Ce este Hostname în Linux și cum îl puteți schimba?

Ce este Hostname în Linux și cum îl puteți schimba?
⏱️ 4 min read

Când vizitați un site web, introduceți adresa URL a site-ului web în browserul dvs. Această adresă URL este alcătuită din cuvinte obișnuite pe care le puteți înțelege cu ușurință, cum ar fi „maketecheasier.com”. În culise, un server DNS asociază acel nume cu adresa IP a unui server. Acest sistem există deoarece amintirea adreselor IP este îngrozitoare și nimeni nu ar face asta. Numele de gazdă funcționează în același mod, numai într-o rețea locală.

Când îi dați computerului un nume de gazdă, este un cuvânt obișnuit pe care îl înțelegeți și îl puteți introduce cu ușurință pentru a identifica computerul respectiv din rețeaua dvs. La fel ca o adresă URL, puteți înlocui numele gazdei în cazul în care ați utiliza în mod regulat o adresă IP. Aceasta include răsfoirea paginilor web locale și utilizarea SSH. Cu excepția cazului în care utilizați un server DNS local, este nevoie de puțină configurare pentru a funcționa fără probleme.

Vedeți numele dvs. de gazdă

Vizualizarea numelui de gazdă este foarte ușoară. Deschideți un terminal și rulați hostname comanda. Acesta va afișa numele curent al gazdei computerului dvs. în fereastra terminalului.

Setarea numelui de gazdă

Probabil că ați setat numele de gazdă al computerului atunci când ați instalat sistemul de operare, dar îl puteți schimba oricând doriți. Din punct de vedere istoric, au existat mai multe modalități diferite de a seta numele gazdei unui computer Linux, dar systemd a simplificat mult procesul.

Systemd

Pe un computer care rulează systemd, puteți rula următoarea comandă pentru a schimba numele de gazdă al computerului:

Systemd se va ocupa de resetarea tuturor pentru dvs.

Metoda Old School

Nume gazdă Fișier Linux

Cea mai universală metodă tradițională implică modificarea a două fișiere și repornirea computerului. Primul fișier este fișierul „hostname”. Surprinzător, nu? Este un fișier de testare simplu, cu un singur cuvânt. Sistemul citește acel cuvânt și îl setează ca nume de gazdă, așa că puneți orice doriți acolo pentru a-l face numele gazdei sistemului. Se află la „/ etc / hostname”.

Fișier gazdă Linux

Apoi, există fișierul „hosts”. Fișierul respectiv spune sistemului dvs. ce nume de gazdă trebuie asociat cu adresele IP. Trebuie să-i spuneți să vă asocieze numele de gazdă cu computerul local. Acesta este situat la „/ etc / hosts;” deschideți-l odată localizați-l.

Există două linii cu care trebuie să vă preocupați și ar trebui să arate cam așa:

Schimbați-l doar pe cel de-al doilea care are numele dvs. curent de gazdă. Când ați terminat, salvați, ieșiți și reporniți computerul.

Fișier gazdă

Fișierul „gazdă” acționează ca un server DNS ultra-simplificat. Este fișierul care permite computerului să potrivească un nume de gazdă cu o adresă IP din rețeaua dvs. Puteți găsi fișierul la „/ etc / hosts”. Deschideți-l odată ce îl localizați.

Fișierul este împărțit în două secțiuni. Partea de sus tratează adresele IPv4 cu care sunteți obișnuiți, iar partea de jos este IPv6. Dacă ați urmat metoda tradițională, vă setați propriul nume de gazdă în partea de sus.

Linux Adăugați gazdă la fișier

Pentru a adăuga numele gazdei altor dispozitive din rețeaua dvs., creați linii noi sub cele două pentru computer și urmați același format. În primul rând, includeți IP-ul local al dispozitivului. Apoi, specificați numele gazdei sale.

Când ați terminat, reporniți rețeaua pe computer. Ar trebui să fie la fel de simplu ca repornirea serviciului de rețea.

Acum puteți accesa noua intrare prin numele său de gazdă. Încercați să intrați cu SSH.

Dacă v-ați putut conecta, totul este configurat și funcționează corect. Acum aveți un control solid cu privire la ce nume de gazdă sunt în Linux și cum să le utilizați pentru a simplifica accesul la dispozitivele dvs. din rețea.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x