Ce este HDMI și pentru ce este util

Ce este HDMI și pentru ce este util
⏱️ 4 min read

Un cablu obișnuit folosit în multe electronice moderne de consum este HDMI – orice, de la PC-uri, Mac-uri, monitoare desktop, console și playere BluRay. Dar, ce face? Și de ce a devenit atât de popular?

HDMI vs. analogic

HDMI înseamnă interfață multimedia de înaltă definiție și este capabil să trimită informații de calitate superioară către un dispozitiv decât omologii săi analogici. Informațiile trimise prin HDMI sunt date digitale necomprimate. Un cablu adoptat în principal pentru afișarea videoclipurilor a fost HDMI. Video 4K nu ar putea fi trimis altfel prin cabluri analogice, așa că HDMI deschide calea pentru o calitate mai bună.

HDMI transportă date sonore

În plus, cablurile HDMI au capacitatea de a trimite și informații sonore. Nu doar audio, ci și sunet surround. Datorită acestui fapt, difuzoarele sunt încorporate în majoritatea televizoarelor și monitoarelor moderne. Nu este necesar să conectați un cablu auxiliar suplimentar pentru a transporta sunetul atunci când cablul HDMI poate face acest lucru.

HDMI transportă date de control

Când porniți un Xbox, monitorul sau televizorul se trezesc. Când modificați volumul pe un player DVD sau BluRay, afișajul răspunde. Acest lucru este cunoscut sub numele de date de control.

HDMI este disponibil ieftin

De asemenea, sunt foarte ieftine. Acest lucru îi face din nou minunați pentru masă. Eu personal am văzut unele pentru doar 5 USD. Nu plătiți în exces pentru aceste cabluri – rareori se publică beneficiile cablurilor mai scumpe, concludente și utile. Diferențele dintre tipurile de versiuni HDMI sunt tot ceea ce va conta cu adevărat.

Care este diferența dintre HDMI 1.4, 2.0 și 2.1?

Toate versiunile HDMI sunt compatibile cu versiunile anterioare; doar versiunile mai noi vor avea mai multe capacități și vor putea transporta mai multe date. De exemplu, HDMI 1.4 poate transporta 1080p la 60Hz și 2160p 4K ultra HD la 30Hz.

Pe de altă parte, cea mai nouă versiune a HDMI – HDMI 2.0 – este capabilă să transporte 1080p cu până la 120Hz mai degrabă decât la 60Hz și 2160p 4K la 60Hz. O schimbare subtilă, dar foarte binevenită, este suportul pentru HDR, care înseamnă High Dynamic Range. HDR extinde gama de culori disponibilă și întunecă întunericele, precum și luminează luminile. Procedând astfel, imaginea vizibilă va părea a fi mai realistă.

Cel mai recent a fost lansat HDMI 2.1. HDMI 2.1 oferă 2160p 4K la 120Hz și 4320p 8K la 60Hz. Datorită numărului redus de afișaje de 8K de pe piață și a echipamentelor destinate consumatorilor capabile să le manipuleze, 2.1 va fi puțin prea mult pentru consumatorul mediu.

Ce este Mini și Micro HDMI?

Cablurile Mini și Micro HDMI sunt pur și simplu versiuni mai mici ale omologului mai mare și obișnuit. De-a lungul anilor am văzut Mini HDMI folosit pe tablete și camere DSLR. În mod similar, Micro HDMI – un cablu și mai mic la mini HDMI – a fost folosit și pe smartphone-uri și tablete pentru a le conecta la afișaje.

Utilizarea cablurilor HDMI cu computerele

Un port HDMI este de obicei prezent cu PC-uri lansate în prezent, plăci grafice (GPU) și monitoare. Conectați doar un capăt al cablului HDMI în portul din spatele computerului, iar celălalt capăt în monitor.

Dacă aveți un computer mai vechi care are doar porturi DVI și analogice, veți avea nevoie de o actualizare a plăcii grafice pentru a utiliza HDMI și, prin urmare, să transportați date video de calitate superioară pe un monitor compatibil HDMI.

ieșiri gpu

Dacă monitorul are numai porturi DVI și analogice și doriți să utilizați un cablu HDMI cu monitorul, veți avea nevoie de un convertor. Rețineți că, cu un convertor instalat, nu veți putea afișa full HD pe un alt monitor HD.

HDMI la DVI va fi una dintre cele mai frecvente conversii necesare pentru un computer; cu toate acestea, există opțiuni pentru un Conexiune VGA de asemenea.

hdmi-to-dvi

Concluzie

HDMI este în cele din urmă unul dintre cele mai bune cabluri pentru afișarea de videoclipuri și sunet, motiv pentru care utilizarea sa a devenit răspândită de-a lungul anilor din era HD. Cu siguranță nu va dispărea în curând, dar cu cabluri mai noi precum USB-C, nu se știe ce va avea viitorul.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x