O que é roteamento de cebola e como você pode ter sua privacidade de volta

Ce este rutare Onion și cum vă puteți recupera confidențialitatea

⌛ Reading Time: 5 minutes

Când îți vine în minte cuvântul „confidențialitate”, probabil că te gândești să navighezi pe Internet printr-un proxy sau VPN. Oricine a încercat cele două știe că proxy-urile gratuite (și chiar unele cu acces plătit) funcționează într-un ritm de melc și VPN-urile, deși mai rapide, tind să fie centralizate în jurul unei singure entități. De asemenea, proxy-urile și multe VPN-uri păstrează deseori jurnale de trafic care le traversează.

Între aceste două opțiuni, există un erou necunoscut care prezintă majoritatea avantajelor unui VPN fără viteza melasei de proxy-uri vechi: rutare Onion, cunoscută și sub numele de OR. Ne uităm la ceea ce este rutare de ceapă, cum vă poate aduce beneficii și chiar aruncăm o privire la un instrument special care vă poate conecta la rețeaua TOR cu doar câteva clicuri.

Ce este SAU?

Rutare ceapă, așa cum sugerează și numele, este o metodă de comunicare anonimă pe internet care implică un lanț de „noduri” care vă transmit mesajele, ajungând în cele din urmă la un punct final. Când vă conectați la un nod, tot ce trimiteți este criptat pe computerul dvs. și decriptează pe „nodul de ieșire”.

Nodul de ieșire este nodul final la care va ajunge mesajul înainte de a fi trimis direct la destinație. Aceasta diferențiază rutarea cepei de un proxy obișnuit, deoarece este foarte dificil să urmăriți mesajele cu atâtea computere diferite implicate. În plus, niciun nod individual nu poate decripta mesajul dvs., cu excepția nodului de ieșire.

Notă: Tor (The Onion Router) este o renumită implementare software a OR. Tor Browser nu este SAU, dar folosește protocolul său. Când auziți pe cineva vorbind despre „utilizarea Tor”, se referă adesea la utilizarea browserului Tor, spre deosebire de utilizarea rutei de ceapă în alte aplicații.

Un scenariu simplu SAU

Să examinăm un transfer de date de la computer la nodul de ieșire. Ar trebui să arate cam așa:

  • Calculatorul dvs. criptează mesajul prin intermediul clientului SAU.
  • Computerul dvs. trimite mesajul criptat către un nod. Să-i spunem N1.
  • N1 este conectat la N2. N1 adaugă propriul strat de criptare și trimite mesajul către N2.
  • N2 este conectat la N3. Se adaugă un alt strat de criptare și trimite mesajul. Aceasta continuă până când mesajul ajunge la nodul de ieșire (EN).
  • EN decriptează mesajul și îl transmite la destinație. Destinația crede că mesajul a provenit din EN, nu din oricare dintre celelalte noduri și nu din computerul dvs.
  • Destinația trimite un răspuns către EN. EN criptează mesajul și îl transmite lanțului de noduri, ajungând în cele din urmă la computer pentru decriptare.
  • Computerul dvs. decriptează mesajul și îl afișează. Comunicarea este întotdeauna de la destinație la EN, dar nimeni nu știe că exiști, cu excepția N1.

În calea de returnare, fiecare strat de criptare este „dezlipit” de fiecare nod succesiv.

Avantajul suplimentar pe care îl oferă acest lucru față de VPN-urile și proxy-urile de la distanță este că, în esență, participați la o „conversație” cu serverul folosind mai multe straturi de separare, spre deosebire de unul. În timp ce unele VPN-uri cu nume mari, precum NordVPN, adoptă un concept similar prin caracteristici precum „VPN dublu” sau „multi-hop”, aceste servicii sunt gestionate de entități cu scop lucrativ care trebuie să vă taxeze un abonament, astfel încât să își poată întreține mașinile care furnizați traseele.

SAU vă oferă toate acestea gratuit, deoarece persoanele care „execută serviciul” sunt adesea persoane fizice care „împrumută” mașinile lor în rețea, la fel ca modul în care Bittorrent prosperă din cauza persoanelor care își folosesc mașinile pentru a „semăna” datele celor care doresc să le descarce. aceasta.

1613181187 994 O que e roteamento de cebola e como voce pode

Testul nostru de SAU vs. proxy-uri SOCKS5 gratuite

În timp ce oamenii pot specula că OR este mai lent din cauza căilor mai lungi pe care trebuie să le ia pachetele, se pare că OR este semnificativ mai rapid decât cele mai multe proxy-uri SOCKS5 disponibile gratuit. Majoritatea proxy-urilor funcționează la mai puțin de 1 megabit pe secundă. Comparați-l cu cei 5 până la 6 megabiți pe secundă în medie pe care OR îi oferă de obicei din propriile noastre teste personale ale rețelei.

Cele mai rapide căi provin în mare parte din OR-uri din aceeași țară, dar aceasta nu este neapărat o regulă. De exemplu, folosind un punct final din SUA într-un computer din România, am putut descărca la 2 megabiți pe secundă. Veți observa o creștere a vitezei și fiabilității atunci când utilizați noduri SAU. Cu toate acestea, nu pot garanta fiabilitatea acestuia împotriva unui proxy comercial. Comparăm SAU doar cu proxy-uri gratuite care găzduiesc de obicei mai multe conexiuni simultan.

Utilizări adecvate pentru SAU

Aproape orice faceți în mod normal pe „clearnet” – un termen folosit de utilizatorii de pe dark web pentru a descrie site-urile pe care le puteți vizita în mod normal în afara rețelei de ceapă – le puteți face și cu OR. Nu vă așteptați să transmiteți în flux Netflix sau YouTube cu multă consistență. Când rețeaua se apropie de traficul maxim, vă puteți aștepta ca lucrurile să încetinească semnificativ.

SAU vs. VPN-uri

Rețeaua SAU și serviciile furnizate de VPN sunt similare în multe feluri. Ambii încearcă să anonimizeze utilizatorul și ambele încearcă să separe Web-ul pentru utilizator într-un fel sau altul (de exemplu, companiile care utilizează servere VPN private pentru a păstra transferurile de date între angajați în locații îndepărtate într-o anumită enclavă).

Cu toate acestea, există unele zone în care VPN-urile sunt superioare și OR pur și simplu nu pot ajunge din urmă. Dintre acestea, cea mai mare este capacitatea de a avea servicii de încredere. Serviciile VPN plătite au un interes deosebit în a-și menține clienții suficient de mulțumiți pentru a rămâne în bulele serverului lor. Deoarece SAU se bazează pe oamenii care își oferă voluntarul lățimii de bandă, veți experimenta adesea blocaje ale lățimii de bandă navigând pe web folosind acest protocol pe care altfel nu l-ați întâlni folosind un VPN.

SAU Clienți

În Windows, poate cel mai puternic client pe care îl puteți folosi este Advor (numit și „AdvTOR”).

1613181188 274 O que e roteamento de cebola e como voce pode

Numele său este scurt pentru Advanced Onion Router. Acest software nu vă permite doar să vă conectați la rețeaua SAU impecabil cu un clic rapid al mouse-ului, dar funcționează foarte bine chiar și din cutie, eliminând necesitatea configurării foarte mari.

Puteți deschide programul și configura „127.0.0.1:9050” ca proxy pentru orice aplicație pe care doriți să o utilizați. În plus, AdvOR are capacitatea de a se conecta la aplicații care nu vă oferă posibilitatea de a configura un proxy. Foarte stabil și foarte robust, AdvOR are tot ce aveți nevoie pentru a naviga pe internet în mod privat, fără a fi nevoie să vă expuneți.

Pentru Linux, există multe programe software. Puteți citi ghidul nostru aici despre instalarea și utilizarea TOR în Linux.

Hai să auzim de tine!

Dacă aveți un client SAU minunat de care credeți că alții de aici ar putea beneficia cu adevărat, vă rugăm să lăsați un comentariu mai jos. De asemenea, nu ezitați să comentați dacă aveți întrebări despre AdvOR. Vom discuta mai mult în articolele ulterioare.

Legate de:

  • 4 cele mai bune alternative la WhatsApp care îți respectă de fapt confidențialitatea
  • 7 sfaturi pentru a accelera browserul Tor
  • Cum să instalați Tor Browser pe o unitate USB și să navigați privat oriunde vă aflați

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.