Ce este HDR și cum să îl utilizați pe Android

Ce este HDR și cum să îl utilizați pe Android
⏱️ 4 min read

Fotografia cu smartphone-uri a avansat cu pași mari în ultimii ani. Majoritatea dintre noi am abandonat total camerele digitale tradiționale în favoarea confortului smartphone-urilor noastre. Această tranziție a fost posibilă prin implementarea de hardware și software mai bune în telefoanele noastre. Pe măsură ce funcția camerei de pe telefonul dvs. a devenit mai complexă, la fel și capacitatea de a comanda un control mai mare asupra imaginilor. Majoritatea telefoanelor Android de astăzi au o setare etichetată „HDR”. Dar ce este mai exact HDR și când ar trebui să îl utilizați?

HDR explicat

HDR înseamnă Gama dinamică ridicată, unde „interval dinamic” este raportul dintre lumină și întuneric într-o fotografie. Când fotografiați în HDR, culoarea și luminozitatea unei fotografii sunt echilibrate prin manipularea software-ului. Realizează acest lucru prin captarea a trei expuneri separate în succesiune rapidă. Apoi, camera combină aceste trei expuneri într-o singură imagine. Făcând o presupunere educată cu privire la ceea ce trebuie întunecat sau luminat pe baza unei analize a celor trei expuneri, HDR poate produce imagini mai vii și precise.

Avantajele HDR

În teorie, HDR ar trebui să facă imaginile să arate mai bine. Combinând cele mai bune părți ale a trei expuneri separate într-o singură imagine, HDR ar trebui să poată reproduce o imagine mai precisă în ceea ce privește culoarea și luminozitatea. Deși acest lucru sună grozav pe hârtie, cuvântul cheie pe care trebuie să-l amintim este „ar trebui”. HDR poate produce imagini uimitoare, dar numai dacă este utilizat în condițiile potrivite.

Când se utilizează HDR

Departe de noi să vă spunem când să utilizați HDR și când să nu. Fotografia este un mediu artistic care încurajează experimentarea, așa că nu ezitați să o folosiți oricând doriți. Deoarece HDR pe smartphone-uri este complet automatizat, este posibil să exagerați. HDR poate fi un instrument puternic, dar există un lucru prea bun. Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că veți beneficia la maximum de fotografia HDR.

Peisaje – Contrastul dintre pământ și cer are ca rezultat, de obicei, ca pământul să pară prea întunecat. HDR poate ajuta la luminarea solului, păstrând în același timp detaliile prezente pe cer.

Sunny Environments – lumina puternică a soarelui poate cauza o serie de probleme. Fețele spălate, umbrele intense și culorile decolorate sunt toate victimele unei zile deosebit de însorite. HDR are potențialul de a uniformiza expunerea.

ce-este-hdr-trey-ratcliff

Imagine de Trey Ratcliff

Când trebuie evitat HDR

Circulaţie – Când fotografiați în modul HDR, veți observa că durează puțin mai mult pentru a vă fotografia. Acest lucru se datorează faptului că HDR necesită ca obiectivul dvs. să facă trei fotografii separate. Chiar și cea mai mică mișcare între cadre va fi capturată, rezultând o mizerie neclară.

Dacă doriți un contrast ridicat – unele scene arată mai bine cu un contrast puternic. Când fotografiați în HDR, camera dvs. încearcă să „remedieze” părțile mai întunecate ale imaginii dvs., luminându-le. De asemenea, poate întuneca părțile mai deschise ale imaginii pentru a crea o compoziție mai „uniformă”. În funcție de situație și de rezultatul dorit, fotografierea în HDR poate diminua efectul.

Dacă culorile sunt deja vii – la un moment dat ne-am întrebat cu toții de ce culoarea din fotografiile noastre nu este la fel de bună ca în viața reală. Unul dintre avantajele fotografierii în HDR este că poate da viață din nou culorilor din fotografiile dvs. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să filmezi întotdeauna în HDR. Când culorile sunt deja vii, HDR va compensa excesiv, rezultând culori nenaturale, oferind fotografiilor dvs. un aspect cartoony.

ce-este-hdr-motion-blur

HDR este un instrument incredibil de util, care are potențialul de a vă duce jocul de fotografie la nivelul următor. Deoarece procesarea HDR este ușor diferită pentru fiecare cameră, cel mai bun pariu este să experimentați. Din fericire, este ușor să faceți acest lucru, deoarece majoritatea telefoanelor Android pot fi configurate astfel încât să fie salvate două imagini: una cu HDR și una fără. Trageți în continuare și experimentați pentru a vedea ce obține cele mai bune rezultate pentru dvs.!

Folosiți HDR? Ce tehnici folosești? Spuneți-ne în comentarii!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x