În criptoversă, o mare atenție este acordată Bitcoin. Dar nu lăsați să umbrească interesul tot mai mare pentru Ethereum, care revoluționează modul în care gândim aplicațiile.

Deci, ce este un Dapp? O aplicație Dapp sau descentralizată este o aplicație software care rulează pe o rețea distribuită. Nu este găzduit pe un server centralizat, ci pe o rețea descentralizată peer-to-peer.

Bine, aceasta este versiunea scurtă, dar mai sunt multe de despachetat. Să ne scufundăm în lumea Dapps, mai exact în cele construite pe protocolul Ethereum.

Ce este Ethereum?

Pentru a înțelege ce este un Dapp, trebuie mai întâi să înțelegeți ce este Ethereum. Acum, există alte protocoale care sunt folosite pentru a construi Dapps, cum ar fi EOS, NEO, Stellar, Tron și Cardano, dar câinele mare este Ethereum.

Ethereum este un protocol de rețea care permite utilizatorilor să creeze și să ruleze contracte inteligente printr-o rețea descentralizată. Un contract inteligent conține cod care rulează operațiuni specifice și interacționează cu alte contracte inteligente, care trebuie scris de un dezvoltator. Spre deosebire de Bitcoin care stochează un număr, Ethereum stochează cod executabil.

Deci, de ce ar trebui să-ți pese?

Deoarece Ethereum elimină necesitatea ca o terță parte să gestioneze tranzacțiile între colegi. Deoarece omul de mijloc este înlocuit cu cod, se reduc tot felul de costuri, inclusiv timpul și banii.

La fel cum Bitcoin elimină nevoia ca cineva să dețină banii dvs., Ethereum elimină nevoia ca cineva să intermedieze o afacere.

Acum s-ar putea să vă întrebați, unde sunt toate aceste contracte inteligente? Ei bine, acestea sunt găzduite în esență pe mai multe noduri de computer din întreaga lume.

Aceste noduri conțin toate informațiile tuturor contractelor inteligente ale lumii, inclusiv codul, tranzacțiile etc. Ei lucrează constant pentru a menține aceste informații actualizate, astfel încât toți să aibă exact aceeași copie. Acest lucru face ca contractele inteligente și criptomonedele în general să fie descentralizate.

Și întrucât toate nodurile au aceleași informații și sunt răspândite în întreaga lume, eliminarea unui nod nu va întrerupe executarea vreunui contract inteligent. Redundanța asigură disponibilitate.

Ce este un Dapp?

Acum, că avem o idee bună despre ce sunt Ethereum și contractele inteligente, putem începe să ne scufundăm în detaliile despre ceea ce este un Dapp.

Pentru a fi clar, un Dapp este la fel ca orice altă aplicație software pe care o utilizați. Ar putea fi un site web sau o aplicație pe telefonul dvs. Ceea ce face un Dapp diferit de o aplicație tradițională este că este construit pe o rețea descentralizată, cum ar fi Ethereum.

Când creați propriile contracte inteligente Ethereum, de fapt scrieți o parte din codul backend pentru Dapp. Și, în timp ce Dapp-ul dvs. va avea o interfață cu utilizatorul, cum ar fi o aplicație tradițională, fie partea totală, fie o parte din backend este construită deasupra Ethereum.

Dapp = frontend + backend contract inteligent

Acest cod de backend este scris într-un limbaj specific Ethereum, inclusiv Solidity (cel mai popular), Serpent și Vyper. Mai jos este un exemplu de contract simplu „Hello World” scris în Solidity.

pragma solidity ^0.4.22;

contract helloWorld {
 function printHelloWorld () public pure returns (string) {
   return 'Hello World!';
 }
}

Dacă contractul inteligent este implementat pe rețeaua principală a Ethereum (adică producție) sau chiar pe o rețea de testare locală, Dapp poate executa codul din contractul inteligent apelând funcția printHelloWorld ().

Dar ce zici de frontend? Există vreo limbă specifică pe care trebuie să o folosiți pentru Dapp?

Nu! Puteți utiliza orice limbă / cadru de frontend doriți. Dar este posibil să vă găzduiți codul frontend pe noduri de stocare descentralizate pentru a face atât frontendul, cât și backendul descentralizat.

Aruncați o privire la tehnologii precum Roi și IPFS pentru a afla mai multe despre stocarea descentralizată.

OK, deci Dapps sunt doar aplicații care au o parte sau o parte a backend-ului descentralizat și, eventual, chiar au un frontend descentralizat. De ce ar trebui să-ți pese?

Dezvoltarea Dapps este un alt pas către un viitor al Internetului, denumit în mod obișnuit Web 3.0.

Ethereum Dapps: coloana vertebrală a web 3.0

De la crearea internetului, cantitatea de informații și interacțiunea umană au explodat. Suntem capabili să producem și să consumăm informații la niveluri aproape infinite.

Din păcate, capacitatea de a controla aceste informații a devenit puternic centralizată în timp. Aceasta include informații despre viața dvs. socială, sănătate, finanțe și multe altele. Cei care controlează această informație sunt proprietarii finali ai acesteia și o pot folosi după cum consideră potrivit.

Aceștia sunt, în esență, bărbați mijlocii care vă păstrează informațiile pe serverele lor centralizate, astfel încât să vă poată oferi servicii, cum ar fi deținerea banilor, găzduirea site-ului dvs. web, conectarea cu familia și prietenii etc. Și prin simpla apăsare a unui buton, pot elimina complet vă accesează aceste informații (dvs.?) și toate serviciile conexe.

Acesta este un monopol asupra informațiilor pe care le produceți și consumați, precum și a serviciilor pe care le utilizați. Din fericire, Web 3.0 schimbă toate acestea și Ethereum Dapps joacă un rol central.

Web 3.0 este o mulțime de lucruri, dar la baza sa este o tehnologie bazată pe descentralizare. Prin descentralizarea informațiilor și serviciilor, marile corporații și guvernele nu vor putea controla utilizatorii internetului prin tactici monopoliste și autoritare.

Ethereum Dapps, cu capacitatea lor de a descentraliza informații și servicii, oferă Web 3.0 o platformă pentru a oferi un Internet complet gratuit (ca în libertate) și accesibil tuturor. Nu va mai exista un punct central de control, deoarece nu vor exista oameni de mijloc care să faciliteze fluxul de informații și servicii.

Unele dintre cele mai promițătoare jetoane Ethereum și Dapps pun bazele pentru viitorul internetului, inclusiv:

  • Indicativ de bază pentru atenție (BAT): utilizat pentru a îmbunătăți confidențialitatea și transferul de valoare între utilizatori, editori și agenți de publicitate. Folosit în Browser curajos.
  • Golem (GNT): folosit pentru a rula codul pe unul sau mai multe noduri distribuite de calcul.
  • Mintile: o platformă de socializare care îmbunătățește transferul de valoare între creatorii de conținut și consumatori.
  • TokenSets: utilizat pentru gestionarea activelor criptomonede prin strategii de gestionare automată a activelor tokenizate.
  • Aave: folosit pentru a câștiga dobânzi la depozite de criptomonede și a împrumuta active de criptomonede.
  • IDEX: un schimb descentralizat de criptomonede.

Gânduri de închidere

De la crearea Bitcoin, prima criptomonedă, a existat o creștere masivă în criptoversă.

A putea stoca date într-un mod descentralizat a fost o etapă necesară pentru descentralizarea executării codului. Cu Ethereum, acum este posibil să implementați contracte inteligente în întreaga lume pentru a alimenta backend-ul pentru Dapps existente și viitoare.

Și pe măsură ce sunt lansate tot mai multe Dapps, ne vom apropia din ce în ce mai mult de un Internet mai gratuit, corect și accesibil.