Ce este un VPN și de ce am nevoie de unul?

Ce este un VPN și de ce am nevoie de unul?
⏱️ 4 min read

O rețea privată virtuală (VPN) vă permite să aveți o conexiune sigură între dispozitivul dvs. local și un server extern. Acesta creează o rețea privată dintr-o conexiune publică la Internet prin ascunderea adresei dvs. de Internet Protocol (IP). Cu un VPN, toate datele dvs. de navigare sunt direcționate printr-un pasaj criptat în condiții de siguranță, care vă protejează de ochii care ascund.

Deși nu este un glonț magic, un VPN este în prezent cel mai bun mod de a vă proteja dispozitivul de hacking, scurgeri de adrese DNS / IP și supraveghere ISP. Într-adevăr, câteva guverne se încruntă la utilizarea VPN, dar dacă achiziționați un serviciu VPN de înaltă calitate cu criptare a traficului și DNS fără cunoștințe, veți fi înaintea lor!

Istoria VPN

Prima mențiune despre VPN a fost în 1996, când un angajat Microsoft, Gurdeep Singh-Pall, a folosit PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) pentru a se conecta la un server la distanță. PPTP este cel mai de bază protocol VPN, utilizează criptarea pe 128 de biți și este ușor disponibil cu toți furnizorii VPN. Din anumite motive, Microsoft a ales să nu breveteze această tehnologie.

La începutul și la jumătatea anului, VPN a fost inițial folosit de corporații pentru a se conecta în siguranță la birourile lor la distanță. După scandalul WikiLeaks, acum există un interes tot mai mare al consumatorilor pentru serviciile VPN personale. Fie că sunteți pe computer, tabletă sau smartphone, cu un VPN vă veți bucura de o confidențialitate mai mare decât era posibil înainte.

Utilizatori care accesează tableta laptop Vpn Smartphone

De-a lungul anilor, au fost dezvoltate mai multe protocoale VPN noi, inclusiv L2TP / IPSec, S2TP și OpenVPN. Dintre acestea, OpenVPN și S2TP oferă mai multă securitate și viteză decât celelalte. De fapt, cei mai de succes furnizori de VPN au început să întrerupă L2TP și PPTP.

Nordvpn Întrerupt L2tp Pptp

Începând cu 2019, un nou protocol VPN, WireGuard, câștigă recenzii extraordinare pentru criptografia sa de ultimă generație. Ar putea deveni disponibil pentru toți furnizorii de VPN de vârf până la sfârșitul acestui an.

Cum funcționează VPN

Un VPN urmează o arhitectură client-server, cu excepția faptului că identitatea clientului este nedescifrabilă. Imaginați-vă internetul ca un nor. Când vă conectați de pe un computer, VPN creează un tunel securizat către cloud și unul dintre serverele sale globale vă înlocuiește dispozitivul. Alți oameni și ISP-ul dvs. nu pot urmări ceea ce faceți, deoarece datele li se par perfect normale.

Cum funcționează Vpn Schematic

Dacă vă conectați cu un smartphone, serviciul VPN vă va oferi o aplicație pentru Android sau iOS. Majoritatea VPN-urilor bune vin cu un „switch switch” care vă permite să vă deconectați fără a vă dezvălui adresa IP.

În calitate de consumator VPN, nu trebuie să vă deranjați detaliile tehnice. Totuși, este bine să știți că o criptare pe 256 de biți este mai bună decât una pe 128 de biți și nu ar trebui să existe scurgeri DNS. O modalitate bună de a vă testa VPN-ul pentru scurgeri de DNS este să vizitați acest link și optează pentru un „test extins”. Dacă serverul și adresa IP reale se găsesc în orice moment al urmării, înseamnă că VPN-ul dvs. nu face o treabă bună în protejarea identității dvs.

Test de scurgere Dns

De ce să folosiți un VPN

Pentru iubitorii de confidențialitate, un VPN este cel mai bun scut împotriva programelor de supraveghere guvernamentale și ISP. Mai mult, poate doriți să utilizați un browser Tor și mașini virtuale pentru securitate suplimentară. Una dintre aplicațiile VPN o folosește pentru a accesa webul profund și întunecat.

Dacă locuiți într-o altă țară, un VPN este cel mai rapid mod de a debloca conținut geo-restricționat pe Netflix, Hulu și alte servicii video. În timp ce călătoriți, este posibil să vă confruntați cu restricții în încercarea de a accesa serviciile bancare și de carduri de credit din locația dvs. Într-o astfel de situație, un VPN se poate dovedi real la îndemână, deoarece trebuie doar să alegeți un server adecvat. Indiferent unde vă aflați, puteți instala un client VPN pe orice dispozitiv, să spuneți într-o cafenea cibernetică și să îl dezinstalați mai târziu. Un VPN bun permite cel puțin trei conexiuni simultane.

Concluzie

Dacă utilizați un VPN în timp ce ștergeți și istoricul browserului, puteți fi sigur că nimeni nu va ști vreodată nimic despre ceea ce ați făcut online. Odată ce începeți să utilizați un serviciu VPN, nu veți dori niciodată să navigați pe Internet fără acesta.

Vă simțiți mai în siguranță în timp ce utilizați un VPN? Vă rugăm să împărtășiți experiența dvs. personală în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x