Ce este oboseala tehnică și ce poți face în legătură cu aceasta?

Ce este oboseala tehnică și ce poți face în legătură cu aceasta?

Pentru persoanele care lucrează în industria IT sau care citesc religios ziare online, termenul „oboseală tehnologică” ar putea părea ceva asemănător. Este unul dintre acele lucruri care îi face pe unii morocănoși dimineața și să nu-și poată petrece ziua fără să se transforme într-o mare minge roșie de cinism. Dar ce anume face acest lucru să se întâmple? Putem chiar să-l definim? Și dacă putem, care este leacul?

Familiarizarea cu oboseala tehnică

Nu suntem înconjurați în fiecare zi de ecrane în fiecare zi, ci suntem, de asemenea, bombardați în permanență cu anunțuri de tehnologie nouă, care sunt fie suprapuse, fie oarecum promițătoare. Oamenii care urmăresc zilnic aceste evoluții ar putea în cele din urmă să-i regleze pe toți ca zgomot de fond și să-și petreacă ziua cu un simț al realității foarte sobru. Uneori, a fi bombardat cu lucruri noi te face (ironic) să-ți pierzi optimismul pe parcurs și s-ar putea chiar să te facă morocănos pe măsură ce barajul se îndreaptă spre fluxul tău de știri zilnic.

În anumite privințe, s-ar putea să simțiți un sentiment de apatie care se cimentează pe măsură ce timpul trece, oferindu-vă o înclinație de a vă balansa doar într-o altă direcție, făcând clic sau derulând lucruri trecute care v-ar fi putut prinde anterior interesul.

Acest fenomen este cam asemănător cu cel care are loc în era ciclului de știri de 24 de ore, în care oamenii care urmează adesea știrile se simt desensibilizați la evenimente precum dezastrele naturale și scenele de violență. Apatia se instalează odată ce te obișnuiești să vezi aceste scene și nu mai ești mișcat de ele.

ad-banner

Fiecare e diferit. Pentru unii oameni, oboseala tehnologică nu va prinde rădăcini niciodată cu adevărat pentru o lungă perioadă de timp. Apatia va dispărea după o zi sau cam așa. Pentru alții, este ceva care se plantează în mintea lor și le oferă o doză puternică de cinism.

Cum să faceți față cu ea

techfatigue-nature

Oamenii au diferite moduri de a face față lucrurilor care li se întâmplă. În acest caz, ar fi probabil util să încercați să vă „centrați”, ca și cum ați apăsa un buton de resetare din creier. Scoateți câinele la plimbare, ieșiți în natură sau faceți orice vă ajută să ajungeți într-un punct în care nu simțiți nevoia să vă verificați hrana la fiecare cinci secunde.

Ideea aici este să încercați să faceți o pauză foarte limitată din ciclul zilnic de povești și anunțuri care vă lovesc creierul ca un om surd care sună la un clopot. Este practic o versiune mai intensă a timpului „eu”.

La fel ca modul în care dispozitivele și echipamentele dvs. necesită întreținere regulată, creierul dvs. are nevoie și de puțină odihnă pentru a procesa în mod corespunzător lumea din jur!

Un mic cinism nu este cel mai rău lucru din lume

Este important să nu confundați oboseala tehnologiei și „să arătați în trecut”. Oboseala tehnică se întâmplă atunci când începeți să vizualizați fiecare nouă dezvoltare a tehnologiei cu o pereche de lentile verzi, indiferent cât de promițătoare este aceasta (mai ales pentru că ați devenit apatic față de bombardamentul zilnic al anunțurilor). Lumea noastră evoluează într-un ritm rapid și este normal să ne cam înțepenim. Dar este la fel de important să treceți peste optimismul prea umflat pe care îl au uneori unele startup-uri cu privire la produsele lor și să priviți totul cu un punct de vedere mai sobru.

Ai simțit vreodată oboseală tehnologică? Ce tipuri de mecanisme de coping ați folosit pentru a trece peste asta? Să vorbim despre asta într-un comentariu!

Scroll to Top