Ce este o unitate în stare solidă? Ar trebui să cumpăr unul?

Ce este o unitate în stare solidă?  Ar trebui să cumpăr unul?
⏱️ 6 min read

Dacă ați urmărit în ultima vreme lumea informatică, este posibil să fi văzut un nou mediu ciudat de stocare, stocarea „SSD”. De obicei, dacă un computer are unul dintre aceste SSD-uri, fie are doar un SSD, fie este cuplat cu un HDD standard, cum ar fi următorul.

Dar ce sunt „SSD-urile” și de ce au început brusc să apară în computere? Hai să aruncăm o privire.

O privire asupra SSD-urilor

În primul rând, să decriptăm ce înseamnă SSD. Înseamnă „Solid State Drive” și sunt puțin diferiți de frații lor, Hard Disk Drive.

O unitate de hard disk este compusă dintr-un disc rotativ și un braț care citește acest disc. Când salvați pe disc, încărcările magnetice mici pe disc sunt setate la pornit sau oprit, ceea ce se traduce în 1 și 0 pe care le vedeți în binar.

Unitățile cu stare solidă, însă, funcționează mult diferit. Doar din nume poți spune că nu mai există niciun disc! În schimb, folosesc ceea ce se numește cipuri de „memorie flash”. Dacă sună puțin prea complicat, nu vă faceți griji prea mult. Există șanse mari să utilizați deja un dispozitiv cu memorie flash! Camere, playere MP3, chiar și stick-uri USB – toate aceste dispozitive stochează date, dar nu au mici discuri rotative în interiorul lor pentru a le stoca.

De ce Solid State?

Deci, de ce ne deranjăm să realizăm aceste unități de memorie flash? Ce pot face ei pe care unitățile de disc rotative nu le pot face?

Pentru unul, SSD-urile sunt mult mai rapide decât HDD-urile la citirea datelor. HDD-urile trebuie să citească datele de pe un platou rotativ folosind un cap, în timp ce SSD-urile pur și simplu preiau datele din memoria flash. Imaginați-vă dacă ați dori să cântați o melodie și ați avea două opțiuni; primul îl încărca pe playerul tău MP3 portabil, iar al doilea era să cânți melodia pe vinil, trebuind să așezi capul cititorului pe disc și să așezi masa. MP3-ul ar necesita mult mai puțină agitație și timp pentru a începe redarea și este o situație oarecum similară cu SSD vs. HDD.

LaptopMag a efectuat un test SSD vs. HDD pentru deschiderea software-ului greu de încărcat, iar rezultatele obținute au văzut viteze de încărcare de două până la trei ori mai mari.

timp-deschidere-stare-solidă

De asemenea, prin renunțarea la discuri mecanice și capete de citire, nu puteți „prăbuși” un SSD așa cum puteți face un HDD. Acest lucru face ca SSD-urile să fie rezistente la cădere, deoarece nu există cap care să se prăbușească pe platoul de disc.

Dezavantajele

Este posibil să fi observat că SSD-urile sunt de obicei asociate cu HDD-urile din computere. Acest lucru se datorează unuia dintre defectele actuale ale SSD-ului: acestea sunt o tehnologie mai nouă decât HDD-urile, deci costă mai mult pe GB de stocare. Veți găsi că plătiți de aproximativ două până la patru ori prețul unui HDD pentru un SSD cu același volum. Pentru a menține prețurile la computer scăzute, profitând în același timp de unitățile SSD, unii utilizatori și producători le folosesc pe ambele. Ideea este că încărcați toate datele dvs. de încărcare intensivă (sistem de operare, programe) pe SSD pentru timpi de încărcare mai rapide, în timp ce restul datelor (documente, imagini) intră pe HDD.

Datorită naturii lor mecanice, HDD-urile își pot monitoriza propria sănătate și o pot retransmite înapoi la computer. Acest lucru este cunoscut sub numele de sistem de monitorizare SMART. Dacă o unitate de disc se apropie de sfârșitul vieții sale, computerul vă poate informa, astfel încât să puteți face copii de rezervă ale datelor. SSD-urile nu au același privilegiu până acum, deci pot muri cu foarte puține avertismente. Asigurați-vă că păstrați copiile de rezervă la îndemână!

Dar SSHD-urile?

Dacă sunteți foarte priceput la tehnologie, este posibil să fi observat că o altă unitate de stocare a apărut recent „SSHD” sau „Solid State Hybrid Drive”. Este o unitate care aduce cele mai bune din ambele lumi, deoarece este o unitate HDD cu un SSD alături. SSD-ul este plasat alături de HDD, ca în cele ce urmează.

unitate solidă hibridă

Având cel mai bun din ambele lumi, pare cea mai bună alegere evidentă la început. Cu toate acestea, consensul general este că SSHD-urile sunt recomandate numai dacă aparatul dvs. are loc pentru o singură unitate de disc. Utilizatorii raportează că capacitatea SSHD de a prezice dacă datele ar trebui să fie pe SSD sau HDD uneori se strică și veți avea un program blocat într-o încărcare lentă pe porțiunea HDD. Dacă poți, ar fi mai bine să ai doar două unități separate, astfel încât să le poți gestiona pe fiecare individual, altfel un SSHD este cea mai bună alegere.

Ar trebui să cumpăr unul?

Cu toate acestea, întrebarea rămâne; ar trebui să cumpărați o unitate SSD? Ai fi mai bine cu unul?

Să clarificăm mai întâi un lucru: faci tu nevoie un SSD pentru a fi la curent? Dacă răspunsul la acest lucru este „nu”, nu este esențial să cumpărați unul pentru a rămâne la curent cu tehnologia. Nu va exista software care poate funcționa numai dacă este instalat pe un SSD. Doar că orice software instalat pe unul va rula mai repede. Dacă doriți să rămâneți cu un HDD, puteți face acest lucru în siguranță fără să vă faceți griji că acesta va deveni redundant.

Dar ar trebui să cumperi unul? Acest lucru se rezumă la aprecierea sau nu a unui computer mai rapid pentru un cost suplimentar și o configurare mai mici. Dacă ideea unei porniri lente și a unui software care durează ceva timp să te încarce te face nebun, un SSD ar putea fi ceea ce ai nevoie pentru a avea un timp mai fericit cu computerul. Dacă sunteți bine cu modul în care este computerul dvs., totuși, un SSD este o cheltuială și o complicație mai mult decât aveți nevoie cu adevărat.

Alternativa mai rapidă

Cu cât de rapidă poate merge tehnologia, nu este surprinzător să auzim că unii oameni nu știu ce este o unitate solidă sau de ce oamenii le cumpără. Sperăm că acum veți înțelege mai bine ce sunt, ce fac cel mai bine și dacă doriți unul pentru propriul computer.

Aveți o mulțime de utilizare de pe SSD-uri? Dacă nu dețineți unul, îl luați în considerare sau ar fi o risipă de bani? Spuneți-ne în comentarii.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x