Este posibil să fi observat „https” la începutul unei adrese URL. Sau este posibil să fi observat o blocare în bara URL a browserului dvs.

Ce înseamnă „https”? Ce înseamnă pictograma de blocare din browserul dvs.? Aceste lucruri sunt esențiale pentru securizarea navigării pe web. În acest articol, veți afla totul despre navigarea web sigură și criptarea browserului.

Ce este HTTPS Un ghid pentru navigarea web securizata si

„S” din „HTTPS” înseamnă Sigur. Să învățăm mai întâi ce este „HTTP”.

Ce este HTTP?

HTTP (care înseamnă HyperText Transfer Protocol) este un protocol de rețea. Acesta le spune browserelor web cum să se conecteze la pagini web și alte documente de pe internet. Este fără conexiune, ceea ce înseamnă că o nouă conexiune este realizată de fiecare dată când un browser trebuie să încarce un fișier sau element nou.

Dacă introduceți o adresă URL a site-ului web în browser, acesta va trimite o cerere HTTP către serverul care găzduiește site-ul web. Serverul va trimite apoi înapoi pagina web solicitată, trimitând fiecare parte (adică imagini, text, stiluri) separat.

Cu toate acestea, există o problemă majoră cu HTTP. Informațiile transmise folosind HTTP nu sunt deloc criptate. Oricine știe cum poate urmări traficul și poate vedea toate datele transmise. Aceasta include nume de utilizator și parole!

HTTPS securizează și criptează întregul proces.

Ce este HTTPS?

HTTPS (HypterText Transfer Protocal Secure) asigură o comunicare sigură între un browser și serverul web. Criptează fiecare pachet de date trimis utilizând criptare SSL sau TLS. Fără această securitate suplimentară, orice informație pe care o introduceți pe un site va fi trimisă în text clar și ar putea fi văzută de cineva care încearcă să vă pirateze datele.

TLS este mai nou și mai sigur decât SSL și este ceea ce utilizează majoritatea site-urilor HTTPS. TLS se va asigura că ambele părți sunt cine spun că sunt. De asemenea, se asigură că datele trimise nu au fost modificate.

TLS utilizează criptarea asimetrică pentru a crea o legătură între utilizator și server folosind chei private / publice. Aceste chei sunt ca un set de blocare și cheie. Unul criptează datele cu o blocare, iar persoana decriptează datele cu o cheie.

Serverele trec la criptarea simetrică după ce începe sesiunea, deoarece este mai rapidă și poate transmite cantități mai mari de date. În loc să utilizeze o cheie publică / privată, criptarea simetrică folosește un secret comun. Este ca și cum ai vorbi cu cineva dintr-o cameră despre care nimeni nu știe. Deoarece camera este secretă, nu trebuie să vă faceți griji că alte persoane vor fi în cameră și vor auzi despre ce vorbiți.

Majoritatea site-urilor folosesc astăzi HTTPS în loc de HTTP, deoarece există avantaje majore și puține dezavantaje.

Înainte de a trimite informații confidențiale, cum ar fi parolele, trebuie să vă asigurați întotdeauna că site-ul folosește HTTPS.

Majoritatea browserelor web vor afișa o pictogramă de blocare în stânga adresei URL pentru a indica faptul că site-ul este sigur. De asemenea, majoritatea browserelor vor avertiza, de asemenea, utilizatorii cu un avertisment „nesigur” pe site, care nu utilizează HTTPS.

Rețele private virtuale

Chiar și cu HTTPS activat, furnizorii de servicii Internet vor ști tot ce site-uri web vizitați, chiar dacă nu știu ce faceți acolo.

Și doar știind unde mergeți – „metadatele” activității dvs. pe web – le oferă ISP-urilor multe informații pe care le pot vinde.

Deci, dacă doriți să duceți securitatea la nivelul următor, luați în considerare utilizarea unei rețele private virtuale (VPN). VPN-urile vor cripta totul, inclusiv ce site-uri web vizitați. Pentru mai multe informații despre VPN-uri și cum să le configurați, consultați acest articol de Quincy Larson.