Ce este un monitor Quantum Dot?

Ce este un monitor Quantum Dot?

⌛ Reading Time: 3 minutes

Multe articole de știri au apărut de la mijlocul anului 2015, vorbind despre acest tip de afișaj radical care folosește ceva numit “tehnologie cuantică cu puncte”. La prima vedere, s-ar putea să sune ca o alta dintre acele tehnologii excesive și inaccesibile, dar odată ce te uiți mai aproape, pare a fi promițătoare. Ori de câte ori apar noi tehnologii, este firesc ca oamenii să aibă o mulțime de întrebări despre ele. Mass-media face, în general, tot ce poate pentru a se asigura că oamenii sunt conștienți de conceptul în sine, dar uneori face o treabă urâtă de a explica de fapt cum funcționează. Acesta este un gol care probabil ar trebui completat înainte de a vă decide să ieșiți și să vă deschideți portofelul către un funcționar de magazin. Fără alte întrebări, este timpul să discutăm ce este de fapt un monitor cuantic cu puncte!

Ce se află în spatele afișajului?

Sub suprafață există câteva nanocristale semiconductoare minuscule care pot influența unele dintre cele mai mici particule cunoscute de omenire. Dimensiunile acestor particule sunt atât de mici încât probabil aveți miliarde de ele sub unghie. Fiecare dintre aceste nanocristale este cunoscut sub numele de punct cuantic. Ceea ce face este să minimizeze efectiv spațiul pe care un pixel (sau, mai adecvat, un punct) îl va ocupa pe ecran. Există multe motive pentru care acest lucru este mult mai aplicabil pentru televizoare și monitoare desktop decât setarea dvs. LED actuală, dar vom ajunge la asta într-un minut. Ce trebuie să știți acum este că vorbim despre niște cristale foarte mici care formează imaginea de pe ecran.

De ce să nu rămâneți cu LED-uri?

condus cu puncte cuantice

Ați folosit vreodată un ecran OLED pe un smartphone de ultimă generație? Culoarea neagră este foarte profundă, lipsind “zgomotul” tipic pe care l-ați întâlni cu orice alt ecran “normal”. Este posibil să fi observat, de asemenea, că culorile afișate sunt mai vii. Acesta este și modul în care funcționează tehnologia punctelor cuantice (QD), cu excepția faptului că nu folosește molecule organice pentru a-și crea lumina.

Ceea ce îl face mult mai special decât orice altceva este tendința sa de a minimiza consumul de energie, rămânând în același timp o tehnologie potențial mai accesibilă decât ecranele OLED cu care suntem obișnuiți. Deoarece punctele cuantice pot fi atât foto-active (adică lumina o declanșează), cât și electro-active (adică electricitatea o declanșează), înseamnă că putem declanșa anumiți pixeli să se aprindă în culori, în timp ce închidem selectiv tot ceea ce dorim să afișăm ca negru. . Ecranul tipic cu LED va avea întotdeauna iluminare de fundal pentru a distruge starea de spirit în timp ce urmăriți o scenă întunecată dintr-un film. Această iluminare de fundal necesită o anumită cantitate de energie (monitorul meu de 27 de inci ocupă aproximativ 45 până la 48 de wați în putere nominală). Puteți reduce la jumătate din punct de vedere tehnic folosind un monitor QD, deoarece nu folosește nicio putere pentru a afișa culoarea neagră.

Utilitatea QD nu se oprește aici, totuși. Artiștii și designerii de web pot vedea o reproducere foarte precisă a culorilor datorită clarității imaginii. În plus, este posibil ca afișajele mai mari să nu se “estompeze” la fel de mult cu rezoluția pe care ar face-o omologii lor LED. Faptul că este potențial ieftin să fabricați aceste afișaje (împreună cu faptul că strălucesc de fapt mai puternic fără să-și piardă strălucirea la fel de repede ca alte afișaje) face tehnologia foarte promițătoare.

Iată un fapt distractiv. Tehnologia QD nu este neapărat nouă. Ideea a apărut în jurul anilor 1980, înainte ca computerele personale cu monitoare separate să devină obișnuite. Acum, că monitoarele sunt aproape peste tot și există o casă fără computer, merită o altă privire.

Tu ce crezi? Poate tehnologia QD să respecte promisiunea sa? Spuneți-ne mai multe în comentarii!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.