Ce este LVFS și cum îl folosesc?

Che cos'è LVFS e come si usa?
⏱️ 5 min read

Există atât de multe complicații implicate în utilizarea Linux ca sistem de operare zilnic pentru desktop. Trebuie să vă gândiți dacă sunt disponibile driverele pentru hardware-ul pe care doriți să îl utilizați, dacă software-ul pe care doriți să îl utilizați și dacă Linux este compatibil cu toate diferitele controale de securitate pe care trebuie să le gestionați, cu lucruri precum Active Directory domnind suprem în lumea întreprinderii.

Cu toate acestea, există altceva despre care uităm adesea: firmware-ul. Firmware-ul este software-ul pentru hardware, configurațiile și opțiunile cu care software-ul poate interacționa sub formă de drivere pentru a vă permite să îl utilizați. Sunt atât de importante actualizările de firmware? Cum primiți actualizări de firmware în Linux? De ce ar trebui ca furnizorii să își pună firmware-ul la dispoziție pentru Linux? Acestea sunt toate întrebările la care se răspunde în acest articol despre ce este LVFS și cum să îl utilizați.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce este LVFS?

LVFS, sau Linux Vendor Firmware Service, este o stivă de software care permite furnizorilor de hardware să își adauge firmware-ul pe site-ul web și să aibă mașini Linux care folosesc acel hardware pentru a primi actualizări de firmware. Sună destul de simplu, nu?

Este, dar implicațiile sunt mai complexe decât un site web care rulează cronjobs și un daemon care rulează pe sisteme locale. De ani de zile, utilizatorii Linux nu ar avea acces la caracteristicile de bază ale firmware-ului care pot activa funcționalități noi și pot remedia erorile. Cu LVFS, utilizatorii Linux au acces la funcții precum displayport prin USB C și remedieri pentru controlerul Thunderbolt pe noile lor ThinkPad-uri Lenovo.

Dincolo de aceasta, LVFS arată care furnizori sunt cei mai dedicați să se asigure că hardware-ul lor funcționează bine sub Linux. Dacă te uiți la lista dispozitivelor acceptate, veți observa că furnizorii majori precum Lenovo și Dell adaugă în mod activ noi dispozitive pe listă și au contribuit cu actualizări de firmware pentru dispozitive care sunt destul de vechi. Nu am personal dispozitive pe listă, dar știu că intersecția dintre utilizatorii ThinkPad și utilizatorii Linux este destul de mare și asta înseamnă că se apropie cât mai mult de o experiență de primă clasă.

În plus, creează un ciclu de viață al produsului mai complet pentru furnizori. Dell poate adăuga actualizări de firmware pentru toate laptopurile și desktopurile care se încadrează în linia lor Project Sputnik, iar Lenovo poate face același lucru pentru toată gama lor ThinkPad și ThinkStation încărcate cu Linux. Totul este câștigător, atât pentru utilizatori, cât și pentru furnizori.

Cum folosesc LVFS?

Există un daemon de sistem numit fwupd, sau FirmWare UPdate Daemon, care este disponibil în majoritatea depozitelor majore. Poate fi chiar preinstalat pe sistemul dvs., ceea ce face lucrurile simple.

Dacă nu este instalat, ar trebui să puteți găsi numele pachetului ca fwupd. Dacă nu ar fi instalat pe sistemul meu Fedora, comanda pentru aceasta ar fi următoarea:

Instalare Lvfs

Puteți înlocui acest lucru cu managerul de pachete de pe sistemul dvs. actual.

Odată instalat, va trebui să porniți serviciul în systemd. Pentru aceasta, rulați următoarea comandă:

Lvfs Start

De asemenea, îl puteți activa pentru a porni automat atunci când sistemul dvs. pornește executând această comandă:

Activare Lvfs

De acolo, puteți rula următoarea comandă pentru a vedea toate opțiunile de comandă legate de fwupd:

Lvfs Apropos

Veți descoperi că comanda pe care doriți să o utilizați cel mai des pentru a vă actualiza firmware-ul este:

Lvfs Obțineți actualizări

Sistemul meu nu are dispozitive compatibile, dar dacă aș avea, fwupd și-ar lucra magia și ar primi actualizările.

Acum, că știți ce este LVFS și cum să îl utilizați, ar trebui să fiți mai încrezători în construirea unui nou PC pentru sistemul dvs. Linux. De asemenea, puteți învăța cum să vă curățați sistemul Linux.

Legate de:

  • Cum să atribuiți / remapați comenzile rapide de la tastatură pentru o productivitate mai bună în Linux
  • Cum să vă controlați rețeaua Wi-Fi în Linux
  • Un ghid rapid pentru schemele de partiții Linux

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x