie chiar de HDMI ARC?

Dacă dețineți un televizor cu ecran plat, probabil că ați investit într-un sistem de difuzoare aftermarket. Sistemul de difuzoare poate varia de la o simplă bară de sunet la un receptor AV elaborat conectat la o configurare masivă de sunet surround 5.1 canale. Majoritatea consumatorilor utilizează un cablu optic sau coaxial separat pentru a transporta semnalele sonore de la televizor la astfel de sisteme de difuzoare. Acest lucru este valabil mai ales dacă doresc ca sistemul de difuzoare externe să redea fluxul audio din set-top box-ul conectat la televizor sau la aplicațiile de streaming video de la bord, cum ar fi Netflix, Amazon Prime Video și Hulu.

HDMI ARC elimină cablurile optice sau coaxiale suplimentare necesare pentru a transporta semnalul audio digital de la televizor la receptorul AV (sau bara de sunet). Același cablu HDMI care transportă semnalul video de la receptorul AV la televizor poate fi utilizat acum pentru a trimite semnalul audio de la dispozitivele conectate la televizor (și aplicațiile de streaming încorporate) la configurarea difuzorului dvs. extern. Oricine deține un set de difuzoare externe va beneficia de HDMI ARC, deoarece este cel mai convenabil și mai lipsit de dezordine de transmitere a semnalelor audio de la televizor.

Ce este Hdmi Earc 04b

Introduceți HDMI eARC: Aducerea ARC la viteză

Deși standardul HDMI avea funcția de corecție automată a sincronizării buzelor cu trei ani înainte de introducerea HDMI ARC, implementarea sa a rămas opțională. Nu este surprinzător că întârzierile de procesare dintre dispozitivele conectate au cauzat probleme de sincronizare a buzelor dacă dispozitivele interconectate nu au implementat corectarea automată a sincronizării buzelor. Acest lucru s-a schimbat cu HDMI eARC, ceea ce face obligatorie implementarea acestei caracteristici pentru toate dispozitivele pentru a primi certificarea eARC. Prin urmare, vizionarea de filme nu va fi o afacere de succes cu eARC.

HDMI eARC se întâmplă să fie implementat și în cea mai recentă specificație HDMI 2.1. Asta înseamnă că beneficiază și de capacitatea mare a lățimii de bandă a noului standard. Protocolul HMDI ARC mai vechi avea suficientă lățime de bandă pentru a transporta un semnal audio comprimat de 5.1 canale. Cu toate acestea, formatele audio multicanal moderne necomprimate, cum ar fi DTS-HD Master Audio și Dolby TrueHD, pe lângă formate bazate pe obiecte și mai complicate, cum ar fi Dolby Atmos și DTS: X, nu pot fi transmise prin capacitatea limitată de lățime de bandă existentă Protocol ARC.

Ce este Hdmi Earc 05

Aici se folosește lățimea de bandă masivă de 48 Gbps a specificației HDMI 2.1 pentru a permite HDMI eARC să furnizeze date audio necomprimate cu o rezoluție impresionantă (și exagerată) de 24 de biți / 192HKz la 38Mbps. În plus, extinde capacul canalului până la 32 de canale audio discrete. Noul protocol eARC nu se va ocupa doar de formatele audio digitale necomprimate acceptate de aplicațiile video în flux, ci și de cele mai mari formate de lățime de bandă găsite pe discurile Blu-ray 4K și viitoarele console de jocuri video de generația următoare.

O altă caracteristică HDMI mai puțin cunoscută este Consumer Electronics Control (CEC), care permite diferitelor dispozitive conectate prin cabluri HDMI să realizeze o strângere de mână digitală. La rândul său, acest lucru permite acestor dispozitive să comunice între ele și permite caracteristici interesante, cum ar fi permiterea utilizatorilor să controleze funcțiile de bază ale mai multor dispozitive cu o singură telecomandă. Această caracteristică a fost o problemă de succes, din cauza fragmentării cauzate de diferiți producători folosind propria lor implementare. Cu HDMI eARC, această strângere de mână digitală promite să fie mai solidă și fără probleme.

Ce este Hdmi Earc 02

De ce am nevoie pentru a utiliza HDMI eARC?

Cel puțin, veți avea nevoie de două dispozitive care acceptă noul standard HDMI 2.1, care include și protocolul eARC. Pentru majoritatea consumatorilor obișnuiți, aceasta va implica un televizor și un receptor AV (sau soundbar) care acceptă noua specificație HDMI 2.1. În plus, veți avea nevoie și de cabluri HDMI de mare viteză pentru a suporta toate caracteristicile noului protocol eARC, mai ales dacă intenționați să utilizați și modurile video de cea mai înaltă rezoluție acceptate în noua specificație HDMI 2.1. Cu toate acestea, cablurile HDMI de mare viteză existente cu capacitate Ethernet vor suporta, de asemenea, toate caracteristicile eARC.

Va funcționa noul meu televizor (cu suport eARC) cu vechea mea bară de sunet compatibilă ARC?

Răspunsul oficial de pe forumul HDMI, din păcate, este unul mare poate. Specificația HDMI 2.1 nu impune nicio restricție producătorilor pentru a asigura compatibilitatea cu protocolul HDMI ARC înainte de a acorda certificarea eARC. Din punct de vedere tehnic, eARC nu este definit ca fiind compatibil cu ARC.

Ce este Hdmi Earc 03

Pro-viitor cu HDMI 2.1

Cu toate acestea, din moment ce doar o mână de dispozitive noi au suport eARC în acest moment, este logic ca producătorii să facă noile dispozitive eARC capabile să vorbească cel puțin cu hardware-ul ARC existent. După toate probabilitățile, televizorul dvs. compatibil cu eARC va transmite semnale audio pe bara de sunet compatibilă ARC. Dar cu siguranță nu vă așteptați să transmiteți semnale audio de înaltă rezoluție numai eARC prin hardware ARC mai vechi.

Deoarece standardul HDMI 2.1 este recent ratificat, sunt introduse încet dispozitive precum televizoare, bare de sunet și receptoare AV care îl susțin. Viitoarele console de jocuri video PS5 și Xbox Series X sunt, de asemenea, așteptate să fie livrate cu capacitate HDMI 2.1, având în vedere capacitatea lor de rezoluție de ieșire. Dacă sunteți pe piață pentru noi echipamente TV și audio / video, vă recomandăm să vă asigurați că cumpărați dispozitive compatibile HDMI 2.1 pentru a fi gata pentru viitor.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...