Ce este „Marele firewall din China”?

Ce este „Marele firewall din China”?
⏱️ 4 min read

Twitch este unul dintre cele mai mari site-uri de streaming de jocuri video din Vest, atrăgând mulți jucători pe platforma sa. Recent, însă, site-ul a căzut pradă ochiului atent al Chinei, care a făcut-o a blocat accesul la site-ul web din toată China.

Acest lucru s-a întâmplat după ce utilizatorii chinezi s-au îndreptat către Twitch pentru a vedea singurul flux al Jocurilor Asiatice din Jakarta. Aceasta înseamnă că Twitch a fost adăugat oficial pe lista neagră a „Marelui Firewall din China”, unde pot fi găsite alte site-uri populare precum Facebook, Twitter și YouTube. Deci, ce anume este acest „Mare Firewall” și de ce face China acest lucru?

Ce este „Marele Firewall din China”?

În primul rând, acest lucru este mult diferit de firewall-urile care pot fi găsite pe computer! Se credea că termenul a fost inventat în 1997 de Geremie Barmé. Numele său mai oficial este „Proiectul Scutul de Aur”, al cărui Great Firewall este o parte importantă.

Guvernul chinez consideră că Internetul este un lucru pe care ar trebui să-l controleze complet. Aceștia afirmă că scopul Proiectului Scutul de Aur este de a proteja oamenii de atacuri și activități criminale, dar folosește și această putere pentru a înăbuși criticile și opiniile externe despre guvernul însuși.

În timp ce guvernul poate ține legătura și pune în aplicare regulile propriilor mass-media, devine mult mai greu să controlezi mass-media din alte țări în care criticile guvernului chinez sunt legale. Internetul este îngrozitor în acest sens, deoarece utilizatorii pot accesa foarte ușor site-urile media din alte țări și pot citi știri pe care guvernul chinez nu le-a citit. Datorită lipsei de putere asupra site-urilor străine, aceștia răspund în schimb blocând complet aceste canale de la cetățenii chinezi.

Există chiar și un instrument pentru a vedea ce site-uri au fost blocate de Marele Firewall. Pur și simplu introduceți o adresă URL în Blocat în China checker și vezi dacă este permis sau nu!

Cum sunt blocate site-urile?

În primul rând, pentru a se asigura că Proiectul Scutul de Aur este efectiv efectiv, guvernul chinez are controlul asupra tuturor furnizorilor de servicii de internet din țară. Cu acest lucru realizat, aceștia pot configura apoi un sistem de blocare care împiedică utilizatorii să acceseze conținut interzis.

Paravanul mare are diferite metode de blocare pentru a asigura o etanșare strânsă. Dacă utilizatorul introduce o adresă URL și serverul DNS răspunde cu o adresă IP blocată, firewall-ul va corupe detaliile conexiunii (cunoscute sub denumirea de otrăvire DNS) pentru a opri încărcarea corectă a paginii. Dacă utilizatorul încearcă să se conecteze direct prin intermediul IP-ului, Great Firewall îl detectează și îl blochează. Paravanul de protecție scanează, de asemenea, adresele URL pentru a se asigura că pagina nu conține cuvinte cheie sensibile și o blochează, dacă există.

De ce s-a blocat Twitch?

mare-firewall-contracție

Twitch a fost probabil blocat din același motiv pentru care alte site-uri au fost blocate: ar putea fi o cale prin care criticile guvernului chinez pot să treacă prin proiectul Scutul de Aur. Fluxurile Twitch au un chat în care oamenii își pot scrie opiniile, libertatea acestora depinzând în totalitate de streamer și de moderatorii lor. Acest lucru facilitează audierea criticilor anti-guvernamentale de către cetățenii chinezi și, ca atare, Twitch a trebuit să fie blocat.

Crăpătura din zid

great-firewall-vpn

Dacă sunteți un utilizator pasionat de Facebook sau Twitter, s-ar putea să vă fie ciudat să auziți că Great Firewall blochează acele site-uri atunci când ați văzut oameni din China folosind fericit serviciul. Acest lucru se datorează faptului că utilizează un serviciu VPN care maschează pe ce site încearcă să acceseze utilizatorul. Aceasta depășește cecurile și permite unui utilizator din China să vadă site-uri care altfel sunt blocate. Este demn de remarcat faptul că efectuarea acestei acțiuni este împotriva legii, deci nu este pe deplin infailibilă! Chiar și atunci, nu toate serviciile VPN vor funcționa în China, deoarece Great Firewall blochează în mod activ și adresele IP ale serviciilor VPN populare.

Dărâmarea zidului

Odată cu adăugarea din ce în ce mai multe site-uri la Marele Firewall din China, merită să știm exact ce este. Acum știți ce este, de ce a fost construit, cum funcționează și cum îl îmbracă cetățenii chinezi.

Crezi că alte țări vor vedea ceva similar cu Marele Firewall în timp? Sau o vedem deja în acțiune? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x