Ce este o imagine WebP și cum o puteți salva?

Ce este o imagine WebP și cum o puteți salva?
⏱️ 4 min read

În ultimii ani, Google a dezvăluit în liniște un nou format de imagine numit „WebP”. Formatul WebP a fost anunțat ca succesor al popularului JPEG. Pentru cei interesați de utilizarea lățimii de bandă și / sau viteza internetului, acesta este un lucru bun. Pentru utilizatorii care încearcă să lucreze cu imagini digitale, poate fi o durere de cap.

Ce este WebP?

Google lucrează la WebP de câțiva ani cu scopul de a reduce dimensiunile fișierelor de imagine fără a compromite calitatea. Pentru a face acest lucru, formatul de imagine WebP folosește un algoritm de compresie mai eficient. Acest lucru face ca dimensiunile fișierelor imaginilor de pe web să fie semnificativ mai mici decât JPEG sau PNG.

Potrivit Google, formatul WebP reduce dimensiunea fișierului de imagine de la nouăsprezece la șaizeci și patru la sută. Acest lucru duce la site-uri web care se încarcă mai repede și consumă mai puțină lățime de bandă. Din acest motiv, o mulțime de site-uri cu trafic mare utilizează formatul WebP, deoarece un site de încărcare mai rapidă echivalează cu o experiență mai bună a utilizatorului. Este sigur să presupunem că toată lumea poate fi de acord că un Internet mai rapid este un Internet mai bun, deci care este problema?

Criticile aduse WebP

În ciuda faptului că a fost dezvoltat de aproximativ șapte ani, formatul WebP nu se bucură de suport larg. Multe dintre cele mai comune instrumente de manipulare a imaginilor, cum ar fi Adobe Photoshop, nu recunosc în mod nativ WebP. Unele programe (cum ar fi Photoshop) elimină această incompatibilitate cu pluginurile de la terți. Cu toate acestea, unele programe pur și simplu nu recunosc deloc formatul WebP. Acest lucru face ca formatul WebP să fie un pic dureros de utilizat. Din fericire, există o modalitate de a converti imaginile WebP într-un format care se joacă frumos cu alții.

webp-vs-jpeg

De asemenea, ar trebui să menționăm că un efect secundar al compresiei este adesea o pierdere a calității. Deși această pierdere a calității poate să nu fie vizibilă pentru utilizatorul mediu, aceasta poate pune probleme anumitor profesioniști (de exemplu, fotografii).

Cum se salvează WebP ca JPEG sau PNG

Din fericire, este posibil să convertiți manual imagini WebP în formatele lor originale JPEG sau PNG. Pentru ca acest mic truc să funcționeze, trebuie să folosiți Chrome sau Opera ca browser. Mozilla a raportat că Firefox va primi suport WebP în viitor, dar începând cu această scriere vor funcționa doar browserele menționate mai sus. Când întâlniți o imagine WebP pe care doriți să o salvați, faceți clic dreapta pe ea și selectați „Deschideți imaginea într-o filă nouă”.

webp-image-netflix

Acum că imaginea se află în propria filă, îndreptați cursorul către bara de adrese. În câmpul URL ștergeți ultimele trei caractere „-rw” ale adresei URL și apăsați „Enter”. Aceasta va afișa imaginea în formatul său original (de obicei JPEG sau PNG). Pentru a salva imaginea, faceți clic dreapta și selectați „Salvați imaginea ca”. În câmpul „Salvați ca tip”, imaginea trebuie să fie în format JPEG sau PNG. Desigur, acest lucru poate fi puțin obositor, dar este o soluție destul de simplă.

webp-image-netflix-rw

Cum se salvează WebP ca PNG cu extensia Chrome

Să recunoaștem, probabil că nu doriți să modificați adresa URL de fiecare dată când doriți să salvați o fotografie. Deși este o soluție relativ ușoară pentru cei care au un ciupit, nu este tocmai practic. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care lucrează cu cantități mari de imagini WebP. Din fericire, există un extensie ușoară pentru Google Chrome care eficientizează lucrurile.

salvați-ca-png-extensie

După instalarea extensiei, veți putea salva imaginea în format PNG fără a modifica adresa URL. Pentru aceasta, faceți clic dreapta pe imaginea pe care doriți să o descărcați. În caseta de meniu care apare, ar trebui să existe o opțiune etichetată „Salvați imaginea ca PNG”. Selectați acest lucru și spuneți la revedere de la agitația cu adresa URL.

Ce părere aveți despre formatul WebP? Cunoașteți alte modalități de a converti rapid și ușor WebP în format JPEG sau PNG? Spuneți-ne în comentarii!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x