Ce este un atac cibernetic? Exemple recente

⏱️ 6 min read

Bună, oameni buni, În acest articol vom împărtăși un ghid detaliat despre ce este atacul cibernetic și cum să îl prevenim. Deci, continuă să citești.

Ce este un atac cibernetic?

Un atac cibernetic este o problemă de securitate IT care implică lansarea unui atac asupra unui anumit computer sau rețea de pe un alt computer care operează de la distanță din locul atacat cibernetic. Infractorii cibernetici sunt responsabili pentru lansarea de atacuri cibernetice folosind unul sau mai multe computere. De asemenea, atacul este adesea împotriva unuia sau mai multor computere sau conexiuni.

Atacul cibernetic, care are loc adesea prin intermediul spațiului cibernetic, este rău intenționat și are deseori intenția de a provoca întreruperi, dezactivare, terminarea unui mediu de calcul sau de a folosi în mod rău un computer sau o rețea compromisă ca bază pentru instituirea unor atacuri suplimentare. Mai mult, infractorii cibernetici fură date și le folosesc adesea pentru a înșela oamenii, schimbând astfel de date, amenințând că le vor expune, pentru bani.

Metode folosite pentru a lansa atacuri cibernetice

Criminalii cibernetici le place să folosească numeroase metode pentru a lansa atacuri cibernetice. Metodele comune includ următoarele.

1. Programe malware

Acesta este un software rău intenționat, software nedorit pe care infractorii cibernetici îl instalează în sistemul dvs., necunoscut de dvs. Un astfel de software rău intenționat nedorit se conectează la codul autentic și proliferează. Un exemplu excelent de malware este ransomware. Este adesea caracterizat de malware care provoacă blocarea datelor vitale, astfel încât victima nu poate să le acceseze, cu excepția cazului în care o anumită cantitate de răscumpărare este livrată criminalului cibernetic care o cauzează.

2. Phishing

Phishingul implică pretinderea a fi cineva de încredere în timp ce încerca să obțină date sensibile de la o victimă. De cele mai multe ori, infractorilor cibernetici le place să se pozeze drept bănci sau furnizori de servicii. Criminalii cibernetici uzurpă identitatea unor figuri de încredere și operează adesea prin telefoane sau e-mailuri.

3. Hacking

Implică obținerea accesului la sistemul IT al unei organizații care operează în afara organizației. Datele cele mai vizate în ceea ce privește hacking-ul includ datele contului bancar, banca de date a cărților de credit, plus proprietatea intelectuală.

4. Atacul de refuzare a serviciului

Aici un criminal cibernetic determină ca sistemul să nu funcționeze normal, astfel încât să nu poată furniza serviciile necesare. Cu un astfel de atac, resursele sistemului sunt depășite, ceea ce face imposibilă oferirea unui răspuns la toate cererile de servicii.

5. Atacul cu parola

Parolele sunt utilizate pentru autentificarea utilizatorilor care doresc să acceseze o structură de informații. Prin urmare, infractorii cibernetici consideră că accesul la parole este cea mai eficientă tactică de atac.

Metodele de mai sus de lansare a atacurilor cibernetice sunt doar câteva dintre numeroasele metode de atacuri cibernetice.

Exemple recente de atacuri cibernetice

Anul 2020 a înregistrat o creștere a cazurilor de atacuri cibernetice. Pandemia covid-19 i-a determinat pe infractorii cibernetici să profite de haosul rezultat în urma pandemiei. Chiar și cu lucrul la distanță crescut, sistemul IT al organizației a fost cea mai mare țintă a hackurilor. Majoritatea structurilor IT ale organizației au fost piratate și paralizate prin atacuri cibernetice. Aici veți afla mai multe despre unele dintre cele mai recente atacuri cibernetice.

1. Telegram Hijack

Acest lucru s-a întâmplat în septembrie 2020. Hackerii au putut să obțină acces nu numai la telegram messenger, ci și la informațiile de e-mail ale unor organizații mari specializate în afaceri cu criptomonede. Hackerii au folosit sistemul de semnalizare 7, care este adesea folosit pentru a crea conexiuni între rețelele mobile la nivel global, pentru a fura datele.

Specialiștii în securitate cibernetică cred că hackerii au vrut să pună mâna pe autentificarea cu doi factori codurile folosite pentru autentificare. Hackerii au putut să acceseze contactele unor persoane de profil și le-au trimis solicitări de actualizare a locațiilor. Se crede că atacul a fost intenționat să pună mâna pe criptomoneda.

2. încălcarea datelor Carnival Corporation

S-a întâmplat în august și a fost un ransomware care a vizat Carnival Corporation, unul dintre cei mai importanți agenți de croazieră. În momentul atacului, informațiile private și cruciale, inclusiv cele ale clienților, lucrătorilor, plus membrii echipajului, au fost furate.

Hackerii prin intermediul ransomware-ului au reușit să lanseze un atac prin criptarea uneia dintre infrastructurile IT ale mărcii corporației.

3. Software AG Ransomware Attack

A avut loc în octombrie 2020 și a vizat al doilea furnizor de software din Germania. Ransomware-ul responsabil este Clop Ransomware, iar criminalul cibernetic din spatele atacului a cerut o sumă de răscumpărare care depășește 20 de milioane de dolari.

Acest atac ransomware a paralizat operațiunile companiei și încă se luptă să revină la modul inițial de funcționare.

4. Atacul Sopra Steria Ransomware

S-a întâmplat pe 20 octombrie 2020, la orele de seară, guru-ului francez al IT, Sopra Steria. Virusul este versiunea nouă a ransomware-ului Ryuk și a fost depistat la două zile după atac. Compania susține că a reușit să limiteze atacul la o mică secțiune a rețelei sale IT.

Investigațiile ulterioare au arătat că nu s-au scurs date și că niciunul dintre clienții săi nu a suferit de pe urma atacului.

5. Seyfarth Shaw Malware Attack

Acest atac a avut loc pe 10 octombrie 2020, vizând Seyfarth Shaw LLP, care este una dintre cele mai importante firme de avocatură din Chicago. Atacul a fost grav și sever, încât a dus la o defecțiune completă a sistemului de e-mail al companiei. Nu a existat niciun acces neautorizat sau retragere de date. Dar a rezultat în criptarea întregului sistem al companiei.

Metode de a vă proteja de atacurile cibernetice

Există numeroase moduri pe care companiile și companiile le pot folosi pentru a fi în siguranță de atacurile cibernetice. Ei includ:

  • Protecție antivirus sau antimalware: Aici o afacere instalează și menține un software de securitate decent și antivirus plus malware. Antivirusul ajută la detectarea și blocarea oricărui virus care încearcă să atace computerele sau sistemele de rețea. Fiți întotdeauna atenți la antivirusul pe care alegeți să îl utilizați, deoarece unii viruși sunt adesea deghizat în antivirus. Puteți alege antivirus, care este în întregime eficient în a evita atacurile cibernetice.
  • software VPN – VPN vă va ascunde adresa IP, astfel încât veți fi protejat în rețea. Utilizați întotdeauna un furnizor VPN bun pentru Windows.
  • Conștientizarea personalului: Instruiți și educați angajații cu privire la modul de prevenire, identificare și abordare a atacurilor cibernetice.
  • Actualizări software: Mențineți software-ul și alte aplicații la zi.
  • Instalați firewall: creează o barieră între datele companiei și actele infractorilor.
  • Backup-uri de date: Stocați datele companiei în altă parte, ceea ce va facilita recuperarea ușoară în cazul în care afacerea își pierde toate datele printr-un atac cibernetic.

Citiți și – Ghidul de setări AT&T APN.

Concluzie

Din cele de mai sus, puteți vedea singur că atacul cibernetic este real, s-a întâmplat și va continua să se întâmple. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a o depăși este să rămâneți vigilenți și conștienți de astfel de atacuri și să vă asigurați că sistemul este complet protejat de atacuri. Companiile ar trebui să implementeze și să ia măsurile de precauție necesare pentru a rămâne în siguranță.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x