O parte semnificativă a procesului de a crea ceva este capacitatea de a imagina lucruri care nu există încă.

Această abilitate a fost esențială pentru crearea internetului. Dacă nimeni nu și-ar fi imaginat tehnologia de bază pe care majoritatea o iau acum de la sine înțeles în fiecare zi, nu ar exista meme de pisică.

Pentru a face posibil internetul, două lucruri care aveau nevoie de imaginație erau straturi și protocoale.

Straturile sunt diviziuni conceptuale care grupează funcții similare împreună. Cuvântul „protocol” înseamnă „modul în care am fost de acord să facem lucrurile de aici”, mai mult sau mai puțin.

Pe scurt, atât straturile, cât și protocoalele pot fi explicate unui copil de cinci ani ca „ideile pe care oamenii le-au dat de acord au sunat bine și apoi le-au notat astfel încât alți oameni să poată face lucruri cu aceleași idei”.

Internet Protocol Suite este descris în termeni de straturi și protocoale. Colectiv, suita se referă la protocoalele de comunicație care permit derularea noastră interminabilă.

Este adesea numit prin protocoalele sale fundamentale: Protocolul de control al transmisiei (TCP) și Protocolul de internet (IP). Pachetate ca TCP / IP, aceste protocoale descriu modul în care datele de pe Internet sunt ambalate, adresate, trimise și primite.

Iată de ce Internet Protocol Suite, sau TCP / IP, este un tort imaginar de curcubeu.

Straturile sunt imaginare

Dacă luați în considerare natura generală a unui tort de burete cu strat curcubeu, acesta este alcătuit în cea mai mare parte din bunătate vanilată moale, topită în gură. Această bunătate este în sine alcătuită din ceva de-a lungul liniilor de ouă, unt, făină și îndulcitor.

Desene animate cu o felie de tort de curcubeu, se citește „Da!  Tort gratuit! & Quot;

Nu există prea multe pentru a distinge un strat de turte curcubeu de altul. Adesea, singura diferență între straturi este colorantul alimentar și un pic de îngheț. Când te gândești la asta, totul este tort de sus în jos. Straturile curcubeului sunt acolo doar pentru că brutarul a crezut că ar trebui să fie.

Similar cu ingredientele de tort, straturile din contextul rețelei de calculatoare sunt compuse în mare parte din protocoale, algoritmi și configurații, cu unele date presărate.

Poate fi mai ușor să vorbim despre rețeaua computerizată dacă numeroasele sale funcții sunt împărțite în grupuri, astfel încât anumite persoane au venit cu descrieri ale straturilor, pe care le numim modele de rețea. TCP / IP este doar un model de rețea, printre altele. În acest sens, straturile sunt concepte, nu lucruri.

Unele dintre persoanele în cauză fac parte din Internet Engineering Task Force (IETF). Ei au creat RFC-1122 publicare, discutând straturile de comunicare ale Internetului. Jumătate din întreg, standardul:

… acoperă straturile protocolului de comunicații: stratul de legătură, stratul IP și stratul de transport; tovarășul său RFC-1123 acoperă aplicația și protocoalele de asistență.

Straturile descrise de RFC-1122 și RFC-1123 încapsulează fiecare protocoale care satisfac funcționalitatea stratului. Să ne uităm la fiecare dintre aceste straturi de comunicații și să vedem cum TCP și IP se stivuiesc în acest model de tort de straturi Internet.

Desene animate cu straturi de tort

strat de legătură este cea mai de bază sau cea mai scăzută clasificare a protocolului de comunicare. Se ocupă cu trimiterea de informații între gazde din aceeași rețea locală și traducerea datelor din straturile superioare în stratul fizic.

Protocoalele din stratul de legătură descriu modul în care interacționează datele cu mediul de transmisie, cum ar fi semnalele electronice trimise prin hardware specific. Spre deosebire de alte straturi, protocoalele de straturi de legătură sunt dependente de hardware-ul utilizat.

Protocoale de nivel Internet

Protocoale în Stratul Internet descrie modul în care datele sunt trimise și primite prin Internet. Procesul implică ambalarea datelor în pachete, adresarea și transmiterea pachetelor și primirea pachetelor de date primite.

Desene animate strat de tort de internet

Cel mai cunoscut protocol din acest strat oferă TCP / IP ultimele două litere. IP este un protocol fără conexiune, ceea ce înseamnă că nu oferă nicio garanție că pachetele sunt trimise sau primite în ordinea corectă, pe aceeași cale sau chiar în întregime.

Fiabilitatea este gestionată de alte protocoale din suită, cum ar fi în stratul de transport.

În prezent, există două versiuni de IP utilizate: IPv4 și IPv6. Ambele versiuni descriu modul în care dispozitivelor de pe Internet li se atribuie adrese IP, care sunt utilizate atunci când navigați la meme-uri de pisică.

IPv4 este mai utilizat, dar are doar 32 de biți pentru adresare, permițând aproximativ 4,3 miliarde (aproximativ 4,3 × 109) posibile adrese. Acestea se epuizează, iar IPv4 va suferi în cele din urmă epuizarea adresei, din moment ce tot mai mulți oameni folosesc mai multe dispozitive pe Internet.

Versiunea succesivă IPv6 își propune să rezolve epuizarea adreselor prin folosind 128 de biți pentru adrese. Aceasta oferă, um, a lot mai multe posibilități de adresare (aprox. 3.4 × 1038).

Protocoale de strat de transport

În mai 1974, Vint Cerf și Bob Kahn (denumiți în mod colectiv „părinții internetului”) au publicat o lucrare intitulată Un protocol pentru intercomunicarea rețelei de pachete.

Această lucrare conținea prima descriere a unui program de control al transmisiilor, un concept care cuprinde ceea ce în cele din urmă ar fi cunoscut sub numele de protocolul de control al transmisiei (TCP) și Protocolul de date utilizator (UDP). (Am avut plăcerea să-l cunosc pe Vint și pot confirma personal că da, el arată exact ca Arhitectul din filmele Matrix.)

Desene animate strat de tort de transport

stratul de transport în prezent încapsulează TCP și UDP. La fel ca IP, UDP este fără conexiune și poate fi utilizat pentru a acorda prioritate timpului față de fiabilitate.

TCP, pe de altă parte, este un protocol de strat de transport orientat spre conexiune, care acordă prioritate fiabilității peste latență sau timp. TCP descrie transferul de date în aceeași ordine în care a fost trimisă, retransmiterea pachetelor pierdute și controale care afectează rata de transmitere a datelor.

Protocoale de strat de aplicație

Desene animate strat strat de tort

Stratul aplicației descrie protocoalele cu care aplicațiile software interacționează cel mai des. Specificația include descrieri ale protocolului de conectare la distanță Telnet, Protocol de transfer de fișiere (FTP), si Protocol de transfer simplu prin poștă (SMTP).

De asemenea, sunt incluse în stratul de aplicație Hypertext Transfer Protocol (HTTP) și succesorul său, Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS).

HTTPS este securizat prin Transport Layer Security sau TLS, despre care se poate spune că este cel mai de sus strat al modelului de rețea descris de suita de protocol Internet.

Dacă doriți să înțelegeți în continuare TLS și modul în care acest protocol vă asigură vizualizarea memei pisicii, vă invit citiți articolul meu despre TLS și criptografie.

Prăjitura de pe Internet încă se coace

Ca o prăjitură în creștere, sunt dezvoltate în fiecare zi descrieri ale straturilor, protocoale mai bune și modele noi. Internetul sau orice va deveni în viitor, este încă în curs de a fi imaginat.

Desene animate ale tortului complet pe internet, acoperit cu meme Nyan Cat

Dacă ți-a plăcut să înveți din această postare, există multe altele de unde a venit asta! Scriu despre informatică, securitate cibernetică și despre crearea unor echipe tehnice excelente. Alăturați-vă miilor de oameni care învață din articolele mele despre victoria.dev! Vizitați și abonați-vă prin e-mail sau RSS pentru a vedea mai întâi articole noi.