Ce este Shebang și cum se folosește această secvență de caractere în Linux

Ce este Shebang și cum se folosește această secvență de caractere în Linux

Una dintre cele mai bune caracteristici ale Linux este că puteți crea cu ușurință scripturi care sunt concepute pentru a automatiza și simplifica sarcinile. Acest lucru vă poate ajuta atunci când procesați grupuri mari de fișiere, cum ar fi fișiere jurnal dacă sunteți administrator de sistem sau fișiere CSV și TXT dacă faceți un fel de cercetare. Cu toate acestea, există un set foarte specific de personaje pe care trebuie să le înțelegeți pentru a obține scripturi – Shebang sau #!. Vă răspundem la toate întrebările despre Shebang în acest tutorial, un ghid despre cum să utilizați acest set de caractere în Linux.

Ce este Shebang?

Shebang sau #!, este un set de caractere folosit pentru a vă direcționa sistemul către care interpret trebuie să îl utilizați. Dacă nu sunteți familiarizați cu ceea ce este un interpret, acesta este practic programul care citește comenzile pe care le introduceți în terminal pe sistemul dvs. Linux. Probabil îl cunoașteți ca Bash, dar ați putea folosi și Fsh, Zsh sau Ksh.

Acesta este un program binar care citește comenzile pe care le puneți în el, cum ar fi ls sau xargs, și își dă seama ce să facă cu ei. Calea completă este de obicei /bin/bash sau ceva de genul ăsta. Consultați ghidul nostru despre structura de directoare virtuale Linux dacă sunteți confuz ce înseamnă asta.

#! este utilizat într-un fel de fișier text pentru a încărca interpretul adecvat pentru codul aflat sub acel fișier. Ați putea scrie un script ca cel prezentat în imaginea următoare.

Și rulați-l așa cum este prezentat în această imagine.

Shebang Plain Script Output

Acest lucru va funcționa pentru dvs., dar poate deveni deranjant după un timp. O modalitate mai bună de ao face ar putea fi ca această imagine.

Shebang Sample Script

Și apoi rulați-l așa.

Exemplu de ieșire script Shebang

De ce a fost inventat Shebang?

În timp ce utilizați Shebang, faceți un pas suplimentar atunci când creați scriptul, putând utiliza un ./ sau „dot-slash” pentru a vă rula scripturile vă va ușura drumul. Scriptul are grijă de interpretul căruia să îi transmită comenzile, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă amintiți. Acest lucru este minunat dacă îl programați ca o lucrare cron sau dacă executați scripturi din alte scripturi.

Acesta face ca sistemul să fie mai simplu de administrat, deoarece indiferent dacă doriți ca Bash, Zsh sau Python să interpreteze conținutul fișierelor, dacă acesta este primul rând al scriptului, acesta îl va simplifica.

Cum folosesc Shebang?

Este foarte simplu: introduceți-l în prima linie a fișierului script împreună cu calea absolută către interpretul căruia doriți să îi transmiteți comenzile. Iată câteva exemple:

Odată ce se află în fișier, începeți să tastați sub acesta. După ce ați terminat, salvați fișierul și faceți-l executabil executând una dintre următoarele comenzi:

Amândoi vor realiza același lucru. De acolo, tot ce trebuie să faceți este să rulați scriptul astfel:

Și gata! Este atat de simplu.

Dacă ți-a plăcut acest ghid despre cum să folosești Shebang, asigură-te că ai verificat câteva dintre celelalte instrucțiuni Linux, cum ar fi ghidurile noastre despre remedierea erorii „Nu mai rămâne spațiu pe dispozitiv” și repararea unei unități USB corupte.

Legate de:

  • Cum se folosește Bash pentru comenzi de buclă
  • 6 dintre cei mai buni editori de text Linux
  • Ghidul pentru începători pentru scriptarea pe Linux
Scroll to Top