Ce este un mini PC și ar trebui să cumperi unul?

Mini Lego Computer
⏱️ 14 min read

Dacă sunteți în căutarea unui computer nou, s-ar putea să vă simțiți puțin copleșiți când vă gândiți la toate opțiunile disponibile pe piață. Dar înainte să vă grăbiți să cumpărați un alt laptop, opriți-vă și gândiți-vă dacă un mini PC s-ar potrivi mai bine nevoilor dvs. Într-un mediu de lucru de acasă, aceste versiuni în miniatură de computere puternice ar putea fi răspunsul pentru mulți oameni.

Ce sunt mini PC-urile

Mini PC-urile sunt exact asta: versiuni reduse ale computerelor desktop. Vin într-o varietate de dimensiuni și oferă avantaje unice, precum și unele dezavantaje.

Mini PC-urile sunt, practic, dispozitive mici în formă de cutie pline de porturi care nu sunt livrate cu niciun periferic, cum ar fi monitor, tastatură sau trackpad. Prin urmare, pot fi potrivite pentru persoanele care au deja acele articole la îndemână.

Mini Pc Gaming Intel Nuc View
Sursa imaginii: Intel

Datorită dimensiunilor reduse – care pot fi comparate cu câteva smartphone-uri stivuite una peste alta – mini PC-urile pot fi destul de limitate în ceea ce privește puterea (nu este întotdeauna cazul), deși permit utilizatorilor să îndeplinească cele mai esențiale sarcini, cum ar fi verificarea e-mailului. Prin urmare, examinarea sarcinilor pentru care veți folosi un mini PC este esențială atunci când luați decizia dacă alegeți un computer de dimensiune completă sau o versiune în miniatură.

În cazul în care vă întrebați, aceste alternative compacte de desktop nu sunt făcute de companii obscure. De fapt, mulți producători de computere cunoscuți le vând. De asemenea, vin cu garanțiile și asistența pe care le-ați obține dacă cumpărați unul dintre laptopurile lor sau desktop-urile de dimensiune completă.

Cazuri de utilizare pentru Mini PC-uri

În ciuda factorului lor de formă mic, mini-PC-urile sunt mari în ceea ce privește utilitatea. Cele care se livrează cu specificații inferioare pot fi folosite pentru a vă verifica e-mailul sau rețelele sociale, pentru jocuri online minime sau streaming de divertisment. Dacă lucrați de acasă, vă puteți îmbunătăți puterea și puteți rula software-ul specific jobului, inclusiv aplicațiile de videoconferință, fără probleme. Pentru pasionații, aceștia pot edita imagini și videoclipuri, precum și pot juca și jocuri mai intense.

Utilizări pentru jocuri pe mini PC
Sursa imaginii: Intel

Un mini PC ar putea fi o opțiune excelentă pentru părinții care doresc să achiziționeze un computer pentru copiii lor fără a sparge banca. În plus, cu un mini PC vei ști că copiii tăi pot folosi computerul doar în spațiul pe care l-ai configurat, în loc să ia un laptop în camera lor.

Mini PC-urile pot fi, de asemenea, o alegere excelentă pentru companii. De exemplu, ele pot fi folosite pentru a alimenta afișaje sau semne publicitare digitale sau ca hub-uri media în magazine sau stații de transport public. O mulțime de afaceri necesită mai multe computere și, din fericire, majoritatea mini-PC-urilor pot alimenta unul sau două ecrane prin USB-C, HDMI și Display Port, dar unele pot fi conectate la până la patru ecrane.

Alegerea unui Mini PC

Când vă decideți asupra unui mini PC, este esențial să alegeți unul în funcție de nevoile dvs. și de ce periferice aveți deja. Deși pot oferi o modalitate de a vă actualiza computerul la un buget redus, dacă trebuie să cumpărați și o suită completă de accesorii, va trebui să includeți și acest lucru în cost.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că nu plătiți pentru mai mult decât aveți nevoie. Dacă doar căutați ceva de folosit seara când sunteți în afara serviciului pentru a viziona filme, probabil că ați putea scăpa cu un stick PC sau un mini PC de gamă inferioară. Mai jos veți găsi o listă de avantaje și dezavantaje care, sperăm, vă vor ajuta să decideți dacă obținerea unui mini PC este pentru dvs. sau nu.

Avantajele Mini PC-urilor

 • Specificații mai bune pentru costuri mai mici în comparație cu laptopurile.
 • Factor de formă mic pentru o estetică mai bună și portabilitate.
 • Unele vin cu tăvi care vă permit să le fixați direct pe monitor folosind sistemul de montare VESA (presupunând că monitorul este pe un suport).
 • Vă permit să utilizați monitoare sau televizoare pe care le dețineți deja.
 • Consumă mult mai puțină energie decât alte turnuri desktop atunci când sunt utilizate și în modul inactiv, ceea ce economisește bani și este mai ecologic.

Dezavantajele Mini PC-urilor

 • Mulți nu au ventilatoare, ceea ce poate duce la probleme termice atunci când fac sarcini grele de procesare.
 • Cei care au ventilatoare vor avea ventilatoare mai mici, care trebuie să se rotească mai repede decât cele montate în PC-urile turn, ceea ce poate crește zgomotul ventilatorului de la mini PC.
 • Majoritatea ar putea să nu fie potrivite pentru sarcini care consumă mai multe resurse.
 • Trebuie să furnizați propriul ecran și periferice, ceea ce poate crește costul.
 • Nu la fel de portabil ca un laptop pentru călătorii (cu excepția cazului în care îl puteți conecta la un monitor/afișaj la destinație).

Mini-PC-urile se împart în două mari categorii: mini-PC-urile gata de utilizare și mini-PC-urile barebones. Mai jos detaliem caracteristicile acestora.

Mini PC-uri gata de utilizare

Mini PC-urile gata de utilizare sunt practic o opțiune plug-and-play. Ele funcționează la fel ca un laptop sau un desktop obișnuit, imediat ce iese din cutie.

Astăzi, multe dintre acestea vin preinstalate cu Windows 11, dar puteți oricând să instalați un sistem de operare alternativ pe ele.

Recomandare Mini PC gata de utilizare

La puțin peste 400 de dolari, Mini PC Beelink SEI8 este un mini PC la preț accesibil și este un plus excelent pentru orice birou de acasă. Multe dintre aceste mini PC-uri sunt, practic, dispozitive mici în formă de cutie, cu sigla companiei și diverse porturi, iar acest Beelink nu face excepție.

Unul dintre cele mai bune lucruri la ei este că poți găsi un loc pentru ei oriunde, chiar dacă nu ai prea mult spațiu liber pentru a merge. De exemplu, puteți aranja Beelink pe birou, îl puteți pune într-o tavă de gestionare a cablurilor sau îl puteți așeza pe un raft.

Beelink Mini PC
Sursa imaginii: Amazon

Specificații:

 • Intel Coffee Lake i5-8279U de a 8-a generație (2,4 GHz, Turbo 4,1 GHz, 4 nuclee, 8 fire)
 • 16 GB RAM DDR4 pe 2 sloturi de memorie. Maxim suportat 32 GB
 • SSD M.2 SATA de 500 GB
 • Intel Iris Plus Graphics 655 (suporta 4096×[email protected] Dual HDMI)
 • Ethernet: 1000 Mbps LAN
 • Wi-Fi 5
 • 4x porturi USB 3.0, 1x port USB-C, 1x Gigabit Ethernet, 2x intrări HDMI

SEI8 vine cu Windows 10 Pro sau Windows 11 Pro din cutie. Porturile HDMI duale oferă funcționalitate suplimentară, făcând acest mini PC o adevărată bestie de productivitate, în ciuda faptului că este mai mic decât un DVD player periferic.

Barebones Mini PC-uri

Există o mulțime de mini PC-uri care se livrează gata de utilizare, dar dacă doriți să economisiți niște bani, să profitați de o mulțime de opțiuni de personalizare sau să aveți un interes în reparații, puteți obține și ceea ce se numește un mini PC barebones. .

Hardware pentru ventilatoare pentru mini PC
Sursa imaginii: Unsplash

Aceste dispozitive sunt livrate de obicei cu carcasa și placa de bază, dar trebuie să adăugați memorie și spațiu de stocare. Este posibil să puteți obține aceste piese individual pentru mai puțini bani decât cumpărarea unui mini PC prefabricat. Marele avantaj aici este că puteți cumpăra piesele care se potrivesc setului dvs. specific de nevoi, totuși va trebui să le puneți împreună (sau să cereți pe cineva care să vă ajute).

Recomandare Barebones Mini PC

Intel Nuc 10 Performance Nuc10i7fnh Barebone System Mini PC Electronics 2022 06 03 18.21.46
Sursa imaginii: Amazon

La puțin sub 600 de dolari, Intel NUC 10 Barebones mini PC nu vine cu un sistem de operare, puteți alege ce doriți să rulați pe el. Alegerile dvs. variază de la Windows și Linux la macOS.

Specificații

 • Intel Core i7-10710U 1.10 (4,70 GHz, procesor cu 6 nuclee)
 • Grafică Intel UHD
 • Suportă memorie DDR4 SODIMM de până la 64 GB
 • Suportă locaș de unitate de 2,5 inchi, M.2 NVMe, slot pentru card SDXC
 • GbE LAN
 • Wi-Fi 6
 • Bluetooth, Thunderbolt 3, un USB Type-C, 3x porturi USB 3.0, 1x port USB-C, 1x LAN, 1x intrare HDMI, un port pentru căști

Procesorul i7 poate face față cerințelor multi-tasking-ului, inclusiv realizarea unor sarcini care necesită mai multe resurse, cum ar fi editarea video sau crearea muzicii. Practic, puteți personaliza hard disk-ul și memoria mașinii pentru a rula exact ceea ce aveți nevoie, indiferent dacă utilizați dispozitivul acasă sau la birou.

Un procesor i7 poate gestiona, de asemenea, unele jocuri, dar dacă într-adevăr doriți să rulați cele mai bune jocuri pentru PC pe un mini PC, ele creează computere special pentru acest scop.

Recomandare pentru Mini PC pentru jocuri

Mini PC pentru jocuri
Credit imagine: Amazon

Specificații

 • Intel i9-11900KB, 3,3 GHz, 8 nuclee
 • Grafică Intel UHD
 • Suportă memorie SODIMM de până la 32 GB
 • GbE LAN
 • Wi-Fi 6
 • Bluetooth, 2 Thunderbolt 4, USB Type-C, 8 x porturi USB 3.1 Gen2, 1 x port USB-C, 1 x LAN, 1 x intrare HDMI, un port combo căști/microfon

Dacă sunteți un jucător pasionat care nu are loc pentru un turn de desktop de dimensiune completă, puteți obține totuși remedierea pentru jocurile pe computer cu ajutorul Intel NUC11BTMi9 barebone. Această unitate include o placă grafică integrată puternică și popularele cipuri de jocuri Intel Core i9s.

Sunt și cei mai mari dintre mini-uri. Cu toate acestea, sunt mult mai mici decât un computer de jocuri obișnuit, așa că dacă vă mutați în curând într-o cameră de cămin minuscul sau vă transformați camera de jocuri într-o creșă, un mini computer pentru jocuri ar putea fi soluția pentru a juca jocuri mari fără a ocupa prea mult spațiu. .

întrebări frecvente

Care este diferența dintre un stick PC și un mini PC?

În timp ce căutați mini-PC-uri, puteți întâlni produse numite stick PC-uri. De obicei, costă mai puțin de 200 USD, ceea ce este grozav, dar ar trebui să fiți conștienți de faptul că acestea vor fi limitate din cauza dimensiunii lor. Pe de altă parte, pot fi grozave pentru cei care călătoresc mult, deoarece sunt cu adevărat de buzunar și vin cu un port HDMI. Acest lucru permite utilizatorilor să-și conecteze pur și simplu mini PC-ul la televizorul hotelului, să se conecteze la Wi-Fi și să aibă posibilitatea de a alege între divertisment. Sau poate adăugați finisajul unei prezentări. Veți primi funcționalități și opțiuni Windows adăugate pentru a vă conecta tastaturile și mouse-urile USB.

Mini PC-urile folosesc cipuri mobile din cauza dimensiunilor reduse?

Unii dintre ei o fac. Aceste tipuri de mini PC-uri sunt grozave pentru a verifica ocazional e-mailurile seara sau pentru a transmite divertisment la televizor. Dar, în general, acest lucru nu se datorează limitărilor de dimensiune. De fapt, unele mini PC-uri rulează cipuri desktop complete, așa că nu veți zgâri cu calitatea procesorului dvs. obținând un astfel de dispozitiv. Pot fi la fel de funcționale ca orice PC, dacă au în interior cipul potrivit.

Mini PC-urile sunt dăunătoare pentru jocuri?

Cu excepția cazului în care căutați în mod special un mini PC de gaming, probabil că vă veți lupta cu majoritatea jocurilor intensive pentru PC. Pur și simplu nu au capabilitățile la bord, cum ar fi o placă grafică dedicată. Cu toate acestea, dacă sunteți cu adevărat interesat de jocuri, luați în considerare echiparea unui mini PC simplu sau obținerea unui mini PC mai mare (dar relativ mic) construit pentru jocuri.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x