James Taylor, care a fost autorul Gestionarea proiectelor de tehnologie informațională, a menționat că un „ciclu de viață al proiectului cuprinde toate activitățile unui proiect.” Și scopul dezvoltării sistemelor este realizarea cerințelor produsului.

Dacă doriți să aflați cum să construiți, să implementați și să creați software de înaltă calitate, veți dori să urmați un plan.

După cum a articulat Taylor, obiectivul dvs. ar trebui să fie să vă gândiți holistic la toate activitățile unui proiect și cum să gestionați cel mai bine fiecare etapă.

Dar de unde ar trebui să începi?

Un răspuns este să folosiți un cadru care să vă ghideze comportamentul și fluxurile de lucru.

Un cadru deosebit de puternic și popular este numit procesul de dezvoltare a ciclului de viață software (SDLC).

În acest articol vă voi prezenta următoarele:

 1. Cum funcționează SDLC și de ce este utilizat
 2. Fiecare etapă a SDLC și cele mai bune practici și metodologii de care trebuie să fiți conștienți atunci când o utilizați
 3. Voi încheia citând exemple pentru a arăta beneficiile abordării SDLC.

Cum funcționează SDLC și de ce este utilizat

SDLC constă din șase pași pe care i-am schemat aici pentru referință.

Ce este SDLC Dezvoltarea software ului Fazele ciclului de viata metodologiile

În total, SDLC este o buclă închisă. Aceasta înseamnă că fiecare pas influențează acțiunile care vin după el și fiecare etapă oferă îndrumări orientate spre viitor.

Cele șase faze urmăresc să se construiască reciproc într-un mod eficient pentru a răspunde la întrebări și pentru a asigura alinierea în procesul dvs. de dezvoltare.

Încerc să iau abstractul și să ofer exemple cu care, în calitate de studenți și practicieni ai dezvoltării de software, vă puteți raporta mai ușor.

De exemplu, dacă vă străduiți să construiți software conceput pentru angajați pe oră, ca Zoomshift a făcut sau urmărirea timpului software, ați începe la etapa de „analiză a cerințelor”.

Aici, la acest nivel cel mai fundamental, ați afla care sunt cerințele lucrătorilor atunci când vine vorba de urmărirea orelor și a forței de muncă.

S-ar putea să faceți acest lucru vorbind cu angajații orari. Poate că ați purta o conversație cu managerii care conduc echipe de lucrători pe oră.

O altă idee este că ați putea testa soluții pe piață pentru a înțelege mai bine capcanele software-ului existent.

Puteți lua notițe, schița schemelor sau construi grafice pentru a înțelege mai profund calitativ și cantitativ părere.

Doar după ce înțelegeți profund aceste puncte de durere, veți fi gata să treceți la următoarea fază a SDLC.

Abia atunci puteți începe faza de planificare.

Faza de analiză a cerințelor poate fi obositoare.

Dar parcurgând acești pași vă puteți reduce timpul pe piață, puteți asigura o producție mai bună a produsului, puteți economisi bani și puteți crește probabilitatea de potrivire pe piață a produselor.

Gândiți-vă dincolo de urmărirea timpului.

Gândește-te la ce vrei să construiești și unde sunt pasiunile tale tehnologice.

Descoperiți cerințele pentru rezolvarea problemelor din acel domeniu. De aici începeți.

Etapele SDLC și cele mai bune practici și metodologii

Fiecare pas trebuie parcurs înainte de a trece la faza următoare a călătoriei de dezvoltare.

Cel mai important, primii trei pași caută să genereze răspunsuri la întrebări, iar ultimii trei pași sunt optimizați pentru a oferi rezultate.

 • Analiza cerințelor
 • Răspuns: ce probleme trebuie rezolvate?
 • Planificare
 • Răspuns: ce vrem să facem?
 • Proiectare arhitecturală / software
 • Răspuns: Cum ne atingem obiectivul?
 • Dezvoltare de software
 • Rezolva: Să construim
 • Testarea
 • Rezolvați: Să ne asigurăm că ceea ce am construit funcționează
 • Implementare
 • Rezolvați: Să luăm soluția noastră și să o folosim.

Aceste șase faze corespund comportamentului pe care s-ar putea să-l implementați deja în scopul, construirea, testarea și lansarea software-ului. Dar SDLC face ca fluxul de lucru să fie standardizat și formal.

Acest lucru este în beneficiul dvs.: urmând pași specifici, puteți comunica cu ușurință unde vă aflați în acest proces și puteți informa pe ceilalți către care vă îndreptați.

Să ne adâncim în fiecare etapă și să explicăm întrebările și rezultatele de sondare pentru care veți dori să optimizați.

Faza # 1: Analiza cerințelor

Această etapă a SDLC vă obligă să obțineți feedback și participare de la părțile interesate interne și externe relevante.

Gândiți-vă la exemplele mele anterioare cu dezvoltarea de software de urmărire a timpului. Va trebui să vă gândiți în general la cine sunt „utilizatorii” dvs.

Unele idei includ clienții, designerii, șeful dvs. sau alți reprezentanți tehnici din echipă.

În cele din urmă, căutați să răspundeți la această întrebare: ce probleme trebuie rezolvate? Mi se pare util în prima fază să iau notițe și să ascult activ.

Când vă simțiți foarte confortabil cu răspunsurile dvs., puteți trece la faza următoare.

Faza # 2: Planificare

Căutați să răspundeți la această întrebare: ce vrem să facem? Această întrebare vă poate inspira să înțelegeți economia unitară a planului dvs. (costuri și beneficii), factorii de reducere a riscurilor și valorile așteptate.

La fel ca planificarea pentru o vacanță, trebuie să vă organizați bunurile și să vă gândiți la ce genți să împachetați.

Iată un exemplu relevant.

Am citit pe larg despre istoria Instagram. S-a petrecut o cantitate extraordinară de timp în faza de planificare a dezvoltării aplicației. Acest lucru a fost chiar la momentul respectiv social media se extindea rapid.

Modul în care utilizatorii ar interacționa cu produsul era încă foarte necunoscut.

Fondatorii știau că, dacă experiența fundamentală ar fi puternică (luarea, editarea și partajarea fotografiilor), atunci vor urma creșterea, succesul și conversia ridicată. Pentru asta au planificat.

Fondatorii au petrecut timp la cerere și proiectare de site-uri știind că, dacă ar planifica corect, arhitectura și etapa de proiectare ar fi mai ușoare.

Întotdeauna priveau cu un pas înainte și se gândeau la viitorul partajării sociale și cumpărături de comerț electronic.

Planificați ceea ce puteți controla și fiți atenți la lucruri pe care nu le puteți planifica. Acest lucru vă va ajuta să aveți o bază solidă care se îndreaptă spre faza a treia.

Faza # 3: Proiectare arhitecturală / software

În această etapă știi care sunt cerințele tale și ce vrei.

Sunteți pe un teren solid pentru a răspunde acum la următoarea întrebare înainte de a începe să scrieți software: cum ne atingem obiectivul? Pe scurt, trebuie să decideți pentru ce optimizați și să proiectați pentru asta.

Poate că construiți software care doriți să fie sigur, performant, rezistent și eficient. Care dintre aceste principii este cel mai important pentru tine și de ce?

Sunt de acord părțile interesate din prima fază? Asigurați-vă că părțile interesate sunt pe deplin aliniate.

După faza de proiectare, veți începe să puneți „mâinile pe tastaturi”, iar modificările vor deveni mai costisitoare în ceea ce privește timpul și banii cheltuiți. Costurile variabile mici se vor aduna.

Există câțiva piloni de proiectare pe care vă sfătuiesc să îi luați în considerare în această fază: excelența operațională, securitatea, fiabilitatea, eficiența performanței și optimizarea costurilor.

Utilizați aceste găleți pentru a lua decizii finale de proiectare.

Etapa # 4: Dezvoltare software

Aceasta este faza de construcție în care căutați să nu răspundeți la întrebări, ci să produceți rezultate.

Mai exact, căutați să arătați o tendință spre acțiune și să dezvoltați un prototip sau un sistem pe care alții îl pot experimenta.

Când începeți să construiți, este esențial să urmați primele trei faze, astfel încât rezultatul dvs. să se alinieze la așteptări.

Scoateți computerul afară, asigurați-vă că mediul dvs. este propice pentru a lucra, luați o cafea și încălzitor de cană, și porniți monitorul.

În această fază, veți câștiga încrederea părților interesate prin întruchiparea mentalității unui constructor.

Faza # 5: Testare

Obișnuiam să văd colegi de muncă purtând tricouri care scriau următoarele: „Construind pietre, încercând nu atât”.

Nu puteți produce o versiune finală a unui produs fără să vă mâncați propria „mâncare pentru câini”.

La finalizarea acestei faze, vă puteți asigura că ceea ce ați construit funcționează. Căutați erori sau defecte. Obțineți a doua părere.

Sondați profund pentru a găsi erori care vor încetini lansarea produsului dvs. final. Asigurați fundamentele puternice.

Faza # 6: implementare

Du-te și ia-ți soluția și folosește-o. Lansa. Du-te si traieste.

Convingeți părțile interesate din prima fază să vă utilizeze software-ul în natură. Sărbători. Începeți să măsurați angajament de vânzări.

Ascultați utilizatorii și repetați-le, deoarece prin sondaje și îndrumări de feedback ale utilizatorilor, puteți începe din nou în faza întâi, care vizează cerințe noi.

Reunind totul: abordarea SDLC

SDLC există pentru a vă ajuta să vă reduceți timpul pe piață, să asigurați o producție mai bună a produsului, să economisiți bani și să creșteți probabilitatea ca ceea ce construiți să fie util părților interesate care vă interesează.

SDLC este deosebit de util în lumea dezvoltării de software, deoarece te obligă să „colorezi în linii”.

Cu alte cuvinte, SDLC vă va obliga să urmați pașii și să vă asigurați că faceți acțiunile corecte la momentul potrivit și din motivele corecte.

Gândiți-vă la SDLC ca la un plan pentru succes. Urmărirea orbește nu asigură nimic – dar crește probabilitatea că veți fi mulțumiți de rezultate.

Dezvoltarea de software – după cum știm cu toții – este un domeniu larg și poate acoperi instrumente de proiectare a site-urilor web și formulare online la sisteme de învățare automată sau de backend mai robuste.

Indiferent dacă codificați sau nu în browser sau faceți o muncă de dezvoltare mai robustă, aveți nevoie de un plan de acțiune.

Construirea de software poate fi dificilă.

Poate fi și plină de satisfacții. SDLC este un ghid pentru munca tehnică, dar mai larg poate fi considerat un ghid în viață.

Puteți implementa SDLC pe mai multe domenii.

De exemplu, Scrierea conținutului SaaS urmează ciclul SDLC. Înainte de a scrie conținut, autorul trebuie mai întâi să definească cerințele, să planifice ceea ce va fi scris și apoi să pună stiloul pe hârtie.

SDLC este un cadru excelent și pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei.

Prietenul meu a vrut să înceapă cea mai bună agenție de reclame Facebook și am ajuns la mine și la alții pentru îndrumare. L-am sfătuit să folosească SDLC pentru a efectua mai întâi o analiză a cerințelor, chiar dacă ambițiile sale erau destul de mari.

L-am întrebat: ce probleme cauți să rezolvi? Ce vor utilizatorii dvs.? Și, în sfârșit, cum v-ar ajuta această platformă să vă atingeți aceste obiective?

Încadrând aceste întrebări în jurul SDLC, el a fost mai în măsură să își îmbunătățească soluția finală și să construiască instrumentele potrivite pentru utilizatorii potriviți.

El și-a restrâns domeniul de aplicare și și-a definit mai bine spațiul problematic. El a reușit să aloce resurse pentru faza de planificare înainte de a începe să facă orice altceva.

A continuat să construiască, probabil, cel mai bun serviciu de creștere Instagram de care sunt conștient. Dar domeniul său evoluează constant.

Acum există software pentru a îndeplini rolul unui programator de social media la scară. În cele din urmă va trebui să revină la elementele de bază: analiza cerințelor.

Adoptarea tehnologiei sale este o dovadă că SDLC, atunci când este aplicat și executat corect, poate duce la rezultate tehnologice și de afaceri profunde. Dar, ca și în cazul dezvoltării unei afaceri, software-ul nu se face niciodată.

Prin urmare, ciclul continuă.

Indiferent de ceea ce construiți – o companie, un instrument, un program complex sau un produs complet nou – ați fi înțelept să implementați SDLC pentru a vă asigura calitatea și pentru a vă ajuta să vă mențineți concentrați-vă asupra clienților dvs. în timp ce construiești.

„Construirea stâncilor” ar trebui să fie steaua ta de nord.

SDLC este un instrument care vă va ajuta să vă ghidați pe parcurs.