Ce este un radiator? Are computerul meu nevoie de unul?

Ce este un radiator?  Are computerul meu nevoie de unul?
⏱️ 7 min read

Cât de bine vă cunoașteți hardware-ul computerului? Este un pariu sigur că ați auzit de hard disk-uri, procesoare și RAM înainte, deoarece acestea sunt principalele puncte de vânzare pentru computere. Dacă vă adânciți în hardware-ul computerului, veți afla și despre plăcile grafice și rolul acestora. Dar ce zici de radiatoare – știi care sunt acestea?

Într-adevăr, radiatoarele nu apar prea mult în timpul discuțiilor despre hardware. Nici nu e ceva ce ai cumpăra un PC! Există șanse mari ca persoanele care sunt noi în PC-uri sau care nu au explorat interiorul lor, probabil că nu știu ce radiator este exact. Deci, ce este un radiator și ce face pentru computerul dvs.?

Ce este un radiator?

Rolul radiatorului poate fi găsit în nume propriu; este un dispozitiv conceput pentru a extrage căldura de la componentele vitale din computer. În timpul funcționării, hardware-ul computerului dvs. se încălzește foarte mult, iar obiectivul radiatorului este de a îndepărta căldura și de a o disipa înainte ca componentele să se supraîncălzească. Acestea se găsesc cel mai adesea pe procesoare și plăci grafice, care sunt unii dintre cei mai mari producători de căldură din computerul dvs. Având în vedere modul în care aceste componente sunt foarte scumpe în gamele superioare, păstrarea lor la rece este prioritate!

Radiatoarele vin într-o serie de metode pentru disiparea căldurii.

Radiatoare pasive

Radiatoarele pasive arată ca un radiator. Materialul lor conductiv înseamnă că pot lua cu ușurință căldura de la componentele care necesită răcire. Aceste tipuri de radiatoare sunt foarte fiabile, deoarece nu se pot defecta tehnic. De asemenea, din cauza lipsei ventilatorului, acestea oferă o soluție de răcire silențioasă pentru hardware. Din păcate, din cauza lipsei ventilatorului, acesta trebuie să acopere o suprafață mare pentru a ajuta la îndepărtarea căldurii. Radiatoarele pasive au nevoie de o cameră decentă și un flux de aer bun pentru a se asigura că funcționează optim.

radiatoare-active

Radiatoare active

Radiatoarele active sunt mult mai banale în computere. Nu numai că elimină căldura, ci și o disipează singuri, permițându-le să lucreze aproape independent. Cel mai comun tip de radiator activ folosește un ventilator pentru a scăpa de căldură. Într-o situație ideală, acești ventilatori suflă căldura într-un flux de aer, care apoi scoate căldura din mașină. Sunt foarte eficiente singuri, dar dacă ventilatorul nu funcționează sau se înfundă cu praf, eficiența acestuia scade destul de mult.

Experții în calcul, în special cei care își folosesc componentele la extrem, vor opta uneori pentru răcirea lichidului. Acest lucru se întâmplă atunci când componentele sunt răcite folosind un flux de lichid de răcire conținut care îndepărtează căldura de la procesor. Lichidul de răcire transportă și depune această căldură într-un radiator care este răcit de un ventilator. Sunt puternici la îndepărtarea căldurii, dar și destul de scumpe și dificil de instalat. Nu vă faceți griji cu privire la utilizarea unuia dacă abia începeți cu computerele.

Computerele au nevoie de unul?

Acum, că știm ce face un radiator, se pune întrebarea: face un computer nevoie unu? Sunt aceste hardware esențiale pentru un computer sau sunt pur și simplu accesorii pentru persoanele care consideră că procesoarele lor funcționează fierbinte?

Răspunsul scurt este: da cu siguranta! Calculatoare mereu au nevoie de un radiator care funcționează corespunzător și așezat pentru a funcționa eficient.

Răspunsul lung este acesta: procesoarele pe care le avem astăzi în computerele și laptopurile noastre sunt puternice și generează un lot de căldură ca urmare. Dacă ați scos radiatorul de pe un computer și l-ați pornit, probabil că veți vedea că funcționează de la câteva secunde la un minut înainte ca computerul să se oprească. Acest lucru se datorează faptului că procesorul a atins niveluri critice de căldură și a provocat o oprire bruscă a computerului. Dacă sunteți „norocos”, se va întâmpla deoarece procesorul are un dispozitiv de siguranță încorporat pentru a se preveni să se ardă. Dacă nu sunteți, procesorul este acum prăjit și inutilizabil!

Acesta este motivul pentru care, atunci când un utilizator descoperă că procesorul sau placa grafică se încălzește, o soluție obișnuită de depanare este verificarea ventilatoarelor de pe acesta. Dacă radiatorul nu funcționează optim, procesoarele vor începe să se supraîncălzească, ceea ce va provoca înghețuri, BSOD-uri și opriri bruște și reporniri. Unele probleme pe care le vor găsi oamenii cu radiatorul lor este că nu este „așezat” corect (adică nu sunt bine așezate pe procesor), că este înfundat de praf, că pasta sa termică îmbătrânește sau ventilatorul în sine este renunțând pur și simplu.

Dar „Pasta termică”?

radiatoare-termice-pastă

Este posibil să fi observat o nouă terminologie la sfârșitul ultimului paragraf: „Pasta termică”. Având în vedere modul în care sunt cruciale pentru a ajuta un radiator să-și facă treaba, să explorăm ce este pasta termică. Când atașați un radiator la un procesor, suprafețele de contact ale ambelor nu vor fi perfect plane, ceea ce va permite aerului să pătrundă între cele două. Aerul este un conductor de căldură prost, deci va împiedica capacitatea radiatorului de a extrage căldura, acționând aproape ca o pătură deasupra procesorului.

Folosind pastă termică, înfundați golurile mici, astfel încât etanșarea dintre radiator și procesor să fie perfectă. Pasta termică este concepută special pentru a conduce căldura foarte bine, deci acționează la o rată de transfer de căldură mult mai bună decât aerul. Acesta este motivul pentru care, când pasta devine veche și mai puțin eficientă, componentele încep să se încălzească puțin. Asigurați-vă întotdeauna că există pastă termică aplicată atunci când instalați un radiator – este esențial să funcționeze la eficiența maximă!

Cum stau telefoanele cool?

De-a lungul acestui articol am discutat despre modul în care radiatoarele sunt esențiale pentru ca procesoarele să le împiedice să se supraîncălzească. În ciuda acestui fapt, când ți-ai amintit ultima dată un telefon sau o tabletă care aveau nevoie de un ventilator intern pentru a se răci? În timp ce unele telefoane și tablete pot avea un fel de a disipa căldura, nu seamănă cu genul de hardware pe care îl vedem într-un PC sau laptop. Cum se face că dispozitivele mobile nu au nevoie de radiatoare, în timp ce computerele și laptopurile trebuie să aibă unul?

Răspunsul este destul de simplu: telefoanele și tabletele folosesc procesoare diferite de PC-uri. Este ușor să priviți procesorul quad-core al unui telefon și să presupuneți că este la fel ca un procesor desktop quad-core. Deși numerele de bază pot fi aceleași, nu vă lăsați păcăliți – arhitectura este complet diferită! Procesoarele mobile au fost special concepute având în vedere două caracteristici:

  • să alergi cât se poate de cool
  • pentru a scurge cât mai puțin bateria

La urma urmei, nu doriți un procesor care să descarce bateria după câteva minute de utilizare!

Deci, de ce nu folosim aceste procesoare eficiente și în computere și laptopuri? Ei bine, a avea un procesor care funcționează cu mai puțină căldură și putere nu vine gratuit. Pentru a face acest lucru, trebuie să sacrificăm puterea la care pot lucra aceste procesoare. Aceasta înseamnă că procesoarele mobile sunt mult mai slabe decât omologii lor mai mari și nu sunt potrivite pentru sarcini mai intensive în procesor pe care altfel le putem efectua pe PC-uri fără probleme.

Senzație de scufundare

Radiatorul este una dintre cele mai puțin discutate piese de hardware dintr-un computer. În ciuda acestui fapt, este o componentă vitală pentru a menține un PC stabil și sănătos. Sperăm că acum sunteți mai familiarizați cu ceea ce sunt radiatoarele, de ce sunt vitale și cum sunt utilizate într-un computer.

Ți-ai construit propriul computer înainte? Dacă da, câtă atenție acordați radiatorului? Mergi pentru calitate și preț de top sau modelele mai ieftine funcționează bine pentru tine? Spuneți-ne mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x