Ce este rezoluția ecranului și de ce contează?

Ce este rezoluția ecranului și de ce contează?
⏱️ 4 min read

Când vă gândiți la monitoare și ecrane, unul dintre primii termeni care vă vin în minte este rezoluția ecranului. Rezoluția ecranului este un termen cheie cu siguranță și are un impact asupra modului în care utilizați smartphone-ul, laptopul sau televizorul, dar nu suntem prea obsedați de el?

1. Ce este rezoluția ecranului?

Mai întâi, să definim ce este rezoluția ecranului. Poate că o știți deja, dar trebuie să fim siguri că suntem pe aceeași pagină.

Un ecran de computer utilizează milioane de pixeli pentru a afișa imagini. Acești pixeli sunt dispuși într-o grilă orizontală și verticală. Numărul de pixeli orizontal și vertical este afișat ca rezoluție a ecranului.

Rezoluția ecranului este de obicei scrisă ca 1024 x 768 (sau 1366 x 768 sau 1920 x 1080). Aceasta înseamnă că ecranul are 1024 pixeli pe orizontală și 768 pixeli pe verticală.

Dacă nu știți care este rezoluția ecranului, o puteți găsi cu aceasta instrument gratuit.

2. Dimensiunea ecranului vs. Rezoluția ecranului

În plus față de rezoluția ecranului, dimensiunea ecranului este un alt factor de luat în considerare. Dimensiunea ecranului este măsurarea fizică a diagonalei ecranului. Dimensiunea ecranului este măsurată în inci – de ex. 5 ”, 10”, 13 ”, 17” etc.

rezoluție ecran-02-dimensiune ecran

Dimensiunea ecranului și rezoluția ecranului nu sunt direct legate. De exemplu, puteți avea o tabletă de 10,6 ”cu o rezoluție de 1920 x 1080 și un monitor desktop de 24” cu aceeași rezoluție. Deoarece rezoluția ambelor dispozitive este exact aceeași, acestea vor putea afișa exact aceeași imagine (în termeni de număr de pixeli); doar că imaginea de pe ecranul computerului va arăta mult mai mare din cauza dimensiunilor fizice mai mari ale monitorului.

Cu toate acestea, imaginea mai mare va părea și mai estompată, deoarece distanța dintre puncte este mai mare (adică densitatea pixelilor, măsurată ca pixeli pe inch (ppi) este mai mică).

În mod similar, două monitoare de aceeași dimensiune fizică pot avea rezoluții diferite. În acest caz, monitorul cu rezoluție mai mare va putea să încapă mai multe lucruri pe un singur ecran. Imaginile vor fi mai mici, dar mai clare, deoarece distanța dintre pixeli va fi mai mică.

3. Cum vă afectează rezoluția ecranului?

Dacă ați urmărit până acum, cel mai probabil ați ajuns deja la concluzia că, în ceea ce privește rezoluția ecranului, cu cât este mai mare cu atât mai bine. Ei bine, nu este neapărat așa.

Cu două ecrane cu aceeași dimensiune, ecranul cu rezoluția mai mare va afișa mai multe lucruri și va fi mai puțin derulant. În plus, imaginea va fi mai clară.

Cu toate acestea, compromisul este că imaginea va fi, de asemenea, mai mică. Acest lucru vă încordează ochii și, în cazuri extreme, poate fi necesar să măriți imaginea pentru a o putea vedea corect. Deoarece veți mări imaginea și o parte mai mică a acesteia se va potrivi pe ecran, utilizați în esență o rezoluție mai mică. Deci, ce rost are obținerea unui dispozitiv cu o rezoluție mai mare atunci când nu îl veți putea folosi eficient?

rezoluție-ecran-03-diferite-dimensiuni-de-ecran1

Acesta este un motiv valabil mai ales pentru smartphone-uri, tablete și alte dispozitive mici. Sau ca CNET scrie„Dacă ecranele de înaltă rezoluție sunt, fără îndoială, inutile pentru televizorul dvs. de 65 inch, sunt aproape inutile pentru telefonul dvs. de 5,5 inch.”

S-ar putea să vă gândiți că, deși nu aveți nevoie disperată de o rezoluție super-înaltă, deoarece este disponibilă, de ce să nu o obțineți. Există câteva motive.

Primul este banii. Toate egale, un ecran de înaltă rezoluție costă mai mult.

Al doilea motiv este tehnic. Toate egale, o rezoluție mai mare necesită mai multe resurse. Dacă setați rata de reîmprospătare a ecranului la 60Hz, placa video reîmprospătează cadrul de 60 de ori pe secundă. Pentru majoritatea oamenilor, 60Hz este scăzut și ar merge pe 120Hz sau 144Hz, dacă este posibil. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât este mai mare tensiunea pe placa video.

Iată câteva figuri de la Tom’s Hardware până la ilustrează câți pixeli pe secundă trebuie să se afișeze placa video la rezoluții diferite și ratele de reîmprospătare:

  • 1920 x 1080 x 60FPS = 124.416.000 pixeli pe secundă
  • 3840 x 2160 x 60 FPS = 497.664.000 pixeli pe secundă
  • 3840 x 2160 x 120 FPS = 995 328 000 pixeli pe secundă
  • 3840 x 2160 x 144 FPS = 1.194.393.600 pixeli pe secundă

În timp ce 1920 x 1080 x 60FPS este bine chiar și pentru plăcile video low-end, rezoluțiile mai mari și ratele de reîmprospătare reprezintă o provocare chiar și pentru cardurile high-end.

După toate aceste explicații, singurul lucru care rămâne de spus este că nu există o rezoluție optimă a ecranului, chiar și pentru fiecare tip de dispozitiv (de exemplu, smartphone, desktop etc.). Deși este plăcut să poți încapea mai mult pe un singur ecran (de exemplu, să ai un dispozitiv cu rezoluție mai mare), dacă acest lucru încetinește dispozitivul sau face dificil să vezi ce este pe ecran și are un preț mai mare, ce rost are?

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x