NFC este peste tot în aceste zile. Probabil că l-ați văzut în setările telefonului sau ați auzit despre asta online.

În timp ce utilizarea NFC pentru lucruri precum plățile fără contact a crescut constant, a explodat la începutul acestui an din cauza pandemiei de coronavirus.

În acest articol vom analiza ce este NFC, la ce se folosește, câteva moduri creative de a utiliza NFC și multe altele.

Ce este NFC și cum funcționează?

NFC înseamnă comunicare în câmp aproape. Este un standard pentru dispozitivele care comunică între ele fără fir de la o distanță foarte apropiată.

NFC este un subset al unei alte tehnologii numite RFID, așa că hai să ne adâncim puțin înainte de a ne întoarce la NFC.

ad-banner

Ce este RFID?

Identificarea prin frecvență radio sau RFID este un termen generic pentru tehnologiile care utilizează unde radio de la un cititor pentru a urmări etichete specifice. Toate aceste etichete includ o antenă și un cip mic și pot avea mai multe forme și dimensiuni.

Dispozitivele de plată a autostrăzii și acele articole din plastic pe haine și alte articole scumpe din magazine sunt câteva exemple obișnuite de etichete RFID.

Ce este NFC Utilizari de comunicare in camp aproape chip uri
O diagramă a unei etichete RFID. Etichetele NFC arată foarte asemănător – Sursă

Dacă ați văzut vreodată aceste dispozitive mari de ambele părți ale intrării în magazin, acestea sunt doar mari cititoare RFID. Ele transmit în mod constant unde radio și ascultă un răspuns.

Deci, ce se întâmplă dacă încercați să părăsiți un magazin și există încă o etichetă pe articolul pe care l-ați cumpărat?

Majoritatea etichetelor RFID nu sunt alimentate, astfel încât atunci când antena din etichetă preia unde radio de la cititor, aceasta generează o cantitate mică de energie electrică. Această energie electrică activează cipul din interiorul etichetei și trimite un semnal cu informațiile stocate pe cip înapoi către cititor.

În acest caz, când cititorul primește un semnal înapoi de la eticheta articolului dvs., sună o alarmă.

NFC este o versiune mai nouă, de înaltă frecvență a RFID și implică, de asemenea, atât etichete, cât și cititori.

Frecvența mai mare a NFC înseamnă că, deși poate transfera date mult mai rapid decât RFID, funcționează doar de la o distanță de aproximativ 4 cm / 1,6 in sau mai puțin. Între timp, RFID funcționează de la o distanță de până la 12 m / 40 ft.

Pentru ce se folosește NFC?

Există o mulțime de cazuri de utilizare pentru NFC, dar iată câteva dintre cele mai frecvente pe care le veți vedea.

Plăți fără contact

În zilele noastre, cel mai frecvent lucru pentru care este utilizat NFC este plata fără contact. Multe carduri de credit și de debit mai noi includ o etichetă NFC, astfel încât să puteți ține cardul chiar deasupra unui terminal de plată, mai degrabă decât să glisați sau să îl inserați.

Cardurile de credit și de debit activate pentru plata fără contact au un simbol similar cu acestea:

1611711607 866 Ce este NFC Utilizari de comunicare in camp aproape chip uri
Majoritatea cardurilor de plată fără contact vor avea un simbol similar în față sau în spate – Sursă

Majoritatea telefoanelor moderne includ un cip NFC, care poate acționa atât ca cititor / scriitor NFC, cât și ca etichetă.

Acest cip, asociat cu o aplicație de plată mobilă precum Google Pay, Apple Pay și Samsung Pay, înseamnă că s-ar putea să nu mai aveți nevoie să scoateți portofelul.

În schimb, telefonul dvs. poate acționa ca o etichetă NFC virtuală pentru cardul dvs. de credit sau de debit, chiar dacă cardul respectiv nu are o etichetă NFC reală în interior.

Indiferent dacă utilizați cardul contactless sau o aplicație de plată mobilă, fiecare plată pe care o efectuați implică tokenizare pentru o securitate suplimentară.

Tokenizarea este atunci când informațiile cardului dvs. sunt utilizate pentru a genera un indicativ temporar aleatoriu pentru fiecare tranzacție. Apoi, cardul sau aplicația dvs. de plată mobilă poate trimite jetonul temporar în siguranță, mai degrabă decât să vă transmită numărul real de card, numele și alte informații sensibile.

Cu toate acestea, alegeți să plătiți, folosind un card de plată fără contact, o aplicație de plată mobilă sau introducerea cipului cardului dvs. sunt toate mult mai sigur decât vechea metodă de glisare.

Interacțiunea cu produsele

În mod tradițional, RFID este utilizat pentru urmărirea inventarului în depozite și magazine. Dar odată ce un produs iese din magazin, eticheta RFID este dezactivată.

O mulțime de produse includ acum etichete NFC pentru interacțiuni suplimentare după ce părăsiți magazinul. Cifrele Nintendo Amiibo sunt probabil cel mai frecvent exemplu recent:

1611711607 474 Ce este NFC Utilizari de comunicare in camp aproape chip uri
Dacă aceasta nu este cea mai drăguță etichetă NFC, nu știu ce este – Sursă

Când scanați o figură Amiibo cu consola Nintendo, puteți obține personaje speciale, articole sau alt conținut suplimentar, în funcție de joc și de figura pe care o utilizați.

Consola Nintendo poate, de asemenea, să scrie informații înapoi în eticheta NFC din figura dvs., din nou, în funcție de joc și figură.

Alte companii precum Nike au inclus etichete NFC în lucruri precum tricouri sport și adidași. Acest lucru vă permite să obțineți conținut personalizat pe baza produsului pe care îl scanați (scoruri recente pentru o echipă, statistici pentru un anumit jucător etc.) sau chiar să verificați dacă un produs este autentic.

Transfer de date

Spre deosebire de RFID, care este de obicei o comunicare unidirecțională între un cititor și o etichetă, NFC permite comunicarea bidirecțională.

Unele telefoane pot utiliza NFC pentru a transfera date precum contacte sau fotografii între două dispozitive dacă le atingeți împreună.

Utilizări creative pentru NFC

Unul dintre cele mai tari lucruri pe care le poți face cu NFC este să cumperi un pachet de etichete online și să le programezi pentru a face diferite lucruri cu telefonul tău.

De exemplu, dacă v-ați săturat să oferiți întotdeauna parola WiFi pentru oaspeți, puteți programa o etichetă NFC pentru a vă conecta automat la rețeaua dvs. Apoi, tot ce trebuie să facă oaspeții dvs. este să vă asigurați că NFC este activat și să țină telefoanele lângă etichetă.

De asemenea, puteți programa etichete NFC pentru a controla diferite dispozitive inteligente din jurul casei. S-ar putea să aveți o etichetă care să comute sau să stingă o lampă inteligentă sau una care să seteze termostatul.

Comenzile declanșate de etichetele NFC pot fi, de asemenea, personalizate pentru anumite dispozitive. De exemplu, dacă vă place camera puțin mai rece decât partenerul dvs., atunci când scanați eticheta termostatului, aceasta poate reduce temperatura. Dar când partenerul dvs. o scanează, ar putea crește temperatura la setarea preferată.

Există o mulțime de alte modalități interesante de a utiliza etichete NFC pentru a vă ușura viața. Consultați acest videoclip pentru mai multe idei și pentru a vedea cum să vă programați propriile etichete NFC atât în ​​iOS, cât și în Android:

În concluzie

Deși s-ar putea să nu fi auzit prea multe despre NFC până la începutul acestui an (cu siguranță nu am făcut-o), va deveni probabil standardul pe care îl plătim pentru lucruri.

Și având în vedere toate lucrurile interesante pe care le puteți face cu un telefon și un pachet de etichete NFC, este surprinzător faptul că NFC nu este adoptat mai pe scară largă.

Dacă ajungeți să vă programați propriile etichete NFC, spuneți-mi ce ați făcut și cum ați făcut-o Stare de nervozitate.