O mașină virtuală este un program pe care îl rulați pe un computer care acționează ca și cum ar fi un computer separat. Este practic un mod de a crea un computer în interiorul unui computer.

O mașină virtuală rulează într-o fereastră de pe computerul gazdă și oferă utilizatorului aceeași experiență pe care ar avea-o dacă ar folosi un computer complet diferit. Mașinile virtuale sunt plasate în sandbox de pe computerul gazdă. Aceasta înseamnă că nimic din ceea ce rulează pe mașina virtuală nu poate afecta computerul gazdă.

Mașinile virtuale sunt adesea utilizate pentru a rula software pe sisteme de operare pentru care software-ul nu a fost destinat inițial. De exemplu, dacă utilizați un computer Mac, puteți rula programe Windows într-o mașină virtuală Windows pe computerul Mac. Mașinile virtuale sunt, de asemenea, utilizate pentru a configura rapid software-ul cu o imagine, pentru a accesa datele infectate cu viruși și pentru a testa alte sisteme de operare.

Un singur computer fizic poate rula mai multe mașini virtuale în același timp. Adesea, un server va utiliza un program numit hipervizor pentru a gestiona mai multe mașini virtuale care rulează în același timp. Mașinile virtuale au hardware virtual, inclusiv procesoare, memorie, hard disk-uri și multe altele. Fiecare bucată de hardware virtual este mapată la hardware real de pe computerul gazdă.

Există câteva dezavantaje ale mașinilor virtuale. Deoarece resursele hardware sunt indirecte, ele nu sunt la fel de eficiente ca un computer fizic. De asemenea, atunci când multe mașini virtuale rulează în același timp pe un singur computer, performanța poate deveni instabilă.

Programe de mașini virtuale

Există multe programe diferite de mașini virtuale pe care le puteți utiliza. Unele opțiuni sunt VirtualBox (Windows, Linux, Mac OS X), VMware Player (Windows, Linux), VMware Fusion (Mac OS X) și Parallels Desktop (Mac OS X).

VirtualBox este unul dintre cele mai populare programe de mașini virtuale, deoarece este gratuit, open source și disponibil pe toate sistemele de operare populare. Vă vom arăta cum să configurați o mașină virtuală utilizând VirtualBox.

Configurarea unei mașini virtuale (VirtualBox)

Ce este o masina virtuala si cum sa configurati o

VirtualBox este un program open source Virtual Machine de la Oracle. Permite utilizatorilor să instaleze practic multe sisteme de operare pe unități virtuale, inclusiv Windows, BSD, Linux, Solaris și multe altele.

Deoarece VirtualBox rulează pe Windows, Linux și Mac, procesul de configurare a unei mașini virtuale este cam același în fiecare sistem de operare.

Începeți cu descărcarea și instalarea VirtualBox. O puteți descărca de la acest link: Descărcări VirtualBox

De asemenea, va trebui să descărcați un fișier .iso pentru sistemul de operare pe care doriți să îl rulați în mașina dvs. virtuală. De exemplu, puteți descărca un fișier .iso Windows 10 aici: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO

După ce ați rulat VirtualBox, faceți clic pe butonul „Nou”

1611753125 479 Ce este o masina virtuala si cum sa configurati o
Creați o mașină virtuală nouă.

Apoi va trebui să alegeți ce sistem de operare intenționați să instalați. În caseta „Nume”, tastați numele sistemului de operare pe care doriți să îl instalați. VirtualBox va ghici tipul și versiunea pe baza numelui pe care îl introduceți, dar puteți schimba aceste setări dacă este necesar.

1611753125 678 Ce este o masina virtuala si cum sa configurati o
Configurați mașina virtuală.

Expertul va selecta automat setările implicite pe baza tipului de sistem de operare și a versiunii pe care ați selectat-o. Puteți schimba oricând setările în timp ce parcurgeți expertul. Faceți clic pe „Continuați” și „Creați” până treceți prin expert. De obicei este bine să folosiți valorile implicite.

Apoi, porniți mașina virtuală pe care tocmai ați creat-o făcând clic pe „Start”.

1611753125 509 Ce este o masina virtuala si cum sa configurati o
Porniți mașina virtuală.

Odată ce mașina virtuală pornește, selectați fișierul imagine .iso pe care doriți să îl utilizați.

1611753125 84 Ce este o masina virtuala si cum sa configurati o
Instalați sistemul de operare pe mașina virtuală.

Mașina dvs. virtuală va încărca acum sistemul de operare selectat. Este posibil ca sistemul de operare să necesite o anumită configurare, dar va fi aceeași configurare care ar fi necesară dacă l-ați fi instalat pe un computer standard.

1611753126 566 Ce este o masina virtuala si cum sa configurati o
Windows 10 rulează cu succes în interiorul unei mașini virtuale.

Felicitări! Ați rulat prima mașină virtuală în VirtualBox.