Ce este „publicitatea publicitară”, cum vă afectează și cum să o opriți

Ce este „publicitatea publicitară”, cum vă afectează și cum să o opriți
⏱️ 6 min read

Când navigați pe internet, poate fi enervant să fiți hărțuiți de reclame. De la redarea automată a videoclipurilor la ferestrele pop-up care acoperă conținutul site-ului web, acestea pot fi enervante. Din păcate, acesta nu este cel mai rău lucru pe care îl pot face reclamele – pot fi și distribuitori de malware! Acesta este cazul cu „publicitatea publicitară”, o modalitate urâtă de a introduce software rău intenționat pe computere.

Ce este Malvertising?

Simplu spus, publicitatea publicitară este un mod de a „lega” o reclamă cu aspect autentic cu cod rău intenționat. Aceasta poate fi fie o execuție de cod care vorbește cu un server rău intenționat și descarcă malware pe computerul victimelor, fie unul care redirecționează utilizatorul către un site infectat. Equifax a fost lovit de un atac publicitar care a redirecționat browserele oamenilor către o pagină falsă de instalare Flash încărcată cu programe malware.

Indiferent de modul în care se desfășoară atacul, toate atacurile de publicitate publică au un singur scop: să lovească computerele prin publicitate.

De ce reclame?

Poate părea ciudat pentru cineva să vrea să facă o reclamă rău intenționată. De ce, din toate punctele de vedere, cineva ar alege o reclamă pentru a răspândi programe malware?

Eficacitatea reclamelor publicitare devine evidentă atunci când luați în considerare cât de răspândită poate fi publicitatea. Dacă un anunț rău intenționat este plasat cu succes pe un site popular, este posibil să apară mii, dacă nu zeci de mii, de accesări pe zi. Cu fiecare lovitură vine potențialul atacului de a trece și de a infecta computerul cu malware.

Cum se întâmplă acest lucru?

Desigur, publicitatea publicitară trebuie să fie ascunsă pentru a fi eficientă. Anunțurile sunt distribuite de obicei prin canale de publicitate și, dacă se găsește conținut rău intenționat în aceste canale, este eliminat imediat. Cu toate acestea, dacă serviciul de publicitate nu este un obstacol în eliminarea anunțurilor rău intenționate, în special a celor care se transformă într-un anunț rău intenționat de-a lungul timpului, anunțurile rău intenționate pot să se strecoare pe lângă securitate și să se afișeze utilizatorilor.

Din păcate, veniturile din publicitate reprezintă o mare parte din modul în care unele site-uri web rămân online. Ca atare, pot căuta canale de publicitate care să le ofere cel mai bun venit pentru clicurile publicitare. În cazul în care serviciul de publicitate nu este 100% fiabil pentru a prinde reclame, poate sfârși prin a-l răni pe proprietarul site-ului atunci când site-ul lor devine un hotspot pentru distribuirea programelor malware.

Desigur, ca distribuitor de programe malware, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la canalele de publicitate dacă nu le parcurgeți deloc. Conform exemplului Equifax de mai sus, o încălcare a securității poate oferi unui hacker acces la aspectul unui site legitim. Odată ajuns, un distribuitor poate configura reclame publicitare pentru a fi afișate pe site, astfel încât persoanele care vizitează să fie bombardate de aceștia.

Pe scurt, reclamații apar de obicei atunci când a fost efectuată cu succes o încălcare a securității. Acest lucru ar putea fi contrabanda unui anunț rău intenționat după verificările unui serviciu sau pirateria directă a site-ului web și adăugarea anunțurilor în acest fel.

Cum o pot evita?

Reclamele ajută la dezvoltarea și dezvoltarea serviciilor web gratuite. Ca atare, sunt peste tot unde mergem, de la giganți precum YouTube la bloguri mici care încearcă să câștige venituri suplimentare. Acest lucru face ca problema abordării publicităților greșite să fie destul de complicat. Ele pot fi o sursă excelentă de venituri pentru site-uri, dar de îndată ce un „ou rău” intră în amestec, poate afecta încrederea utilizatorilor săi. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă faceți griji; există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a preveni un atac.

Accesați site-uri de încredere

Dacă vizitați site-urile web ale unor companii foarte populare, ar trebui să vă reduceți riscul unui atac publicitar. Cu toate acestea, nu este 100% infailibil; site-uri mari precum MSN și Yahoo au fost mai întâi lovite de reclame. Cu toate acestea, riscul apariției unor anunțuri incorecte crește pe măsură ce vă îndreptați către site-uri mai umbrite sau către site-uri cu securitate laxă. Încercați să rămâneți pe partea mai sigură a Internetului pentru a vă reduce la minimum șansele de a fi atacat.

Folosiți un dispozitiv de blocare a anunțurilor (în mod rar!)

malvertising-adblock

Desigur, reclamele rău intenționate nu vă pot afecta sistemul dacă sunt blocate înainte de a fi afișate. Ca atare, un blocator de anunțuri vă poate ajuta să împiedicați publicitatea greșită să intre în sistemul dvs. Cu toate acestea, dacă urmați acest traseu, fiți atenți la modul în care îl utilizați. O mulțime de site-uri autentice cu servicii de publicitate bune depind de sprijinul dvs. pentru a menține luminile aprinse. Asigurați-vă că dezactivați blocatorul de anunțuri atunci când vizitați un site de încredere, astfel încât să puteți sprijini webmasterul.

Păstrați pluginurile actualizate (sau în afara vederii)

Dacă utilizați pluginuri precum Flash sau Java, asigurați-vă că le actualizați cu cele mai recente patch-uri de securitate. Și mai bine, dacă nu le folosiți, dezactivați-le în întregime sau forțați-le să solicite permisiunea de fiecare dată când vor să ruleze. Acest lucru închide defectele pe care reclamele publicitare le pot folosi pentru a intra în sistemul dvs.

Păstrați browserele actualizate

browser-uri de publicitate

Desigur, puteți face același lucru și pentru browserul dvs. Anunțurile necorespunzătoare pot funcționa pe computerul dvs. prin defecte de securitate din browser. Dacă utilizați un browser bun, aceste exploit-uri vor fi reparate pe măsură ce sunt descoperite. Asigurați-vă că are toate cele mai recente actualizări și corecții de securitate pentru a oferi anunțurilor rău intenționate o infecție mai dificilă a sistemului dvs.

Anunțuri groaznice

În timp ce ideea de publicitate publicitară poate fi terifiantă, puteți păstra deasupra acesteia dacă sunteți atent. Acum știți ce este publicitatea publicitară, cum funcționează și cum să o învingeți.

Ați auzit sau ați asistat la vreun atac de publicitate? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x