Ce este Ubuntu? Trecutul și prezentul Ubuntu Linux Distro

Ce este Ubuntu?  Trecutul și prezentul Ubuntu Linux Distro
⏱️ 6 min read

Ubuntu este cea mai populară distribuție Linux din lume. Poate (sau nu) să fie cel mai bun, dar este cu siguranță cel mai popular. Distribuția sau „marca” ambalată a Linux-ului este dezvoltată de Canonical Ltd. pentru utilizare pe desktop-uri, servere și multe alte aplicații.

Ubuntu este, de asemenea, cel mai popular sistem de operare din cloud. Este sistemul de operare pe care Google și-a construit instrumentele de dezvoltare Android. Ubuntu a fost prima distribuție Linux acceptată de Valve pentru Steam. Când majoritatea oamenilor se gândesc la Linux, probabil că se gândesc la Ubuntu.

Ce este atunci Linux?

Chiar dacă Linux conduce o majoritate a internetului, majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit de el, darămite să-l folosească. Deci, ce anume este Linux?

Din punct de vedere tehnic, Linux este doar un nucleu, nucleul unui sistem de operare al computerului. Acest nucleu Linux se află în centrul mult mai mult decât ceea ce oamenii consideră de obicei „Linux”, inclusiv Android. Software-ul denumit de obicei sistemul de operare Linux este de fapt o combinație a nucleului Linux și a unui set de instrumente open source, dintre care multe provin din proiectul GNU, determinând unii oameni să-l numească GNU / Linux.

Pentru a pune totul simplu, GNU / Linux (mulți îl numesc pe scurt „Linux”. Deși acest lucru este incorect) este un sistem de operare open source construit în jurul nucleului Linux. Este un descendent al sistemului de operare Unix, făcându-l văr pentru sistemele de operare BSD și macOS. Chiar dacă aplicațiile construite pentru aceste sisteme de operare conexe nu vor funcționa direct pe Linux, software-ul este adesea portat între ele. La urma urmei, sistemele subiacente sunt de fapt destul de similare și probabil că nu veți avea prea mult timp să treceți de la un Mac la Ubuntu sau invers.

Cum a început Ubuntu?

Ubuntu nu a fost întotdeauna cea mai populară distribuție Linux. De fapt, este de fapt o distribuție relativ tânără. Acestea fiind spuse, creșterea Ubuntu se aliniază destul de bine cu creșterea popularității Linux în ansamblu.

Ubuntu provine din distribuția Debian Linux. Debian este una dintre cele mai vechi și mai bine respectate distribuții și a dezvoltat multe progrese pe care se bazează zilnic utilizatorii moderni de Linux. Mark Shuttlesworth, un antreprenor sud-african, era un fan al lui Debian și a lucrat cu el când și-a construit compania, Thawte Consulting. După achiziționarea aceleiași companii, Shuttlesworth a ales să finanțeze dezvoltarea unei noi distribuții Linux, Ubuntu.

Debian Pentru Ubuntu

Scopul inițial al Ubuntu a fost să ia Debian, care era destul de dificil de instalat în acel moment (2004), și să facă o distribuție Linux pe care oricine o putea folosi. De fapt, prima eroare depusă pentru Ubuntu a afirmat că Microsoft Windows a dominat piața sistemelor de operare desktop și Ubuntu a fost acolo pentru a schimba acest lucru.

Primele versiuni ale Ubuntu s-au concentrat pe dezvoltarea caracteristicilor prietenoase cu utilizatorii, cum ar fi un program de instalare grafic care a condus utilizatorii prin etapele de configurare a Ubuntu. Ubuntu a configurat computerul pentru dvs., ceea ce nu era un lucru dat în lumea Linux la acea vreme. Acesta a oferit un desktop gata de utilizat chiar din momentul instalării. Ubuntu și-a propus, de asemenea, ca software-ul terț, precum driverele, să fie ușor accesibil, un alt punct dureros pentru utilizatorii Linux.

În mod clar, efortul de a face Linux accesibil a funcționat, deoarece Ubuntu a câștigat rapid inimile utilizatorilor Linux de lungă durată și ai noilor veniți.

Ce poți face cu Ubuntu?

În cazul în care nu era deja clar, puteți face cam orice doriți cu Ubuntu. Este o distribuție Linux puternică și versatilă. Teoretic, poți instala și rula Ubuntu pe fiecare dispozitiv pe care îl deții. Asta înseamnă că puteți rula Ubuntu pe desktop și laptop.

Apoi, puteți utiliza Ubuntu pentru a vă găzdui site-ul web pe un server. Puteți construi un dispozitiv de stocare atașat la rețea pentru a face copii de rezervă ale fișierelor în rețeaua dvs. utilizând Ubuntu. Apoi, instalați Ubuntu Core pe un Raspberry Pi pentru a-l utiliza ca dispozitiv IoT. În cele din urmă, conectați totul la routerul personalizat, care rulează și Ubuntu. Dacă vă simțiți cu adevărat creativ, există chiar și câteva moduri de a rula Ubuntu pe telefonul dvs. Android.

Ubuntu Bionic Desktop

Șansele sunt dacă citiți acest lucru, probabil că vă gândiți să instalați Ubuntu pe desktop sau laptop. Chiar și acolo veți găsi o mulțime de opțiuni. Ubuntu vine într-o varietate de „arome”, fiecare construit pentru un scop specific sau în jurul unui mediu desktop. Mediile desktop determină aspectul și senzația Ubuntu. De asemenea, ele dictează ce utilitare de sistem grafic – cum ar fi administratorii de fișiere, instrumentele de arhivare și vizualizatoarele PDF – le obțineți.

De acolo, Ubuntu este ca orice alt sistem de operare desktop. Puteți găsi orice tip de software de care aveți nevoie pe Ubuntu și majoritatea vine gratuit. Ubuntu este, de asemenea, un sistem de operare excelent pentru jocuri. Puteți instala Steam pe Ubuntu și îl puteți folosi pentru a juca mii de jocuri, inclusiv unele exclusive pentru Windows. De asemenea, nu este un lucru greu să instalați cele mai recente drivere grafice pentru cardul dvs. pe Ubuntu. Chiar dacă este posibil să nu găsiți exact aceleași programe, este greu să vă gândiți la ceva ce nu puteți face pe un desktop Ubuntu.

Ce este Horizon pentru Ubuntu?

Este greu de spus ce se întâmplă pentru Ubuntu, dar continuă să fie un jucător major în majoritatea zonelor de ultimă generație ale lumii tehnologice. Ubuntu a fost întotdeauna un favorit pe cloud și continuă să facă progrese acolo, cu îmbunătățiri la implementare și containere. Devine, de asemenea, un favorit în domeniul AI și al învățării automate. Această distribuție populară Linux are, de asemenea, o versiune specifică IoT, Ubuntu Core, și continuă să crească și în acel spațiu.

Ubuntu Cloud

Achiziția IBM de la Red Hat face din Canonical cea mai mare companie independentă de Linux. Asta ar putea merge în câteva moduri și este prea devreme să știm care va fi. În funcție de predarea de către Red Hat a IBM, foștii utilizatori ai Red Hat și CentOS s-ar putea trezi apelând la Ubuntu. Asta ar consolida locul Ubuntu ca cel mai mare jucător atât pe desktop-uri, cât și în lumea afacerilor.

Desigur, suma de bani implicată în achiziția Red Hat ar putea inspira, de asemenea, o IPO Canonical sau chiar o achiziție de la un alt gigant tehnologic. Dacă zvonurile deseori temute sunt adevărate, ar putea fi cineva ca Microsoft. Acest lucru nu este altceva decât speculații rampante, așa că nu vă îngrijorați prea mult.

Oricare ar fi viitorul rezervat pentru Ubuntu, va fi probabil luminos. Toate semnele indică o creștere continuă pentru Canonical și Ubuntu în lumea afacerilor și îmbunătățiri ale utilizabilității și compatibilității pentru utilizatorii Ubuntu de acasă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x