Ce este un DAC și cum poate îmbunătăți calitatea audio?

Ce este un DAC și cum poate îmbunătăți calitatea audio?
⏱️ 4 min read

În timp ce majoritatea utilizatorilor nu observă, ieșirea audio pe laptopuri și desktopuri poate fi puțin dezamăgitoare. Există o serie de elemente care contribuie la această problemă și un factor este convertorul digital-analog sau DAC. Acest circuit integrat nu este singurul element al unui sunet digital slab, dar își joacă rolul.

Dacă sunteți un utilizator care observă sau îi pasă, atunci sunetul dezamăgitor de pe multe mașini poate fi un pic buzzkill. Și, deși nu este primul lucru pe care ar trebui să-l faceți pentru a obține o experiență de ascultare mai bună, adăugarea de elemente de calitate superioară în lanțul de semnal este în general un mod bun de a vă îmbunătăți experiența de ascultare. În acest scop, puteți achiziționa un DAC extern care înlocuiește procesorul încorporat și include hardware mai bun.

Ce face un DAC?

Un DAC este responsabil pentru conversia șirului de biți digitali care alcătuiesc o înregistrare audio digitală în unde analogice de sunet. Face acest lucru convertind reprezentările binare ale sunetului conținut într-un fișier audio într-un semnal electric care variază continuu, așa cum se vede în graficul simplificat al procesului de mai sus. Acesta este apoi transportat la un amplificator. Amplificatorul amplifică semnalul și îl transmite dispozitivului dvs. de ieșire. Difuzoarele dvs. transformă apoi acel semnal electric în sunet folosind principiile electromagnetismului.

De ce sunt DAC-urile încorporate rău?

dac-chip-cirrus-logic

Nu sunt întotdeauna rele. DAC-urile încorporate variază de la întreținere la îngrozitoare, iar pentru multe utilizări DAC-ul încorporat este perfect. Dar un computer de consum este o colecție de compromisuri. Între greutate, consum de energie, căldură și costul componentelor, producătorii trebuie să facă apeluri dificile în ceea ce privește ce să includă și ce să lase deoparte. Și din moment ce puțini utilizatori vor observa reproducerea audio de înaltă fidelitate, producătorii nu se deranjează să includă un cip DAC de înaltă calitate.

Dar chiar și componentele de calitate scăzută pot face o treabă decentă. Cea mai mare problemă cu care se confruntă cipurile DAC de la bord este zgomotul electronic. Indiferent dacă este montat pe placa de bază sau lipit pe o placă de sunet PCI, DAC se află la distanță de scuipat de un hardware foarte puternic. Zgomotul electronic de la CPU este semnificativ și adesea este un factor complicat.

Ce face un DAC extern mai bun?

dac-bitfrost

Există câțiva factori care contribuie la îmbunătățirea sunetului pe care îl veți obține de la un DAC extern. Cel mai proeminent este zgomotul digital redus de la hardware-ul din jur. Componentele mai bune joacă, de asemenea, un rol. DAC-urile externe utilizează cipuri de calitate superioară pentru procesul de conversie. Acestea oferă rate de biți mai mari, o precizie mai bună și o funcționalitate îmbunătățită. Majoritatea DAC-urilor externe includ, de asemenea, proiecte tehnice superioare, fidelitate mai bună menținută a semnalului original și zgomot străin redus.

Unele DAC includ și propriul lor amplificator. Acestea sunt mai puternice decât amplificatoarele încorporate și pot oferi, de asemenea, o mare îmbunătățire a reproducerii sunetului. Un amplificator încorporat cu putere redusă poate duce la tot felul de zgomot în lanțul de semnal atunci când este asociat cu ieșiri care așteaptă un semnal puternic. Cele mai multe echipamente de nivel audiofil se vor aștepta la o intrare destul de puternică, astfel încât actualizarea amplificatorului încorporat vă poate îmbunătăți rezultatele. Chiar și uneltele de bază pot suna mai bine cu un amplificator mai puternic, dar distorsiunea devine o preocupare.

Ceva la fel de simplu ca oferirea unei varietăți mai largi de opțiuni de ieșire este, de asemenea, important. Multe combinații DAC / amp includ o ieșire de 1/4 ″ pentru căști de studio, ieșiri optice și mufe RCA stereo pentru ieșire la nivel de linie.

Concluzie

Utilizatorul mediu probabil că nu ar observa prea multe diferențe între un DAC încorporat și un DAC extern. Cu toate acestea, audiofilii cu echipamentul potrivit vor aprecia probabil fidelitatea sunetului mai mare oferită de un sistem extern. Puteți cheltui zeci de mii de dolari pe un DAC de lux, dar chiar și o combinație DAC / amplificator extern de 100 USD va îmbunătăți probabil sunetul unui laptop într-un mod vizibil.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x