Ce este înșelătoria Scareware și cum să vă protejați

Ce este înșelătoria Scareware și cum să vă protejați
⏱️ 6 min read

Cât știți despre atacurile malware? S-ar putea să știți să nu faceți clic pe linkuri suspecte și să stați departe de reclamele obositoare, ceea ce este cu siguranță un început bun. Cu toate acestea, pe măsură ce cunoștințele publicului larg despre malware și viruși cresc, la fel și persoanele care le creează. Pe măsură ce oamenii devin mai îngrijorători, dezvoltatorii de programe malware elaborează noi modalități de a aluneca sub sentimentul de securitate al unui utilizator pentru a livra software-ul rău intenționat. Una dintre cele mai puternice metode de a ajunge la un utilizator este folosirea fricii. Acesta este scopul scareware-ului și este la fel de înfricoșător pe cât pare; la urma urmei, a fi înfricoșător este ceea ce înseamnă scareware!

La fel ca majoritatea lucrurilor „înfricoșătoare”, totuși, odată ce ați aflat cum funcționează și cum este folosit împotriva dvs., este mult mai puțin înfricoșător decât înainte. Deci, haideți să deschidem scareware-ul și să vedem cum funcționează.

Ce este Scareware?

Imaginați-vă că navigați pe web într-o zi. Accesați un site cu aspect deosebit de nevinovat, când apare brusc o fereastră pop-up. Această fereastră pop-up vă informează că a scanat sistemul dvs. și a găsit un virus urât. Pentru a scăpa de el, trebuie să descărcați software specific.

Acesta este începutul unui „atac” scareware. Ideea este că utilizatorul este atât de îngrozit de perspectiva unui virus încât face clic pe fereastra pop-up pentru a rezolva problema. Utilizatorul descarcă și instalează apoi software-ul promovat pentru a scăpa de virus.

Deși poate părea inocent la suprafață, intenția nu este altceva decât. „Scanarea antivirus” pe care a văzut-o utilizatorul nu a fost o scanare; era doar o reclamă care se prefăcea a fi una. Scopul este de a speria oamenii să facă clic pe anunț, crezând că a fost o scanare legitimă a virusului. Prins de frică, utilizatorul va accepta și descărca orice software oferit de reclamă pentru a scăpa de amenințarea fictivă. Unele exemple deosebit de urâtoare imită software-ul antivirus foarte popular pentru a vă înșela să credeți că este legitim. Lifewire au acoperit câteva exemple urâte de scareware și au găsit acest exemplu care încearcă să imite ecranul albastru al unui computer.

Care este obiectivul Scareware?

De cele mai multe ori scopul software-ului este de a extrage bani. Acesta va efectua o scanare pe sistemul dvs., mergând până la listarea fișierelor dintr-un computer pentru a-i crește credibilitatea. Din păcate, scanarea nu va face nicio scanare legitimă și va pretinde pur și simplu că aveți un virus. Apoi, va oferi eliminarea virusului, dar numai dacă actualizați software-ul din planul său „de încercare” la unul „pro” (care nu este deloc mai performant decât versiunea sa de încercare). Iată un exemplu de la Symantec unde vorbesc despre o bucată destul de urâtă de scareware numită SpySheriff.

scareware-exemplu

Desigur, pentru a trece la versiunea completă, va trebui să plătiți ceea ce încarcă. Dacă un utilizator se încadrează în această capcană, cel mai bun caz este să plătească banii, iar escrocii scapă cu ceva mai mult în buzunar. Cel mai rău scenariu este că escrocii obțin toate informațiile despre cardul de credit ale utilizatorului și apoi problemele într-adevăr start.

Uneori, software-ul descărcat de utilizator este de fapt un virus deghizat. Acesta este un exemplu neplăcut în care cineva este păcălit de o scanare falsă a virusului și descarcă un virus legitim pentru a-l combate! În acest moment, dacă aveți ceva mai puțin decât o soluție antivirus sau anti-malware adecvată pe computer se va încheia cu unele daune urâte – cu atât mai mult dacă utilizatorul crede că software-ul fals îi protejează în mod legitim.

Ce ar trebui să fac dacă îl văd?

Deci, ce ar trebui să faceți dacă întâlniți scareware pe Internet? E prea târziu, sau mai poți să-l eviți?

Un lucru care trebuie luat în considerare este că anunțurile scareware de ei înșiși nu face mult. Ferestrele pop-up și reclamele nu au permisiunea de a instala software-ul pe computerul dvs. imediat. Doar pentru că tu a văzut reclama nu înseamnă că scareware-ul este acum în sistemul dvs. Atâta timp cât nu faceți clic pe reclamă și nu descărcați nimic, ar trebui să vă simțiți bine. Aceasta este principala slăbiciune a scareware-ului; dacă nu reușește să sperie cu succes un utilizator pentru a-și descărca software-ul, acesta nu funcționează deloc.

Dacă scareware-ul ajunge să fie instalat pe computerul dvs., fie pentru că a fost instalat direct, fie pentru că a fost ascuns într-un program de instalare umbrit, atunci veți dori să îl eliminați înainte de a face daune. Programe precum Malwarebytes sunt eficiente la eliminarea acestor tipuri de amenințări, așa că descărcați un instrument anti-malware de încredere pentru a vă ajuta să scăpați de scareware.

Dar dacă cred că este corect?

Să presupunem că ați văzut unul dintre aceste anunțuri scareware. Știi că este foarte probabil să fie o înșelătorie, dar te îngrijorează în continuare. Ce ar fi dacă tu chiar de fapt aveți un virus pe computer? Ce se întâmplă dacă frica de viruși de pe computerul tău te ispitește să crezi reclama?

Dacă sunteți îngrijorat în mod legitim de o revendicare de scareware, încercați să remediați problema fără folosind software-ul pe care îl face publicitate. Sperăm că aveți deja o soluție antivirus instalată pe sistemul dvs., așa că faceți o scanare cu aceasta pentru a vedea dacă găsește probleme. Dacă nu aveți instalat antivirus, descărcați și utilizați software antivirus de încredere care este revizuit foarte bine în lumea tehnologiei. Puteți vedea cele mai bune antivirusuri la Test AV care notează și evaluează pe fiecare în funcție de eficiența sa. Dacă antivirusul dvs. actual și de încredere susține că nu există amenințări, cel mai bine este să aveți încredere într-un antivirus bine primit prin intermediul unei reclame aleatorii de pe Internet!

scareware-antivirus

Concluzie

Oricât de înfricoșător pare prima dată, tactica folosită de scareware este eficientă doar dacă nu știi cum funcționează acestea. Acum că faceți acest lucru, veți fi echipat să le identificați și să le ignorați atunci când apar.

Te-ai speriat vreodată să descarci ceva dăunător? Sau nu au avut niciodată succes împotriva ta? Spuneți-ne în comentarii.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x