Ce este IPv6 și cum vă puteți asigura că site-ul dvs. este pregătit pentru IPv6?

Cum se scanează un server Linux pentru malware și Rootkit
⏱️ 4 min read

Dacă ați citit despre site-uri web și Internet, probabil că ați auzit termenul IPv6 folosit. S-ar putea să fi văzut chiar în timp ce reglați setările routerului. Chiar dacă știți termenul, este posibil să nu știți ce înseamnă.

Desigur, este posibil să nu fi auzit niciodată despre IPv6. Indiferent dacă aveți sau nu, IPv6 este important pentru Internet, mai ales pe măsură ce avansăm. Dacă aveți un site web, este deosebit de important să vă familiarizați cu IPv6.

Ce este IPv6?

Înainte să începem să explicăm ce este IPv6 și cum diferă de IPv4, să aruncăm o privire la ce este o adresă IP. Ori de câte ori introduceți adresa unui site web în browser, acest nume trece printr-un server de nume de domeniu, care, la rândul său, oferă browserului dvs. adresa IP a serverului. Aceste adrese sunt modul în care computerele comunică între ele pe internet.

De ani de zile, adresele IP au folosit un spațiu de adrese pe 32 de biți cu următorul format: 123.45.67.89. Acesta este numărul maxim de cifre pe care le poate utiliza o adresă IPv4. Aceasta înseamnă că sunteți limitat la adrese IP care se încadrează între 000.000.000.000 și 255.255.255.255.

De fapt, este puțin mai complicat de atât, deoarece blocuri mari de adrese sunt rezervate pentru cazuri de utilizare speciale, dar îți vine ideea.

Există o mulțime de servere acolo și multe site-uri web pe care le întâlniți folosesc mai multe adrese IP. De fapt, majoritatea utilizează mai multe adrese IP.

IPv6 la salvare

Spre deosebire de IPv4 și spațiul său de adrese pe 32 de biți, IPv6 utilizează un spațiu de adrese pe 128 de biți. Deoarece aceste adrese IP sunt mai lungi, nu vor fi epuizate, ceea ce este deja o problemă. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că arată puțin mai puțin prietenos.

O adresă IPv6 utilizează opt grupuri de patru cifre. În plus, acestea sunt hexazecimale, ceea ce permite și mai multe variații. Un exemplu de adresă IPv6 arată ca 2001: 0db8: 0000: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334.

Cum vă asigurați că site-ul dvs. este pregătit pentru IPv6?

Nu înlocuiți pur și simplu IPv4 cu IPv6. În schimb, cei doi vor rula unul lângă altul pentru ceva timp. Adăugarea de asistență IPv6 pe site-ul dvs. web se poate face alături de configurația dvs. IPv4.

Mai întâi, va trebui să vă configurați serverul pentru a asculta adresele IPv6. Acest lucru variază în funcție de software-ul serverului, deci va trebui să vă consultați documentația. De exemplu, pe Nginx, trebuie doar să adăugați următoarea linie în fișierul de configurare a serverului:

[::]codul reprezintă adrese IPv6.

Apoi, va trebui să adăugați o înregistrare AAAA pentru site-ul dvs. web, precum și pentru domeniul dvs. gol. Aceasta este versiunea IPv6 a înregistrării A, pe care probabil ați configurat-o prin registratorul de domenii atunci când ați configurat site-ul web.

De asemenea, va trebui să vă asigurați că serverele DNS au adrese IPv6. În caz contrar, chiar dacă site-ul dvs. va difuza traficul prin IPv6, veți avea în continuare nevoie de IPv4 pentru a vă îndrepta utilizatorii către acolo. Puteți verifica acest lucru folosind whois comandă urmată de numele dvs. de domeniu.

Lucrurile sunt puțin mai complexe dacă rulați și un server de mail. Va trebui să adăugați o adresă IPv6 pentru serverele dvs. de e-mail. Dacă listați serverele IPv4 în înregistrarea SPF pentru mesajele trimise, va trebui să listați și adresele IPv6.

Acest lucru ar trebui să vă ofere cel puțin o idee de unde să începeți prin adăugarea IPv6 pe site-ul dvs. web.

Concluzie

Deși numerele pot părea puțin mai complexe decât adresele IP IPv6 mai vechi, IPv6 nu este chiar atât de complicat. Având în vedere problemele pe care le poate salva mai târziu, este mai bine să vă configurați site-ul pentru IPv6 acum, decât să așteptați până când va trebui.

Dacă rulați site-ul dvs. web de pe un server de acasă, veți dori să vă asigurați că îl securizați corect. Vă putem ajuta acolo. Consultați doar ghidul nostru pentru securizarea serverului Linux de acasă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x