Ce este virtualizarea și de ce ar trebui să o utilizați?

Ce este virtualizarea și de ce ar trebui să o utilizați?
⏱️ 4 min read

În sensul cel mai larg, virtualizarea este procesul de creare a unei copii virtuale, mai degrabă decât reale, a ceva. Virtual, în acest caz, înseamnă ceva atât de asemănător cu originalul, încât abia se poate distinge de el, ca în expresia „practic la fel”.

Virtualizarea este utilizarea programelor de calculator pentru a imita îndeaproape un set specific de parametri. Un instrument software specific, numit „hipervizor”, creează un mediu virtual cu software în parametrii dați.

Există atât de multe tipuri de virtualizare pe cât de multe utilizări sunt, așa că ne vom limita discuția la cele mai comune tipuri de virtualizare.

Virtualizare hardware

Acesta este cel mai familiar tip de virtualizare pentru majoritatea utilizatorilor. Când rulați o mașină virtuală în VirtualBox, rulați o virtualizare hardware. Emulatoarele de sistem de jocuri video urmează același principiu, folosind un hipervizor pentru a genera parametrii consolelor de jocuri video trecute.

În virtualizarea hardware, hipervizorul creează o mașină invitată, imitând dispozitivele hardware precum un monitor, unitatea de disc și un procesor. În unele cazuri, hipervizorul trece pur și simplu prin configurația mașinii gazdă. În alte cazuri, un sistem complet separat și independent este virtualizarea, în funcție de nevoile mediului.

Acest lucru nu este același cu emularea hardware, un proces mult mai complex și de nivel inferior. În emularea hardware, software-ul este utilizat pentru a permite unei piese hardware să o imite pe alta. De exemplu, emularea hardware poate fi utilizată pentru a rula software x86 pe cipuri ARM. Windows 10 folosește acest tip de emulare pe scară largă în strategia sa cu un singur sistem de operare, iar Apple a folosit-o în Rosetta când trecea de la procesoarele PowerPC la procesoarele Intel.

Adesea, unele limitări sunt necesare pentru virtualizare. Un hipervizor de multe ori nu poate depăși specificațiile dispozitivului său gazdă. Nu puteți rula un hipervizor cu 10 TB de stocare pe hard disk pe un disc de 2 TB. Ați putea încerca să furnizați în mod fals acest număr prin intermediul hipervizorului, dar acest lucru s-ar destrăma rapid sub utilizare.

Hardware-ul virtualizat este de asemenea mai lent decât mediul hardware real. Cu toate acestea, virtualizarea hardware vine cu avantajele unui cost mai mic, implementare mai rapidă și o mai mare flexibilitate în implementare – caracteristici apreciate în etosul „mișcare rapidă și rupere a lucrurilor” din Silicon Valley.

Virtualizarea asistată de hardware utilizează hardware special conceput pentru a ajuta la procesele de virtualizare. Unele procesoare moderne includ optimizări compatibile cu virtualizarea, permițând o virtualizare mai rapidă și mai fluidă a procesorului.

Virtualizare desktop

Vizualizarea desktopului separă mediul desktop de hardware-ul fizic cu care interacționează utilizatorul. În loc să stocheze sistemul de operare, mediul desktop, fișierele utilizatorului, aplicațiile și alte fișiere ale utilizatorului final pe hard disk-ul computerului utilizatorului, desktopul este virtualizat pentru utilizator. Din perspectiva utilizatorului, acest mediu pare a fi un disc local, chiar dacă este puțin cam lent.

software-virtual-machine-windows-10-featured

Cu toate acestea, întregul sistem este gestionat de fapt de un server. Acest lucru permite administratorilor de sistem să aibă un control complet asupra mediului desktop al utilizatorilor de la un punct de acces la distanță. Prin lansarea actualizărilor pe server, acestea sunt aplicate instantaneu utilizatorului final, fără a fi nevoie de tunelare, acces fizic sau profiluri de utilizator specifice dispozitivului. Prin separarea mediului desktop de hardware-ul pe care rulează, utilizatorul este liber să acceseze computerul „lor” de pe orice computer desktop.

Virtualizarea rețelei

rețea-resetare-prezentate

Similar celor două tipuri de virtualizare menționate deja, virtualizarea rețelei imită topologia rețelei, dar decuplată de hardware-ul folosit în mod tradițional pentru gestionarea unor astfel de rețele. În loc să ruleze infrastructura fizică de control al rețelelor, un hipervizor recreează acea funcționalitate într-un mediu software. Virtualizarea rețelei poate fi combinată cu virtualizarea hardware, creând o rețea software de hipervizori care comunică între ei. Virtualizarea rețelei poate fi utilizată pentru a testa și implementa funcționalități de rețea de nivel superior, cum ar fi echilibrarea încărcării și firewall, precum și roluri de nivel 2 și 3, cum ar fi rutare și comutare.

Concluzie

Penalizarea principală a virtualizării este viteza. Mediile virtuale sunt universal mai lente decât mediile gazdă care rulează pe platforme „reale”. Dar viteza nu este tot ceea ce contează. În mediile în care performanța următoarei secunde nu este critică pentru misiune, organizațiile pot economisi bani și pot crește flexibilitatea cu virtualizarea. Utilizatorii singuri pot utiliza virtualizarea pentru a imita mediile hardware la care nu au acces, rulând simultan mai multe sisteme de operare pe un singur computer.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x